Jak bezdrátové technologie mění život uživatelů?

Na konci října byl na půdě Massachusetts Institute of Technology spuštěn velmi zajímavý online projekt. Základem je rozsáhlá bezdrátová síť a sledování počtu jejích uživatelů spolu s jejich polohou v rámci univerzitního komplexu. Vznikl tak projekt jakési "živé mapy" uživatelů univerzitní sítě a jsou zjišťovány změny v jejich chování, způsobené bezdrátovou volností.

Nejrozsáhlejší síť?

Na počátku projektu byla samozřejmě snaha zmodernizovat síť v rámci školního areálu MIT. Dávno již nestačí počítačové laboratoře, učebny, knihovny či kanceláře vyučujících napojit "kabelem" do lokální sítě. Stále více uživatelů má vlastní přenosná zařízení, notebooky počínaje, přes PDA až po Wi-Fi mobilní telefony. Možnost vytvoření bezdrátové sítě se tak přímo vnucovala.

Poslední fáze kompletního bezdrátového pokrytí areálu univerzity byla dokončena na konci října a celá síť má opravdu zajímavé parametry. Na ploše 9,4 milionu čtverečních stop se nachází přes 2800 přístupových bodů, což činí tuto síť jednou z největších bezdrátových sítí na světě.

Změna chování uživatelů

Všudypřítomná dostupnost Internetu změnila chování uživatelů a byla podkladem pro projekt iSPOTS, který si klade za cíl monitorováním sítě odhalit změny v chování uživatelů a také sledovat a mapovat (a to doslova) stav sítě v reálném čase.

V kterýkoliv okamžik může být vyhodnoceno a do mapy zakresleno vytížení konkrétního přístupového bodu, tedy zejména počet uživatelů, ale i kteří uživatelé jsou připojeni, pokud sami s odhalením své identity souhlasí. To pak přináší zajímavé závěry.

Trojrozměrné mapy sítě

Ze získaných podkladů, tedy z logů jednotlivých přístupových bodů, lze získat pozoruhodné studie o chování uživatelů a vizualizovat je v mapách. Tyto speciální mapy znázorňují vytížení jednotlivých hotspotů v daný čas a jelikož jsou samozřejmě budovy vícepatrové, i samotné mapy jsou "trojrozměrné."

 

Mapa hotspotů v rámci areálu  *  Připojení uživatelé

Další mapy lze jednak prohlížet online na Internetu, ale zároveň jsou promítány v MIT Muzeu na obří plexisklo.



"Tepelná mapa" využití jednotlivých přístupových bodů

Obrázek v podobě flashové animace znázorňuje zatížení jednotlivých hotspotů během posledních 24 hodin, přičemž se animace zastaví na aktuálním stavu. Poté je spuštěna znovu. Červená místa vyznačují nejvyšší koncentraci uživatelů. Data jsou získávána z logů v patnáctiminutových intervalech a pak převedena do barevných vyjádření. Tím lze porovnávat zatížení v jednotlivých oblastech areálu školy.

Statistiky a grafy

Kdo má rád grafy, může dát přednost i tomuto znázornění získaných dat. Navíc lze daleko přesněji zjistit situaci v rámci konkrétní místnosti. Na této stránce stačí zvolit budovu, patro a příslušnou místnost a systém vám vykreslí graf počtu uživatelů za posledních několik dní.



Grafy vytížení v konkrétních místnostech i v rámci celého areálu

Sledování uživatelů

Poslední možností je sledování samotných uživatelů. Jelikož se jedná už o jistý zásah do soukromí, musí uživatelé se zveřejněním svých údajů souhlasit. Lze pak sledovat, kdo, kde a kdy byl připojen a teoreticky můžete vidět i pohyb z jedné místnosti do druhé.



Kde je kdo?

V mapce jsou ale vidět nejen jména uživatelů, ale také počty těch anonymních. Stačí tedy kliknout na libovolnou budovu a systém vám hned zobrazí počet přihlášených lidí. To má jisté praktické využití, to potvrdí každý, kdo někdy studoval a často byl nucen stát frontu v knihovně či studovně na volná místa. Je sice pravda, že ne každý ze studentů je automaticky připojeným studentem, nicméně penetrace bezdrátových zařízení je alespoň na MIT velmi vysoká. Stačí tedy zkontrolovat vaše oblíbené místo a pokud vám systém nahlásí, že je uživatelů až moc, nemusíte se ani obtěžovat tam chodit.

Pokud budou studenti souhlasit a zpřístupní své údaje veřejně, mohou pak být sledováni ostatními dobrovolníky, kteří rovněž souhlasili se svým sledováním. Můžete tak snadno vidět, kde se zrovna nacházejí vaši přátelé či kolegové, které máte ve svém "profilu" na způsob instant messagingu.

Výsledky pozorování

Na dlouhodobé studie chování uživatelů je třeba delší čas, ale už nyní jsou k dispozici první výstupy celého systému. Některé nejsou překvapivé vůbec, jiné ano. Jisté je však to, že chování uživatelů se po pokrytí celé školy bezdrátovým signálem výrazně změnilo.

Asi není překvapením, že v noci a velmi brzy ráno se uživatelé připojují ze svých ložnic, zatímco během dne z učeben. Překvapivé není jistě ani to, že dříve plné počítačové laboratoře najednou zejí prázdnotou, protože každý si může sednout se svým notebookem tam, kde je mu to nejpohodlnější, třeba do místní restaurace. Právě v podobných místech se "počítačová aktivita" zvýšila, ale ani to není jistě překvapivé. Uživatelé teď řeší otázku, kde budou pracovat a každý ji řeší po svém.

Není to ovšem jen hraní si s mapami, data mají i užitek pro provoz školy. Nevyužívané učebny mohou být zavřeny, v těch vytíženějších oblastech zase může být infrastruktura posílena. Lze tak lépe plánovat správu jednotlivých prostor a optimalizovat výdaje.

Jelikož je univerzitní areál jakýmsi malým městem, lze vypozorovat jisté modelové situace chování uživatelů, způsobené novým typem připojení a tyto poznatky pak zobecnit a využít například při tvorbě firemních či městských sítí. Výsledky mohou napovědět, kde bude lépe investovat více prostředků a kde se dá naopak ušetřit. Z výsledků se dá vyčíst, která místa lidé nejraději využívají k práci a podle toho navrhovat budoucí stavby s ohledem na tyto preference.


Zdroje: iSPOTS (1, 2), Yahoo

Diskuze (2) Další článek: Na Sony BMG bude podána žaloba za DRM

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,