Izrael úspěšně otestoval pokročilou verzi obranného systému Iron Dome

  • Iron Dome, čili „Železná kopule“, je mobilní systém protivzdušné obrany
  • Byl navržený tak, aby likvidoval rakety krátkého doletu a dělostřelecké či minometné projektily
  • Nedávno proběhly testy pokročilé verze Iron Dome

Iron Dome, čili „Železná kopule“, je mobilní systém protivzdušné obrany, který pro izraelskou armádu vyvinuly společnosti Rafael Advanced Defense Systems a Israel Aerospace Industries. Motivací k jeho vzniku byly neustálé palestinské útoky z pásma Gazy, které stály život mnoho Izraelců a způsobovaly velké ekonomické i psychologické škody.

Iron Dome byl navržený tak, aby likvidoval rakety krátkého doletu a dělostřelecké či minometné projektily, které přilétají ze vzdálenosti 4 až 70 kilometrů. První funkční systém byl nasazen 27. března 2011 u města Beer Ševa a 7. dubna téhož roku tam poprvé úspěšně zlikvidoval raketu BM-21 Grad, vypálenou z pásma Gazy.

Izraelské ministerstvo obrany na počátku února 2021 oznámilo, že Israel Missile Defense Organization a společnost Rafael Advanced Defense Systems uskutečnili sérii úspěšných testů nové pokročilé verze systému Iron Dome. Tyto testy zahrnovaly simulované hrozby moderního typu, s nimiž se izraelská armáda může setkat v současných konfliktech, ať už na souši anebo na moři.

Podle zmíněné tiskové zprávy by izraelské letectvo Israeli Air Force mělo již brzy dostat upgradované systémy Iron Dome pro operační nasazení. Tyto systémy budou také instalovány na nových korvetách izraelského námořnictva třídy Sa’ar 6 a stanou se klíčovým prvkem ochrany izraelských zařízení ve vodách jejich výlučné ekonomické zóny. Jak izraelské letectvo, tak i námořnictvo se přitom účastnily testů, které probíhaly na základně v centrálním Izraeli.

Úpěšnost přes 90 %

Jak uvádějí Rafael Advanced Defense Systems, Iron Dome je momentálně nejvíce vytížený systém raketové protivzdušné obrany na světě. Má již na svém kontě přes 2 tisíce zásahů proti raketám a střelám protivníka.

Úspěšnost systému je přitom velmi solidní, přes 90 procent. Iron Dome je velmi flexibilní platforma. Může chránit jednotky v poli během vojenských operací, stejně jako předsunuté či stálé vojenské základny, osídlené oblasti či ekonomické zóny, proti rozmanitým hrozbám, přicházejícím z menší vzdálenosti.

V říjnu 2020 Rafael Advanced Defense Systems odeslali první ze dvou baterií systému Iron Dome do Spojených států. O pořízení úspěšného systému Iron Dome uvažuje také například NATO, Indie nebo Jižní Korea.

Titulní foto: Israel Defense Forces, CC BY-NC 2.0

Diskuze (2) Další článek: Aplikace Trello dostala moderní kabátek. Přináší nové logo, nástroje a pohledy na správu projektů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,