Jaderná energetika nám podle odborníků z MIT může významně pomoct v boji proti změnám klimatu

Boj proti klimatickým změnám bude mnohem obtížnější a dražší, pokud naše strategie nebude zahrnovat i jadernou energetiku. Minimálně to plyne z nové studie provedené odborníky z MIT.

„Naše analýza ukazuje, že realizace potenciálu jaderné energie je nezbytná pro dosažení hluboce dekarbonizované energetické budoucnosti v mnoha oblastech světa,“ uvedl její spoluautor Jacopo Buongiorno.

Jacopo a jeho kolegové zkoumali současný stav jaderné energetiky v USA i v mezinárodním měřítku. Zatímco mezi jednotlivými zeměmi nepochybně mohou být sociální, politické a kulturní rozdíly, fundamentální základ pro posouzení rizik inkriminovaného typu energetiky (i celkových investičních nákladů) je prý „poměrně jednotný“. Výše citovaný závěr tedy rozhodně stojí za zamyšlení.

Samozřejmě – jsou tu ještě obnovitelné zdroje. Jenže experti předpokládají, že vítr, slunce a bateriové úložiště se přinejmenším do roku 2050 na celosvětových dodávkách elektřiny budou podílet jen cca 50 procenty. Bez jádra by tak průměrné ceny elektrické energie v jednotlivých zemích mohly dramaticky stoupnout.

Rovněž se ukázalo, že největší překážku pro další rozšiřování jaderné energetiky momentálně představují vysoké náklady na bezpečnost. „Nové jaderné elektrárny dnes ve Spojených státech a západní Evropě nejsou ziskovou investicí,“ konstatovali badatelé.

Podle ekonoma Johna Parsonse je tak zapotřebí, aby vlády vytvořily takové dekarbonizační politiky, které postaví všechny nízkouhlíkové energetické technologie na stejnou úroveň a současně budou soukromníky motivovat k tomu, aby do dané oblasti investovali.

Titulní foto: Bjoern Schwarz, CC BY 2.0

Diskuze (25) Další článek: Firefox Monitor ukáže, jestli někdo ukradl vaše data. Nemusíte přitom používat Firefox

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,