IT byznys: Microsoft soutěží s Googlem o partnerství s AOL

Prodeje filmů na DVD dosahují vrcholu * Microsoft a Google se předhání, kdo bude partnerem AOL * Yahoo spouští službu Yahoo Answers * Microsoft investuje přes 1,5 miliardy v Indii * GTS Novera se dále rozrůstá * Novell oznámil své finanční výsledky * Šéf Microsoftu si bude muset Xbox koupit

Prodeje filmů na DVD dosahují vrcholu

Související odkazy

Slovník
DVD
online
video-on-demand

Podle výsledků některých analýz dosahují v současnosti prodeje filmů na DVD úplného vrcholu. Jinak řečeno, lepší to už asi nebude. Důvodem je stále větší poptávka lidí a jejich zájem o alternativní formy získávání filmů i dalších formátů dat: hovoří se především o stahování obsahu z internetu, o služby typu vide-on-demand apod.

Gerry Kaufhold, analytik společnosti In-Stat, a autor příslušné zprávy, například říká: „PC průmysl v současnosti poskytuje čím dál lepší služby, pokud jde o stahování filmů: tím silně konkuruje prodejcům DVD. Kromě toho, televizní společnosti rozšiřují svou nabídku služeb videa na přání, lidé si mohou pouštět své oblíbené filmy jednoduše v televizi.“

Dodejme, že odhad prodeje DVD v říjnu letošního roku činí obvykle mezi 17 a 18 miliardami dolarů, což nárůst kolem 10 procent oproti minulému roku.

Zdroj: News.com

Microsoft a Google se předhání, kdo bude partnerem AOL

Společnosti Microsoft a Google se shodně snaží stát se strategickým partnerem AOL online jednotky Time Warneru. Pokud vás zajímá, co obě společnosti tak moc přitahuje, pak vězte, že nejde o nic jiného než o oblast internetové reklamy. O tom, že internetová reklama se stává čím dál atraktivnějším artiklem, jsme psali například v minulém vydání IT byznysu.

Někteří experti říkají, že AOL je jakýmsi kritickým závažím, jež může rozhodnout o tom, který z nejznámějších internetových společností – Google, Microsoft a Yahoo – nakonec ukousne největší část z pomyslného tržního koláče. O AOL se také hovoří o jakémsi průkopníkovi online reklamy: firma v této oblasti aktivně působí už od roku 1990.

V uplynulých několika týdnech Microsoft i Google shodně předložily AOL své nabídky. Uvidíme, které ze společností se nakonec podaří spojit se s důležitým strategickým partnerem.

Zdroj: News.com

Yahoo spouští službu Yahoo Answers

Také Yahoo se neustále snaží rozšiřovat spektrum nabízených služeb a bojovat tak o svůj podíl na trhu (který vůbec není malý). Nejnovější službou, kterou Yahoo spustilo, jsou Yahoo Answers – tedy Odpovědi.

Služba má fungovat tak, že kterýkoliv uživatel bude moci kdykoliv položit jakoukoliv otázku na jakékoliv téma, přičemž kterýkoliv jiný uživatel mu na ni bude moci odpovědět. Otázky i odpovědi budou archivovány a bude v nich možné vyhledávat.

Zdroj: News.com

Microsoft investuje přes 1,5 miliardy v Indii

V minulém vydání IT byznysu jsme psali o tom, že společnost AMD se rozhodla silně zainvestovat do regionu Indie a poskytnout tamějšímu konsorciu své know-how týkající se výroby polovodičů. I dnešní vydání našeho týdeníku informuje o obří investici do Indie: tentokráte jde o příliv ze strany společnosti Microsoft.

Podle Billa Gatese z Microsoftu poskytne firma Indii investici ve výši 1,7 miliardy dolarů, a to v průběhu následujících čtyř let. Peníze budou použity na vývojové aktivity Microsoftu v Indii v souladu s dříve schválenou strategickou vizí firmy.

