IT byznys: je Novell v problémech?

Skype je prodán, novým majitelem je eBay * Oracle koupil firmu Siebel * Nokia zvyšuje své odhady příjmů, poptávku táhne východní Evropa * Je Novell v problémech? * Hitachi prodává část akcií Elpida Memory * Prezident Symantecu odchází ke konkurenci * VZP uzavřela dohodu s dodavatelem bezpečnostních řešení * Atlas.cz má nového marketingového ředitele

Skype je prodán, novým majitelem je eBay

Začneme zprávou, o které jsme vás již na Živě informovali, ale protože se jedná o zásadní událost, nebude na škodu si ji v našem pravidelném souhrnu připomenout a shrnout. Takže, internetový telefonní operátor Skype je prodán. Koupil ho světoznámý provozovatel aukčního systému – společnost eBay. Podrobnosti najdete v bleskovce nebo v článku; na tomto místě jen zmiňme, že pokud jde o hodnotu transakce, hovoří se o částce 2.6 miliardy dolarů, přičemž z této sumy bude polovina zaplacena hotovými penězi a polovina v akciích eBay. Dalších 1.5 miliardy je přislíbeno v případě splnění finančních cílů společnosti do roku 2008 či 2009. Celková suma za celou transakci tak může nakonec přesáhnout až 4.1 miliardy dolarů.

Jedná se o velmi významnou akvizici, která zároveň znamená nejvyšší částku, kterou eBay kdy do akvizice vložil. O budoucnosti transakce a o tom, do jaké míry ji zaznamenají v běžném provozu běžní uživatelé, můžeme prozatím jen spekulovat. Jisté je však to, že eBay svou expanzi myslí zřejmě vážně.

Zdroj: Tisková zpráva

Oracle koupil firmu Siebel

Neméně významná akvizice je ohlášena z kanceláří společnosti Oracle. Tento známý databázový dodavatel zaplatil 5.85 miliardy dolarů za firmu Siebel Systems, která se zabývá především řešeními CRM.

Uskutečněný obchod by mohl pomoci Oraclu v jeho boji s odvěkým rivalem, německou firmou SAP. Oracle říká, že po akvizici se on sám stane největším prodejcem řešení CRM. SAP sice nadále zůstává největším dodavatelem obchodních řešení, nicméně akvizice Siebelu posouvá Oracle dle slov výkonného šéfa Lawrence J. Ellisona „blíže k cíli být globálním dodavatelem číslo 1 v oblasti aplikací“.

Zdroj: Marketwatch

Nokia zvyšuje své odhady příjmů, poptávku táhne východní Evropa

Společnost Nokia, světový největší prodejce mobilních telefonů, tento týden oznámil zvýšení předpokládaných prodejů na třetí čtvrtletí. Důvodem je dosavadní poptávka po mobilech, která je mnohem vyšší, než firma původně předpokládala.

Nokia tak nyní ve třetím čtvrtletí očekává zisk v rozmezí 0.18 až 0.19 Eur na akcii, což by znamenalo celkové výnosy v rozmezí 8.4 až 8.5 miliardy Eur. Připomeňme, že původní předpoklady hovořily o 0.14 až 0.17 Eurech na akcii a o zisku 7.9 až 8.2 miliardy Eur.

Hlavním, ne však jediným, důvodem úspěchu Nokie je poptávka po mobilech ve východní Evropě, která je mnohem vyšší, než se původně čekalo. K dalším důvodům patří i boční aktivity Nokie, například prodej své vlastní profesionální rádiové divize apod.

Zdroj: Marketwatch

Je Novell v problémech?

Jeden z akcionářů firmy Novell, společnost Blum Capital Partners, projevila silné obavy o budoucí osud firmy a volá po realizaci okamžitých opatření. Blum Capital Partners vlastní více než 5 procent akcií Novellu.

V dopise, který firma zaslala Novellu, vyjadřuje obavy o výkon společnosti: „Jsme hluboce znepokojeni směrem a krokem, který představenstvo Novellu zvolilo. Jsme také nespokojeni s výsledky firmy,“ uvádí se kromě jiného v dopisu. Blum dále doporučuje odprodat některé ztrátové divize, snížit náklady a zaměřit se více na Linux.

