Internet | Bulvár a vtípky

„Já bych všechny ty internety a počítače zakázala,“ zaznělo přesně před 22 lety

Přesně před 22 lety byla v deníku Metro otištěna věta: „Tyhle aféry každého jenom otravují. Já bych všechny ty internety a počítače zakázala.“ Byla to odpověď na anketní otázku, kterou poskytla tehdy 72letá důchodkyně Věra Pohlová. Výrok se rychle ujal jako vtípek v internetové komunitě, následně se ale obecně rozšířil a zlidověl. Dnes už ho zná v Česku téměř každý a má i svůj záznam na Wikipedii.

Deník Metro se 17. září 1999 věnoval případu úniku osobních dat klientů České spořitelny. Ukázalo se, že za únikem stál mladý správce počítačové sítě banky. Připojená anketa měla za cíl zjistit názor veřejnosti na tento případ. Odpověď Věry Pohlové tak přitom názorně ukázala, jak starší generace tehdy pohlížela na internet a moderní technologie obecně. Bylo to pro většinu z nich něco nového, nebezpečného a zákazuhodného. 

Se vzrůstající popularitou výroku se začaly objevovat pochybnosti, zda jej údajná Věra Pohlová vůbec vyřkla. Pravděpodobně ano, ale přesné znění mohlo být upraveno redakcí. O osudu důchodkyně, která stála za vznikem prvního českého internetového memu, toho už každopádně moc dalšího nevíme. Sice se na Facebooku dvakrát vyjádřili údajní příbuzní, ale i při shodě příjmení se jejich výpovědi o dalším osudu Věry Pohlové velmi lišily a nepůsobily proto důvěryhodně. 

Diskuze (30) Další článek: Strašidelný obraz jako z chodby hradu v Bradavicích. Pohání ho starý monitor a Raspberry Pi

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,