Jak bude vypadat operační systém pro Pocket PC?

Na Internetu se objevily první snímky obrazovek nového systému pro Pocket PC. Pojďte se podívat, jak bude vypadat.
Nová nabídka Start se rozbaluje z levého horního rohu.Na WiredGuy se objevily první zkušenosti s novým operačním systémem pro Pocket PC, který má kódové označení Rapier. Z celého návrhu systému je jednoznačně vidět, že Microsoft se výrazně poučil z jednoduchosti Palm OS a celý systém razantně překopal. Pryč jsou 3D efekty s tlačítky, pryč je tradiční lišta s tlačítkem Start, menu je dole, prostě všechno je jinak.

Microsoft výrazně omezil nadbytečné prvky systému a opravdu vše výrazně zjednodušil. Pořád to jsou sice Windows, ale rozhodně je to méně zjevné. Navíc byl celý systém i výrazně urychlen, uvádí se zlepšení o 100 i více procent při spouštění aplikací a dramaticky zrychlené vyhledávání.

Lišta s tlačítkem Start se přesunula nahoru, kde je nyní ikonka Windows, název aktuální aplikace a čas. Po klepnutí na název aplikace se objeví klasická nabídka Start, zde ovšem otevíraná shora a obsahující také rychlý přístup k šesti naposledy spouštěným aplikacím. Tradiční nabídky programu jsou přesunuty na dolní okraj okna. Toto netradiční umístění je odůvodněno tím, že při ovládání počítače perem zakrýváte rukou plochu displeje, pokud vybíráte z horní lišty. Dole umístěné nabídky tak zajišťují dobrou viditelnost samotné plochy aplikace. Byly také opuštěny kaskádové nabídky – vše je jednoúrovňové. Upravilo se i ovládání systému, kde nyní vše funguje pouze na jedno stisknutí ukazovátka (dvojstisk byl opuštěn), kontextová nabídka jednotlivých položek se objeví, pokud podržíte stisknuté ukazovátko nad vybranou položkou.

Takto vypadá kalendář nyní. Připravovaný kalendář lépe využívá plochu displeje a odstraňuje redundantní informace

Zatímco současná Windows CE nechávají správu paměti na uživateli, který musí ručně uzavírat aplikace, nyní je to děláno automaticky. Nepoužívané aplikace v případě nutnosti uloží změny a samy se zavřou. Všechny položky mají v kontextovém menu možnost poslání přes IrDA.

Jednoznačně je nový systém pro Pocket PC výrazným a dobrým krokem vpřed. Microsoft se poučil, že implementovat vzhled Windows na jiné zařízení není jistou zárukou úspěchu. Nový Pocket PC slibuje lepší systém lépe využívající malý displej, lépe plnící funkci osobního asistenta a vůbec celkově pokrokovější řešení. Jestli to bude stačit na Palm, je otázkou. Ten jistě sám připravuje další vylepšení systému, nicméně nový Pocket PC je podle prvních postřehů pro Palm opravdu solidním konkurentem.

Diskuze (6) Další článek: Společnost EDS rozšiřuje alianci se Sun Microsystems

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,