IT byznys: Lenovo přivádí bývalou počítačovou divizi IBM do zisku

Čistý zisk firmy Lenovo vyšší o šest procent, bývalá počítačová divize IBM je v zisku * Zisk firmy Cisco vzrostl o dvanáct procent * Japonský iTunes prodal milion skladeb za čtyři dny * Microsoft láká vývojáře Lotusu * Intel investuje v Číně * Ceny benzinu stlačují zisky firem * Memorex platí odškodné Lexaru * Zaměstnanci Škoda Auto mají zadarmo Microsoft Office

Čistý zisk Lenovo vyšší o 6 %

Skutečnost, že čínská firma Lenovo převzala před nedávnem počítačovou divizi slavné IBM, asi není třeba opakovat. Co je však zajímavé, i přes obří investici do velkého kolosu vykazuje Lenovo v prvním čtvrtletí po koupi divize IBM vyšší čistý zisk než ve stejném období loni.

Celkový čistý zisk firmy, který zahrnuje i divizi mobilních telefonů a další obchodní aktivity, vyrostl v období duben – červen na 357 hongkongských dolarů (tj. necelých 46 milionů amerických dolarů). Firma tak získala o dvacet milionů hongkongských dolarů více než ve stejném období loňského roku.

Zajímavé také je vyjádření Steva Warda, výkonného šéfa Lenovo. Podle něj byla divize, zakoupená od IBM za 1,75 miliardy dolarů, v zisku. Přitom ve vlastnictví IBM vykazovala tatáž divize ztráty od roku 2001 až do prvního pololetí 2004.

Zmíněná čísla překonala očekávání analytiků: například Jeannie Cheung z analytické firmy Creddit Suisse First Boston předpovídala čistý zisk kolem 346 hongkongských dolarů. Na zveřejnění zprávy zareagovaly ihned také akcie Lenovo, které vyskočily o více než pět procent.

Zdroj: News.yahoo

Zisk firmy Cisco vyskočil o 12 %

Dobré zprávy týkající se finančních výsledků dorazily také od firmy Cisco, známého výrobce síťového vybavení. Cisco Systems vykázalo v prvním finančním čtvrtletí 12procentní nárůst oproti stejnému období v roce 2004.

Čistý zisk společnosti činil 1,54 miliardy amerických dolarů, což znamená 24 centů na akcii. Připomeňme, že před rokem dosáhla firma zisku 1,38 miliardy dolarů neboli 20 centů na akcii. Výše prodejů letos činila 6,6 miliardy, o jedenáct procent víc než před rokem.

Zdroj: News.yahoo

iTunes prodal milion skladeb během čtyř dnů

Spokojena je také firma Apple. Minulé pondělí oznámila, že nově otevřený online iTunes obchod v Japonsku zaznamenal fenomenální úspěch. Během prvních čtyř dnů po svém spuštění totiž zaznamenal více než 1 milion prodaných skladeb.

Firma Apple spustila iTunes v Japonsku ve čtvrtek 4. srpna. Jejím cílem bylo přesvědčit Japonce, aby začali používat právě iTunes: nahrávala tomu i cenová politika, která znamenala nižší ceny než u konkurence.

Obecně lze říci, že projektu iTunes se nadmíru daří. Od doby jeho spuštění v Americe před dvěma lety prodala firma prostřednictvím iTunes více jak 500 milionů hudebních nahrávek ve více než 19 zemích světa.

Japonský trh byl však suverénně nejrychlejší, pokud jde o realizaci prvního milionu stažení. Přitom Applu se stále nepodařilo dosáhnout dohody s některými nahrávacími firmami, například Warner Music nebo Sony Music Entertainment. Druhá jmenovaná společnost navíc vlastní práva na nejpopulárnější japonské interprety, například na Kena Hiraie.

Jakkoliv vypadají uvedená čísla závratně, iTunes samotný neznamená pro Apple zase tak významný zdroj příjmů. Táhne však poptávku po přístrojích iPod.

Zdroj: News.yahoo

Microsoft přilákal bývalého vývojáře Lotusu

Společnost Microsoft zaznamenala dva velmi kvalitní přírůstky do svého týmu pracujícího na projektu Microsoft Exchange. Firmě se podařilo přivábit do svých řad Julia Estradu, bývalého špičkového vývojáře projektu Lotus.

Druhým úlovkem je Bob Congdon, který dosud pracoval ve firmě IBM, především na projektu WorkPlace Designer. Je však také svázán s Lotusem: v prvopočátcích projektu Lotus Notes pracoval v dceřince Iris Associates, kde se zabýval Lotus Domino Web Serverem.

Vezmeme-li v úvahu, že Microsoft již dříve najal Raye Ozzieho, pionýra Lotus Notesu, začíná být obrázek o vztahu Microsoftu k Lotusu kompletní. Firma zřejmě stále hledá to pravé zaměření pro Exchange a věří, že mozky spojené s Lotusem v tomto směru mohou značně prospět.

Zdroj: CRN

Intel investuje v Číně

Firma Intel oznámila další investici do čínského regionu. V rámci svého investičního programu „Intel Capital China Technology Fund“ nasype Intel více než 200 milionů dolarů do tří firem: do návrháře polovodičů Chipsbrand Microelectronics, do poskytovatele širokopásmového zábavního obsahu Onewave Technologies a do firmy VeriSilicon Holdings, specializující se na integrované obvody.

Intel tak v součtu investoval už více než čtyři miliardy dolarů do více jak 1000 společností ve 30 zemích světa.

Zdroj: News.com

Poznamenají ceny benzinu příjmy firem?

Americký obchodní řetězec Wal-Mart, poskytovatel jednoho z největších amerických online obchodů www.walmart.com, oznamuje pokles svých tržeb a zisků. Podle vyjádření firmy jsou na vině především rostoucí ceny benzinu a ropných produktů. „Vzrůstající ceny benzinu vyvíjejí tlak na naše klíčové zákazníky, kteří často žijí od výplaty k výplatě,“ říkají představitelé Wal-Martu.

Cena benzinu také znamená navýšení nákladů na transport zboží z distribučních center do obchodů.

Zdroj: Marketwatch

Firmy Lexar a Memorex urovnaly spor

Společnosti Lexar a Memorex urovnaly spor týkající se paměťových CompactFlash karet. Memorex zaplatí Lexaru jednorázovou částku založenou na výši dosavadních prodejů karet CompactFlash. Kromě toho se zaváže, že karty CompactFlash, které porušují patenty Lexaru, nebude v budoucnu prodávat.

Zdroj: EETimes

Škoda Auto nabízí zaměstnancům zdarma Microsoft Office

V rámci nově uzavřené licenční smlouvy mezi společnostmi Microsoft a Škoda Auto mohou zaměstnanci automobilky využívat aplikace sady Microsoft Office také na svých domácích počítačích.

Program Právo domácího použití (Home Use Program – HUP) je k dispozici u několika licenčních programů společnosti Microsoft, doplněných o službu Microsoft Software Assurance. Tuto službu využívá také společnost Škoda Auto.

Škoda Auto poskytuje svým zaměstnancům možnost bezplatně používat aplikace sady Microsoft Office v rámci zaměstnaneckých výhod. Vzhledem k mezinárodnímu prostředí této automobilky si uživatelé mohli zvolit jazykovou verzi softwaru, která odpovídá jejich požadavkům.

Zdroj: tisková zpráva

Diskuze (20) Další článek: IDF: nová mapa procesorů Intel

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,