Jak Američan Čecha koupil aneb zahraniční investice do českého IT

V poslední době se celkem pravidelně objevují zprávy o tom, že ta či ona zahraniční firma investovala tu či onu částku do českého IT sektoru. CA koupila Tiny Software, Monster Technologies a DHL mají v Praze svá evropská centra, IBM investuje v Brně, platit chce i AusTEK: ať už se jedná o akvizici, o vybudování výzkumného centra nebo o přesun vývojového týmu do Čech, ve všech případech jde o příliv zahraničního kapitálu. Proč je Česko tak atraktivní?

V poslední době se objevilo hned několik zpráv hovořících o tom, že více či méně významná zahraniční firma realizovala více či méně významnou investici do IT sektoru v České Republice. Můžeme v těchto izolovaných rozhodnutích vysledovat nějaké společné rysy? Existuje zde nějaký trend, který nám něco napoví do blízké budoucnosti?

Nejprve se pojďme podívat na podrobnosti o několika nejvýznamnějších investicích.

Computer Associates koupila podíl v Tiny Software

Společnost Computer Associates (známá především pod zkratkou CA) dokončila před pár měsíci akvizici firmy Tiny Software, Inc. Tiny je populární především díky aplikacím týkajícím se síťové bezpečnosti, zejména pak produktem Tiny Personal Firewall pro pracovní stanice a servery s operačním systémem Windows.

Než se podíváme na podrobnosti transakce a pokusíme se najít motivy, které CA k tomuto nákupu vedly, stojí asi za to upřesnit některé věci. Mezi lidmi, kteří se přímo nepohybují v oblasti českého IT byznysu, totiž panují určité nejasnosti ohledně rozdílu mezi firmami Tiny Software a Kerio Technologies: obě pracují na obdobných produktech, a jsou velmi často zaměňovány. 

Kerio nebo Tiny?

Věc se má takhle: společnost Tiny Software Inc. byla založena v Silicon Valley v Kalifornii na jaře roku 1999. Firmu založila skupina českých programátorů a manažerů, vedení skupiny měl na starosti Roman Kasan. Sídlo vývojového týmu však je od počátku v České Republice, konkrétně pak v Plzni.

Tiny Software se od svého založení velmi dobře dařilo. Model „sídlo firmy a koordinace obchodních aktivit v Americe, vývojový tým v ČR“ se skvěle osvědčil: v roce 1999 dosáhla firma příjmu za celosvětově prodané licence na své produkty ve výši 2.3 miliony amerických dolarů, přitom americký trh se na tomto výsledku podílel přibližně z 65%, český trh pak zhruba z 15%.

Tiny Software rychle získával lepší a lepší renomé, mohl se chlubit dobrými referencemi od amerických zákazníků a kromě jiného získal i prestižní cenu Winner99! udělovanou internetovým magazínem WinFiles. Obrat firmy rychle rostl, v roce 2000 byl o 250% vyšší, v roce 2001 rostl stále dál.

Počátkem února 2002 došlo k rozdělení Tiny Software na tři samostatné subjekty. Oficiálním důvodem rozpadu jsou „obchodní a strategické důvody“, podle neověřených informací byla příčinou i určitá forma „neshody“, která začala panovat mezi tehdejšími představiteli Tiny.   Kromě Tiny Software Inc., která pokračuje dále ve své činnosti, tak vznikly v roce 2002 ještě firmy Kerio Technologies Inc. a Securitae Corp.

CA kupuje Tiny Software

Pojďme však zpátky k transakci, o které jsme začali psát v úvodu článku, totiž k nedávné akvizici Tiny Software společností CA. Celá transakce proběhla v hotovosti, její finanční podrobnosti nebyly zveřejněny. Lze však předpokládat, že Tiny nebyla zrovna za hubičku, navíc CA ji nekoupila jen proto, aby rozšířila své vlastní portfolio produktů o dobře fungující firewall.

Podle některých informací hodlá CA použít Tiny Software kromě jiného také jako základ pro své operační středisko v Praze, kde by mělo v budoucnu pracovat až 1000 lidí. CA má jistě svých zdrojů dostatek, na druhou stranu sehraný a zkušený vývojový tým se může vždycky hodit a lze předpokládat, že CA na něj navalí určité zodpovědnosti, pro které by jinak musela složitě najímat kvalitní lidi.

Monster Technologies

Nyní již stručněji k dalším investicím. Významným investorem se v nedávné době stala také společnost Monster Technologies. I ta otevřela v červnu v Praze vývojové centrum, tentokráte celoevropské. Firma do něj investovala desítky milionů korun, podle dostupných informací v něm pracuje více než 100 odborníků z celého světa, jejich počet se má nadále zvyšovat, zhruba o 30 procent ročně.

