Jak bude vypadat nové rozhraní Windows XP? Že by Aqua?

Nově představené uživatelské rozhraní připravovaných Windows XP je lákavé elegantní a stejně oblé a prostorové jako již známé rozhraní Aqua od Apple.
Nově představené uživatelské rozhraní Luna z připravovaných Windows XP je lákavé, elegantní a stejně oblé a prostorové jako již známé rozhraní Aqua od Apple.

Microsoft pochopitelně nešel tak daleko, aby přímo kopíroval rozhraní Aqua, zvláště v době, kdy Apple pořádá křižácká tažení proti autorům skinů, jejichž výtvory připomínají vzdáleně modré kapičky od Apple. Nové rozhraní Windows XP má přesto s nový rozhraním Apple několik společných rysů.

V duchu módních časopisů nová móda velí – hrany jsou out, letí kulaté rohy. I Windows XP opouští ostré rohy a okna, tlačítka, ikony posuvné lišty, vše je zaoblené. Není to tak výrazné, jako u Apple, ale už je to tam. Stejně tak jsou plochy oken a lišty stínované a jakoby plastické. Ze snímků obrazovek jistě vidíte lépe, oč tu běží především.

Přihlašovací dialog, všimněte si výmluvného označení kuchyňský počítač...

Nová podoba nabídky Start se už objevila dříve, nyní je v provedení nového rozhraní

Složka My Pictures ukazuje, jak budou na jednom místě sdružené akce pro danou oblast.

Nemění se logika ikonek, stále se okno zavírá křížkem, není to žádný semaforek z Aqua. I ostatní prvky jsou jen obohacené, ne kompletně přepracované. Je také naprosto jasné, že se obratem objeví nové skiny pro WindowBlinds připomínající nové rozhraní, abyste mohli používat grafické prvky nových Windows již nyní, nicméně nová Windows to nejsou jen oblé rohy. Microsoft se snaží vše otočit k ovládání orientovanému na úkoly, není to tak drastické ani tak nepatrné, jak to vypadá. Jde o větší inteligenci systému při nabízení vhodných akcí, jinou organizaci oken apliakcí a podobně.

Microsoft včera představil Windows XP oficiálně, i když právě o tomto systému se dost dobře ví delší dobu. Beta 2, která by měla mít již i nově představené rozhraní, bude zpřístupněna koncem února. Celým představování se nesl především důraz na otevírání nových cest pro práci s počítačem, bylo to spíše představení filozofické, než technické.

Diskuze (82) Další článek: Virový poplach: Anna Kourniková zaplavuje planetu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,