Italští inženýři, konstruktéři a stavbaři překvapili, náhradu za zhroucený dálniční most v Janově postavili jen za 13 měsíců

Necelé dva roky po zhroucení dálničního mostu Ponte Morandi v italském Janově stojí na stejném místě nový most. Navrhl ho světově proslulý italský architekt, držitel Pritzkerovy ceny za architekturu a několika dalších ocenění Renzo Piano. Na stavbě pracovalo tisíc zaměstnanců 24 hodin denně, 7 dnů v týdnu a nový most tak byl dokončen za neuvěřitelných 13 měsíců.

Část původního mostu, přes který vedla dálnice A10, se zhroutila 14. srpna 2018 v dopoledních hodinách během prudkého deště doprovázeného silnou bouřkou. Jako důvod je uváděna koroze tažného závěsu v kombinaci se silným deštěm, větrem a údajným zásahem blesku. Po neštěstí bylo potvrzeno 43 obětí.

Nový most v Janově

Na projektu nového mostu spolupracovaly dvě italské firmy – Webuild a Fincantieri. Součástí byla i zátěžová zkouška, během které 19. července most přejelo najednou 56 kamionů, každý s hmotností 44 tun. Celkem tak stavba odolala zátěži 2464 tun. V následujících dnech budou pokračovat testy statického zatížení.

Architekt Renzo Piano popisuje most jako „jednoduchý a šetrný“, neboť během dne absorbuje solární energii, kterou v noci využívá k osvětlení. Stavba pokračovala i během pandemie, v jejímž průběhu byla zavedena přísná bezpečnostní opatření. Zaměstnancům byla pomocí skenerů měřena teplota, měli k dispozici dezinfekční prostředky a museli dodržovat pravidla sociálního distancování.

Úspěšné provedení zatěžkávací zkoušky oznámil na facebookové stránce města jeho starosta Marco Bucci. Stavba ponese název „Genova San Giorgio“ a aktuálně zbývá už jen nainstalovat skleněné a solární panely, dopravní značky a položit poslední vrstvu asfaltu.

Slavnostní otevření

Most bude osvětlen každý den od 19:30 a bude zářit v barvách italské vlajky – tedy zelenými, bílými a červenými světly. Dekorace má odrážet naději a současně připomínat nešťastný incident, ke kterému došlo před necelými dvěma lety.

Průběh závěrečných a dokončovacích prací můžete sledovat z několika úhlů prostřednictvím šesti webových kamer na stránkách PerGenova. Vidět zde bude možné i slavnostní otevření, které je plánováno na pondělí 3. srpna v 18:30.

Diskuze (34) Další článek: AMD stock: Akcie výrobce čipů vytrvale rostou

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,