Zdroj: Computerworld

GTS Novera se dále rozrůstá

Telekomunikační skupina GTS Central Europe, jejíž součástí je i český celonárodní telekomunikační operátor GTS Novera, získala 100% podíl ve společnostech Telenor Networks a Nextra v České a Slovenské republice. Smlouvy podléhají schválení antimonopolními úřady v obou zemích, ukončení transakcí se očekává na začátku roku 2006.

GTS Novera je v současnosti vedoucím fixním operátorem pro firemní klientelu v České republice. Příjmy společnosti GTS CE, která novými akvizicemi pro Českou a Slovenskou republiku posiluje své postavení v regionu střední a východní Evropy, by se v roce 2005 měly pohybovat okolo 300 milionů eur.

„Koupě Telenoru a Nextry je dalším logickým krokem na cestě ke konsolidaci českého telekomunikačního trhu,“ řekl ke včerejšímu podpisu smluv Milan Rusnák, generální ředitel společnosti GTS Novera. „Telenor a Nextra jsou obrovským přínosem pro další rozvoj naší společnosti. Spolu s Contactelem, který jsme získali v minulém týdnu, nám pomohou dále rozvíjet služby pro všechny naše zákazníky,“ dodal Milan Rusnák.

Zdroj: tisková zpráva

Novell oznámil své finanční výsledky

Společnost Novell Inc. oznámila finanční výsledky za čtvrté fiskální čtvrtletí a celý fiskální rok, který skončil 31. října 2005. Novell za toto čtvrtletí vykázal tržby 320 miliónů dolarů, zatímco za čtvrté čtvrtletí fiskálního roku 2004 vykázal tržby 301 miliónů dolarů. Čistá ztráta pro kmenové akcionáře za čtvrté fiskální čtvrtletí roku 2005 činí pět miliónů dolarů, neboli 0,01 dolaru na kmenovou akcii. Pro srovnání, za čtvrté fiskální čtvrtletí roku 2004 vykázala společnost čistý zisk pro kmenové akcionáře 15 miliónů dolarů, neboli 0,03 dolaru na akcii.

Upravený čistý zisk pro kmenové akcionáře ve vyjádření, které neodpovídá principům GAAP, za čtvrté fiskální čtvrtletí roku 2005 je 33 milióny dolarů, neboli 0,07 dolaru na kmenovou akcii. Tento údaj nezahrnuje náklady na restrukturalizaci ve výši 38 miliónů, znehodnocení investic a nehmotných aktiv ve výši 2 milióny dolarů a úpravy pro daně z příjmů, náklady na úroky z úvěrů a alokaci zisku preferovaným akcionářům. Pro srovnání, za čtvrté fiskální čtvrtletí 2004 vykázal Novell non-GAAP upravený čistý zisk pro kmenové akcionáře 25 miliónů dolarů, neboli 0,06 dolaru na kmenovou akcii, což nezahrnovalo náklady na restrukturalizaci 9 miliónů a čisté znehodnocení investic o 1 milión dolarů.

Za celý fiskální rok 2005 vykázal Novell tržby 1,198 miliardy dolarů a čistý zisk pro kmenové akcionáře 378 miliónů dolarů, neboli 0,86 dolaru na kmenovou akcii, což zahrnuje čistý příjem 448 miliónů dolarů z právního vypořádání se společností Microsoft. Pro srovnání, tržby za celý fiskální rok 2004 byly 1,166 miliardy dolarů a rozředěný čistý zisk pro kmenové akcionáře byl 31 miliónů, neboli 0,08 dolaru na akcii.

Zdroj: tisková zpráva

Šéf Microsoftu si bude muset Xbox koupit

Na závěr jedna zprávička oddechovějšího kalibru: šéf Microsoftu, Steve Ballmer, touží po konzoli Xbox. Chtěl by ji věnovat svým dětem. Podle dostupné zprávy si však Ballmer bude muset Xbox koupit normálně v obchodě stejně jako kterýkoliv jiný zákazník: konzole Xbox není podle smlouvy žádnou formou odměny, kterou by dostal od svého zaměstnavatele v rámci svých odměn.

Zdroj: News.com

Diskuze (1) Další článek: Více než 8 % domén je zaregistrováno s falešnými či neúplnými údaji

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,