Jack Ma chce být jako Bill Gates. Vybudoval největší čínskou internetovou firmu, ale teď ji opouští

V den svých pětapadesátých narozenin opustil post předsedy správní rady společnosti Alibaba její zakladatel, podnikatel Jack Ma. V čele společnosti ho nahradí Daniel Čang.

Jack Ma, nejbohatší Číňan a aktuálně jedenadvacátý nejbohatší člověk na světě, opouští svůj post v rámci změn ve vedení, které byly ohlášeny už před rokem. Ma však zůstane jedním ze 36 členů skupiny Alibaba Partnership. Ta má právo jmenovat většinu členů správní rady podniku.

Pětapadesátiletý miliardář Jack Ma uskutečnil svůj odchod z přímého vedení Alibaby symbolicky na Den učitelů, který se v Číně připomíná 10. září. Ma, bývalý učitel angličtiny, se chce ostatně tématu vzdělávání nyní věnovat jako filantrop.

Do 70 let chce ještě něco dokázat

Podle svých slov se Ma chce zaměřit na nové projekty. Konkrétnější ale zatím nebyl. Uvedl také, že nikdy neměl pocit, že by Alibaba nemohla fungovat bez jeho přítomnosti v ní. 

„Mohu všem slíbit jedinou věc: Alibaba nikdy nebyla o Jacku Ma, ale Jack Ma bude navždy patřit k Alibabě,“ řekl čínský miliardář před rokem, kdy poprvé oznámil svůj odchod do důchodu. „Než mi bude 70 let, chci ještě dokázat něco jiného,“ uvedl. 

Dříve také tvrdil, že chce z vedení své firmy odejít v nižším věku než zakladatel Microsoftu Bill Gates. Ten tak učinil ve svých 58 letech. Dnes se věnuje své nadaci a charitativním projektům. Když Ma zakládal svojí první dobročinnou nadaci, tvrdil, že se inspiroval právě Gatesem. 

Agentura Reuters uvedla, že současná tržní hodnota společnosti Alibaba se pohybuje okolo 460 miliard dolarů, což je téměř 11 bilionů korun. Zaměstnáno je v ní přes sto tisíc zaměstnanců a v současné době rozšiřuje své aktivity do nových oblastí, jako jsou například finanční služby nebo umělá inteligence. 

Diskuze (4) Další článek: Microsoft si patentoval chytrý repráček. Vypadá jako Google Home Mini

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,