Izraelští vědci chtějí během roku nabídnout kompletní léčbu rakoviny, ale nemají prý peníze na publikaci výsledků

Izraelská farmaceutická společnost Accelerated Evolution Biotechnologies (AEBi) přišla s velice silným tvrzením. Nejpozději za rok prý bude mít k dispozici převratnou léčbu rakoviny.

„Naše léčba rakoviny bude účinná již od prvního dne, bude trvat několik týdnů a nebude mít žádné nebo jen minimální vedlejší účinky. A to při mnohem nižších nákladech než v případě většiny ostatních léčebných postupů na trhu,“ uvedl Dan Aridor z AEBi v rozhovoru pro The Jerusalem Post. „Naše řešení bude generické a personalizované.“

Kroťme nadšení, testy zatím chybí

Dotyčná léčba dostala název MuTaTo, což znamená „více-cílový toxin“ („multi-target toxin“). Její hlavní přednost má spočívat v tom, že nádorové buňky napadá hned několika peptidy najednou.

„Ujistili jsme se, že léčba nebude ovlivněna mutacemi: nádorové buňky mohou mutovat takovým způsobem, aby cílené receptory byly vyřazeny... Pravděpodobnost toho, že se vyskytne více mutací, které by modifikovaly všechny cílené receptory současně, dramaticky klesá úměrně počtu použitých cílů,“ vysvětlil pro The Jerusalem Post generální ředitel dotyčné firmy Ilan Morad.

„Místo abychom útočili vždy jen na jeden receptor, útočíme na tři naráz. Dokonce ani rakovina nezvládne zmutovat tři receptory současně,“ dodal.

Zní to pochopitelně krásně, ale je tu jeden háček: v článku Postu chybí zmínka o jakémkoliv peer-reviewed výzkumu, jehož výsledky by výše citované výroky mohly podpořit. Podle Morada AEBi dosud dokončila několik in-vitro studií a brzy začne s klinickými testy – nicméně dokud nejsou k dispozici konkrétní data, je na místě obezřetnost.


Aktualizováno 31. 1. 2019:

Ilan Morad včera šokoval tvrzením, že publikování dosavadních i budoucích výsledků si jeho společnost nemůže dovolit, neboť jde prý o příliš drahou záležitost. Místo toho se chce zaměřit na „posílení výzkumu a vývoj cílovějších peptidů“, kteroužto činnost evidentně považuje za důležitější.

„Kdybychom byli velkou společností s velkými finančními prostředky, byla by to první věc, kterou bychom udělali. Když mám 100 000 dolarů, na co bych je měl vynaložit?“ argumentoval a dodal, že k napsání vědeckého článku je zapotřebí provést příliš mnoho experimentů.

Toto prohlášení podle očekávání vyvolalo silnou vlnu kritiky. Někteří dokonce tvrdí, že jde o obyčejný podvod a Morada přirovnávají k bláznivým nigerijským scammerům. Umírněnější jedinci pak celou záležitost označují za reklamu sloužící k nalákání nových investorů. Pokud tomu tak skutečně je, pak tento způsob sebepropagace rozhodně nelze označit za šťastný.

Diskuze (54) Další článek: V únorovém Computeru: jak autonomní auta rozhodnou, kdo zemře a kdo přežije

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,