PR články

Jak budou vypadat škodovky za několik let?

Koncepční vývoj definuje, jak má vůz vypadat, co má splňovat a co nového má přinést. O tom, co obnáší práce koncepčního vývojáře ve ŠKODA AUTO, vypráví Tomáš Smilek.

Tomáši, co přesně vy jako vývojář kokpitu děláte?

Zajišťuji především to, aby byl kokpit vozu kombinací atraktivního designu a maximální funkčnosti. Společně s kolegy i z jiných oddělení hledáme ideální cesty, jak propojit vůz s člověkem. Usilujeme o vytvoření místa, které je atraktivní, dokonale funkční, a kde je vše potřebné na správném místě.

Jaké to je, když pracujete na něčem, co zbytek světa uvidí až za několik let?

Vidět přímo pod pokličku je neuvěřitelné zajímavé! Ale co je nejdůležitější – vždy, když nějaký projekt tvoříme, dáváme do toho i kus sebe, proto je úžasné, když auto poprvé vyjede na silnici. To napětí!

581-Tomas-4.jpg

Mluvíte v množném čísle. Jaký je váš tým?

Jsme kolektiv deseti lidí, kteří se doplňují a tvoří tak skvělý tým. Všichni jsme „autaři“ se spoustou dalších zájmů – jeden kolega se zajímá o interiérový design, jiný zase podobně jako já sbírá starší vozy. S pár kolegy jsme nedávno sehnali dílnu, kde se chceme svým koníčkům věnovat a vytvořit si takovou stylovou „Car and Coffee“ garáž.

Momentálně k nám sháníme kolegu či kolegyni. Vizionáře, který by rád přemýšlel nad možnostmi zlepšení stávajících škodovek, a který by měl inciativu své koncepční nápady zakomponovat do úplně nových modelů.

Jak moc se vám daří skloubit pracovní a osobní život?

Pokud vás práce baví tak, jako mě, dokáže vás úplně pohltit. Když jsem nastoupil, chtěl jsem v práci být co nejdéle, protože prostě chcete dělat co nejlepší auta. Časem jsem ale sám sobě musel nastavit limity. Naučil jsem se pracovat efektivněji a vytvořil si prostor pro koníčky. Kompromis tam je, ale vždycky se to dá zvládat. Zrovna před rokem jsem začal trénovat malé fotbalisty, na které si čas pokaždé rád najdu.

Je i něco dalšího, čím si „dobíjíte baterky“?

Kromě již zmíněného fotbalu s dětmi je to třeba lezení. Také rád běhám, u toho si vždy vyčistím hlavu.

Také jsem propadl surfování. Je úžasné jet v únoru za teplem a chytat vlny. Když čekáte v oceánu na vlnu při západu slunce, je to velmi silný moment a naprosto nepopsatelný pocit. Moc se mi líbila oblast Indonésie – můj favorit je Bali, kde se mi paradoxně surfování nedařilo tak, jako třeba v Karibiku. Příští výlet plánuji na Filipíny.

581-SKODA-SUPERB-2015.jpg

Takže work-life balance existuje?

Ano, existuje. Je to jen o tom si to správně nastavit. Mě to navíc k autům opravdu táhne, sbírám i veterány. Tím, že jsem od mala trávil čas v otcově autodílně, mě baví i fyzická práce na nich, a tak jsem začal sbírat vozy italské značky Alfa Romeo, která mě uhranula už v dětství.

Připojte se do týmu vývoje ŠKODA AUTO a pracujte na autech budoucnosti!

Další článek: Poskytli jste svou DNA kvůli rodokmenu? FBI ji bude moci testovat na shodu

Témata článku:

Advertisement