Italové překonali rekord – dosáhli bezdrátové rychlosti 1,2 Tb/s

Italští vědci v Pise provedli nepřetržitý dvanáctihodinový experiment, během kterého se jim povedlo přenášet data z jednoho místa na druhé rychlostí 1,2 Tb/s, tedy 125000x rychleji než 8Mb ADSL od O2, a dosáhli tak světového rekordu, jednalo se totiž o bezdrátový přenos. Pomyslné první místo doposud patřilo vědeckému týmu z Koreje, který dosáhl při bezdrátovém přenosu rychlosti 160 Gb/s.

Podobných rychlostí dosahuje přenos v optickém kabelu a není se čemu divit, obě technologie jsou si totiž velmi podobné. Pakliže už šetříte na nový 1,2Tb WiFi router, musím vás zklamat, inženýři z Pisy totiž k přenosu nepoužili radiové vlny, ale usměrněný svazek světla a technologii LOS (Line-Of-Sight), resp. FSO (Free Space Optics).

Tip: O optickém bezdrátovém přenosu dat si můžete více přečíst na stránkách Harward Broadband Communications Laboratory

FSO přenos je vlastně poměrně „jednoduchý“. Stačí zvolit dva body v přímé viditelnosti a z jednoho na druhý vysílat přesná kvanta světelné energie výkonnou diodou nebo laserem v terahertzovém spektru. Cílová čočka pak už světelný signál zpracuje podobně jako přijímač dat z optického kabelu.

sona1.png  sona.png
Laserovou metropolitní síť nabízí třeba Sona

Na zemském povrchu je využití LOS zatím velmi problematické. Zatímco sněhové vločky nebo déšť v přenosu nepřekáží, velmi drobný aerosol už ano. Nepřítelem je tedy zejména smog a mlha. Nejpraktičtější implementací bude v blízké budoucnosti pravděpodobně extraterestriální komunikace – tedy komunikace mezi satelity na oběžné dráze, kde se žádné rušivé elementy nevyskytují a kde lze tímto způsobem velmi efektivně posílat stovky megabajtů za sekundu.

Zdroj: HotHardware

Diskuze (17) Další článek: WD Scorpio Blue – 500 GB pro notebooky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,