Rozšířené centrum Monster Technologies vyvíjí software a poskytuje služby pro evropské aktivity skupiny. Monster působí na poli online trhu práce. Společnost Monster má sídlo ve městě Maynard ve státě Massachussetts a provozuje online zprostředkovatelny práce ve 23 zemích světa. Vlastní kromě jiného českou společnost jobpilot CZ, provozující stejnojmenný server pracovních příležitostí.

IBM, DHL a další

K významným investorům patří jistě i firma IBM, která investuje v řádu stamiliónů v Brně. Evropské klientské servisní středisko, pro které bylo Brno vybráno jako nejvhodnější lokalita. Brněnské středisko IBM má přinést pracovní místa v rádu stovek: IBM dokonce oznámila, že nábor zaměstnanců v ČR je na úkor propouštění lidí v západní Evropě.

Dále zmiňme firmu DHL. Tento podnikatel v oblasti logistiky má své evropské výpočetní centrum – kde jinde než v Praze. Do jeho vybudování investovala firma více než 5 miliard korun. Úlohou pražského IT centra je řídit a podporovat kompletní IT infrastrukturu společnosti DHL v Evropě z jediného, moderně vybaveného ústředí. Plány DHL, pokud jde o pracovní místa, také nejsou neskromné a směřují přes hranici tisícovky. Během pěti let by se v případě očekávané expanze DHL mohla celková investice do pražského centra zvýšit až na 500 milionů eur, tedy zhruba na 15,5 miliardy korun.

Další miliardy v oblasti elektroniky do České Republiky přinesly třeba firmy AusTEK (648 milionů, 1300 pracovních míst) nebo Bang & Olufsen (500 milionů, 200 pracovních míst).

Co z toho plyne?

Našly by se i další ukázky obřích investic do českého IT. Zdá se, že zahraniční firmy spatřují v české lokalitě (především v Praze, brněnské IBM je však ukázkou toho, že to neplatí doslova) nemalou atraktivitu.

Jaké jsou hlavní důvody tohoto nebývalého zájmu o Prahu a o budování evropských center právě v této lokalitě? Jedním z hlavních je bezpochyby kvalifikovaná pracovní síla. Zahraniční firmy si začínají uvědomovat, že v České Republice mohou najít šikovné lidi, které by sice mohly najít i někde jinde, ale stálo by to zřejmě víc. Pro firmy je přitažlivá i možnost koupit si celý sehraný a zkušený vývojový tým, příkladem je třeba investice CA do Tiny Software.

Dobří zaměstnanci však nejsou jediným důvodem. Další motiv leží nepochybně ve strategické zeměpisné poloze. Praha leží ideálně v centru Evropy: pokud firma chce otevřít centrum, které se bude (ať už v jakémkoliv smyslu) starat o celou Evropu, i při letmém pohledu na mapu se stává Praha hezkou variantou. Především z tohoto atributu by mohla Praha těžit i v budoucnu.

Naše hlavní město kromě toho může nabídnout – i když se jistě najdou lidé, kteří si to nemyslí – relativně dobrou infrastrukturu.

Jisté zásluhy musíme přiznat i českým vládám, které se o přitahování investic vcelku aktivně snaží. Mám teď na mysli především vládní agenturu CzechInvest. Vrátíme-li se třeba k prvnímu výše uvedenému příkladu, k investici CA do Tiny, zjistíme, že odborné poradenství společnosti CA poskytuje právě tým CzechInvestu v rámci svého programu na podporu technologických center a služeb podpory podnikání. Pro zajímavost – v roce 2004 se CzechInvestu podařilo zprostředkovat celkem 138 nových investičních projektů v celkové hodnotě přesahující 55 miliard korun. Toto číslo však samozřejmě zahrnuje i investice do průmyslových podniků, do oblasti služeb a obchodu, ne jen do světa IT.

Investice zahraničních firem mají význam nejen pro město Prahu jako takové, ale i pro řadu dalších   oblastí a lokalit. Kromě nabídky pracovních míst podporují i růst ekonomiky jako celku. Způsobují i další rozvoj – v důsledku zvyšujícího se zájmu o leteckou přepravu do/z ČR by se třeba mělo významně rozšířit ruzyňské letiště, což může v důsledku způsobit zase dokonalejší nabídku infrastruktury a pomoci přivést další zájemce o ČR.

Zahraniční firmy se začínají stále častěji a častěji obracet do nových a dosud netradičních zemí, zkoumají emerging markets a snaží se najít nové příležitosti. Neomezují se přitom jen na hledání potenciálních nových trhů, ale přemýšlí i o potenciálních nových umístěních svých vývojových, technologických, výrobních a marketingových kapacit. S ohledem na to a s ohledem na výše vyjmenované přednosti České Republiky je pravděpodobné, že příliv zahraničních investic by se nemusel v blízké budoucnosti zastavit.

Diskuze (38) Další článek: Pozvánka: zajímavá online přednáška na téma bezpečnost a škodlivý software

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,