ITU představila pracovní skupinu Network 2030. Bude zkoumat, jak mají vypadat páteřní sítě, aby po 5G mohlo přijít 6G

Fajn, 5G je za rohem, takže nastal čas pomalu se zabývat otázkou, co přijde po něm. Že je na to brzo? Ani náhodou, Mezinárodní telekomunikační unie ITU totiž nedávno založila novou pracovní skupinu Network 2030.

Plným názvem ITU-T Focus Group Technologies for Network 2030 (FG NET-2030) si nedala za úkol najít odpověď na otázku, jak bude vypadat 6G, ale jak by měly vypadat páteřní sítě, aby vůbec jednou o nějakém 6G mohla být řeč.

Na podobné úvahy se totiž v širší veřejnosti občas zapomíná. Zajímá nás, jak rychlé je LTE na našem mobilu a jak rychlý bude 5G modem, avšak málo z nás se ptá, co se stane, když si na 5G spustí speedtest 100 000 lidí naráz.

Network 2030 už podle svého názvu bude hledat odpověď na to, jak budou za dalších deset let vypadat linky mezi koncovými BTS stanicemi a páteřemi operátorů, jak budou vypadat mezinárodní spoje a nakonec i ty mezikontinentální. Zdaleka totiž nejde pouze o rychlost, ale také o latenci, která bude stále důležitější.

Skupina Network 2030 se poprvé sejde letos v říjnu a jejím předsedou se stal Richard Li, hlavní výzkumník nových síťových technologií v Huawei.

5G

5G je označení pro pátou generaci mobilních sítí. Navazuje na sítě čtvrté generace označované 4G, které překonává zejména co se týče zvýšení přenosové rychlosti, snížení odezvy a zvýšení počtu obsluhovaných zařízení. Přečtěte si podrobný článek o 5G

Mohlo by vás také zajímat: Wi-Fi, připojení k inernetu, IoT

Váš názor Další článek: Boring Company chce vybudovat tunel ke stadionu Dodgers

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,