Jaderné zbraně americké armády jsou řízeny počítači z roku 1976. Stále používají osmipalcové diskety

Mezikontinentální balistické střely, jaderné bombardéry i podpůrné síly patří do jaderného arzenálu americké armády. Instituce GAO (Government Accountability Office), která je obdobou našeho NKÚ, však provedla audit, který přinesl úsměvné a zároveň šokující informace. O řízení těchto zbraňových systémů se stále starají počítače IBM Series/1, které byly představeny v roce 1976. Tehdy stál v čele USA prezident Gerald Ford a nejvyšším představitelem Sovětského svazu byl Leonid Iljič Brežněv.

Screen_Shot_2016-05-26_at_11.32.20_AM.0.png
Shrnutí z auditu napříč americkými institucemi (zdroj: GAO)

Ačkoliv se často říká, že co funguje, se nemá měnit, u výpočetní techniky to není zrovna ideální přístup. Možná jsou sice systémy díky zastaralé technice perfektně zabezpečené, nicméně daňové poplatníky Spojených států každoročně jejich údržba stojí třikrát víc, než by stálo jejich nahrazení moderními prostředky. Napříč státními institucemi to za rok 2015 byla částka 61,2 miliardy dolarů.

K výměně za moderní techniku, která nahradí například osmipalcové diskety, by mělo dojít na konci roku 2017 a kompletní modernizace systémů ve správě Pentagonu má skončit v roce 2020.

obrázek 109.jpg
Aktuální podoba řídícího a kontrolního centra amerického letectva (zdroj: GAO)

Ještě o něco starší vybavení používají některé systémy amerického ministerstva financí. Podle GOA totiž využívají assembler, který je pevně svázaný s počítači IBM. Jejich údržba a správa je tedy extrémně nákladná. Ostatně podobné problémy neřeší jen státní úřady ve Spojených státech:

Diskuze (65) Další článek: Průlom v technologii e-ink displejů: Zobrazí až 32 tisíc barev

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,