Novell v oficiálním vyjádření odmítl jakkoliv záležitost komentovat a pouze uvedl, že „zůstáváme v intenzivním kontaktu se svými akcionáři a bereme jejich znepokojení vážně“. V neoficiálním dopise však šéf Novellu Jack Messman varuje zaměstnance firmy, že firma se vypořádává s obtížnou finanční situací a že je třeba, aby se „každý zaměřil na svou práci: svou prací, jakýmkoliv způsobem a každý den, podporujete snahu firmy uspokojit zákazníky a obchodní partnery“.

Zdroj: News.com

Hitachi prodává část akcií Elpida Memory

Společnost Hitachi, výrobce záznamových a dalších elektronických zařízení, oznámil prodej části svého balíku akcií firmy Elpida Memory. Hitachi sice prodává jen 4% podílu, nicméně stačí to na to, aby Elpida už dále nebyla považována za součást Hitachi. Japonský obr však dále zůstává největším samostatným akcionářem Elpidy.

Hitachi prodala 4 miliony akcií a redukovala tak svůj podíl z 23.8% na zhruba 19.7%. Hitachi stále drží skoro 19 milionů akcií Elpidy.

Elpida byla vytvořena v roce 1999 spojením DRAM divizí firem NEC Corp. a Hitachi. Cílem založení firmy byla snaha lépe čelit jihokorejské a taiwanské konkurence. Pro Elpidu byl významný také rok 1999, v němž jí prodala svůj DRAM byznys také firma Mitsubishi Electric Corp. Elpida je v současnosti jediným japonským významnějším dodavatelem DRAM pamětí, nicméně zaujímá jen velmi malou část globálního světového trhu s DRAM.

Zdroj: Computerworld

Prezident Symantecu odchází ke konkurenci

Zatímco firma má plné ruce práce s integrací nedávno zakoupeného Veritas Software, prezident Symantecu John Schwarz opouští koráb a přebírá kormidlo ve společnosti Business Objects.

Business Object, která má sídla v Paříží a v San Jose, jmenovala Schwarze svým novým CEO. Firma se zabývá především výrobou softwaru z oblasti business-inteligence.

V Symantecu dochází v důsledku odchodu Schwarze k několika změnám v pozicích: větší pravomoci dostane Gary Bloom, dosavadní viceprezident (a vlastně „spolu-prezident“, neboť sdílel určitou část Schwarzovy zodpovědnosti), povýšen je také Tom Kendra.

Zdroj: CRN

VZP uzavřela dohodu s dodavatelem bezpečnostních řešení

Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR (VZP ČR), která je jedním z nejvýznamějších zákazníků společnosti Computer Associates na domácím trhu, se rozhodla využívat bezpečnostní řešení eTrust PestPatrol Anti-Spyware společnosti Computer Associates. Instalace produktu eTrust PestPatrol Anti-Spyware celkem na 5000 počítačích VZP ČR proběhla úspěšně v červnu a červenci letošního roku a zajišťovala ji společnost AutoCont CZ, která je obchodním partnerem CA. 

Řešení eTrust PestPatrol Anti-Spyware detekuje a odstraňuje spyware, adware, trojské koně, agenty pro vedení útoků DoS a další webové hrozby, které zneužívají nechráněné přístupové cesty do systému.

Zdroj: Tisková zpráva

Atlas.cz má nového marketingového ředitele

Portál ATLAS.CZ oznámil změnu na postu marketingového ředitele. Odcházející Martin Klofanda působil na této pozici od 1. března loňského roku, nyní ho nahradí Slavomír Vaškovič. Vedení portálu od něho očekává stejné pracovní nasazení a především nové nápady v oblasti komunikace a marketingu. Slavomír Vaškovič má s marketingem zkušenosti: pracoval v divizi software a periferie pro region EMEA společnosti DELL. V předcházejících letech působil zejména v automobilovém průmyslu, finančním sektoru a v reklamních agenturách.

Nový marketingový ředitel chce pokračovat v dosavadních úspěšných aktivitách. Chce však také přenést zkušenosti z jiných oborů do internetového businessu. „Dokážu pracovat s lidmi, kteří jsou chytřejší než já,“ dodává nový marketingový ředitel portálu ATLAS.CZ.

Slavomír Vaškovič vystudoval komerční inženýrství na obchodní fakultě Ekonomické univerzity v Bratislavě, specializace obchod a marketing. Mezi jeho zájmy patří zejména horské kolo.

Zdroj: Tisková zpráva

Diskuze (38) Další článek: Yahoo testuje novou verzi svého mailu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,