Itanium – věc veřejná

Intel zveřejňuje podrobnou specifikaci Itania s architekturou IA-64.
Intel zveřejňuje podrobnou specifikaci Itania s architekturou IA-64. Intel je známý svým pečlivým utajováním specifikací procesorů a jistě máte v živé paměti staré popotahování s AMD či Cyrixem ohledně architektury x86. Intel dříve dával tyto materiály pouze vybraným společnostem, které se zavazovaly k přísnému mlčení.

Nově chystaný procesor Itanium, který je načasován na půlku letošního roku, byl dosud držen ve stejném utajení. K dispozici byly zatím obecné popisy a kompilátory pro IA-64. Intel u Itania potřebuje ale také podporu vývojářů tvořících v rámci Open Source. Linux pro Itanium už existuje, Intel se ale rozhodl jít ještě dál a zveřejnil podrobné specifikace mikroarchitektury procesoru. Pro normálního uživatele to v podstatě nic neznamená, ani běžní programátoři nevyužijí všechny informace z tohoto dokumentu. Jeho hlavní cílovou skupinou jsou programátoři ve strojovém kódu a tvůrci kompilátorů. Jsou zde podstatné informace o rychlostech jednotlivých instrukcí a způsobech práce s pamětí. Ani bych se nedivil, kdyby skripta vysokých škol opět narostla o pár stránek týkajících se procesoru Itanium.

Dá se předpokládat, že se spousta lidí na ten dokument podívá čistě ze zvědavosti a ve své práci ho vůbec nikdy nevyužije, rozhodně ale zveřejněním tohoto dokumentu Intel vytyčil historický milník, který předznamenal jeho budoucí směrování. Kdo si dokument přečte nebude sice vědět o Itanium vše, bude vědět ale rozhodně maximum, co pro práci softwarového vývojáře může potřebovat.

Diskuze (7) Další článek: Dreadling - doomovka pro Palma

Témata článku: , , , , , , ,