IT byznys: IBM otvírá velké centrum v Číně

Po Windows Vista jsou odloženy i nové MS Office * Analytiky překvapilo odsunutí Vista * Průzkum: online prodej hudby půjde prudce nahoru * Šéfové Alcatelu stále zvažují spojení s Lucent Technologies * CTO Suse Linux končí v Novellu * Společnost Infinity má nového generálního ředitele * Společnost GRISOFT ohlásila finanční výsledky: nárůst o 40% * Spokojený je i Unicorn Holding

Po Windows Vista jsou odloženy i nové MS Office

O této zprávě jsme vás na Živě informovali v průběhu týdne, v našem pravidelném souhrnu však stručně zopakujme, že odsun termínů se bude částečně týkat i připravovaného kancelářského balíku Office 2007. Do konce roku 2006 by se tak opět na trhu měly objevit – podobně jako v případě samotného systému Windows Vista – pouze balíky Office 2007 určené pro firmy, konkrétně edice Office 2007 Professional Plus a Office 2007 Enterprise. Dostupná by však měla být i verze Office 2007 Basic OEM.

Na leden 2007 byly tedy odloženy zbývající edice –"Home a Student", "Standard", "Professional" a "Small Business".

Zdroj: CNet

Analytiky překvapilo odsunutí Vista

Vraťme se ještě na skok ke zprávě z minulého týdne, podle které společnost Microsoft ohlásila odložení vydání některých edic operačního systému Windows Vista. Přestože tato zpráva byla v kuloárech tak trochu očekávána už před jejím zveřejněním, některé analytiky velmi překvapila.

„Windows Vista vypadaly dlouho šlapat podle plánu a v souladu s rozvrhem, takže odložení o šest měsíců oproti původnímu plánovanému datu uvolnění bylo velkým překvapením,“ říká třeba Al Gillen ze společnost IDC.

Zpráva také rozvířila úvahy o tom, jak situace ovlivní prodeje PC a hardwaru. Některé hlasy se žádného poklesu neobávají, jiní analytici pro změnu říkají, že uživatelé budou zvláště s blížícím se koncem roku vyčkávat s koupí počítače až do doby, kdy bude Vista běžně dostupná.

Zdroj: Newsfactor

Průzkum: online prodej hudby půjde prudce nahoru

Podle průzkumu společnosti Forrester Research, jehož výsledky byly zveřejněny v pondělí, dojde v následujících pěti letech k prudkému nárůstu prodejů hudby po Internetu. I tradiční hudební nosiče si však ponechají poměrně dost velkou část koláče – v roce 2011 by to stále měly být přibližně dvě třetiny tržního podílu.

U prodejů tradičních formátů, jako např. CD a DVD, by mělo dojít k přibližně třicetiprocentnímu poklesu oproti současným tržbám. Tuto ztrátu však má však bohatě vykompenzovat online stahování hudby prostřednictvím služeb jako např. Apple iTunes.

V roce 2011 mají online prodeje hudby vystoupat až na hranici 3.9 miliard Eur, což je zhruba třináctkrát více než 279 miliónů odhadovaných pro rok 2006.

Zdroj: News.com

Šéfové Alcatelu stále zvažují spojení s Lucent Technologies

Obří výrobce telekomunikačního vybavení, společnost Alcatel, stále zvažuje plánované spojení s americkým rivalem Lucent Technologies. Stále se totiž vynořují různé obavy a úskalí celé transakce.

„Alcatel stále zvažuje všechna pro a proti plánované transakce. Někteří lidé jsou trochu skeptičtí, pokud jde o plánované spojení, a obávají se, aby přineslo očekávaný přínos pro akcionáře a pro finanční stabilitu a prosperitu firmy,“ říká Edmund Shing, konzultant firmy Kepler Equities.

Mluvčí Alcatelu pouze potvrdila, že tento týden se sejde představenstvo firmy k dalším projednávání akvizice menšího telekomunikačního rivala, které by vedlo k vytvoření největšího světového výrobce telekomunikačního vybavení.

Zdroj: CRN

CTO Suse Linux končí v Novellu

Juergen Geck, bývalý CTO SUSE Linux, podle dostupných informací končí ve společnosti Novell. Odejít má už tento týden. Novell odmítl zprávu komentovat.

Ani Geck sám informaci nepotvrdil, pouze prohlásil, že jeho kontrakt ve firmě Novell oficiálně končí 30. června tohoto roku. Nejmenovaný zdroj uvnitř firmy se však vyjádřil v tom smyslu, že „pro Gecka už není v Novellu nic na práci. On je myslitel, vizionář, stratég; jeho postoje se však od záměrů Novellu značně liší.“

Zdroj: CRN

IBM otevřelo globální distribuční centrum v Číně

Společnost IBM ohlásila otevření svého globálního distribučního střediska, a to v čínské Šanghaji. Jedná se o další krok k přesunutí mnoha obchodních aktivit do rozvíjejících se zemí (emerging markets).

Centrum bude poskytovat IT služby v několika jazycích a bude obsluhovat klienty z Japonska, Evropy a Severní Ameriky. Mezi poskytované služby bude patřit dodávání IT služeb a řešení, vývoj business aplikací, údržba, testování a správa řešení, a také správa a podpora balíků založených na systémech SAP, Oracle, Siebel a dalších.

V centru bude pracovat na 700 zaměstnanců.

Zdroj: Techweb

Společnost Infinity má nového generálního ředitele

Do funkce generálního ředitele společnosti Infinity a.s., člena skupiny Synergon Group v České republice, nastoupil Vladimír Čech (39). Vystřídal tak předchozího generální ředitele Hanuše Weisla.

Vladimír Čech zastával řídící funkce v několika českých firmách (PCS – šéfprogramátor, PPF – ředitel IT), poté pracoval jako nezávislý IT konzultant. Spolupráci s firmou Infinity zahájil v roce 2004, kdy nastoupil na pozici technického ředitele.

Hlavním úkolem nastupujícího ředitele bude konsolidace pozice společnosti Infinity na trhu. Mezi deklarovaná očekávání patří nasměrování společnosti na cestu růstu vedoucí k profitabilitě společnosti v roce 2006, podobně jako u ostatních členů skupiny Synergon.

Zdroj: Tisková zpráva

Společnost GRISOFT ohlásila finanční výsledky: nárůst o 40%

Česká softwarová společnost GRISOFT s.r.o., výrobce antivirového systému AVG, ohlásila za finanční rok 2005 rekordní zvýšení hospodářských výsledků.

Firma loni utržila 450,7 milionu korun, což znamenalo proti předchozímu období nárůst o více než 40%. Konsolidované tržby za celou skupinu, kterou tvoří mateřská společnost GRISOFT International BV a tři dcery - GRISOFT, Inc., GRISOFT, Ltd a GRISOFT s.r.o. stouply o 94% na 650 milionů Kč.

„To je dáno zejména výrazným úspěchem GRISOFTu na zahraničních trzích,“ vysvětlil finanční ředitel podniku Tomáš Hawerland. Více než 40% tržeb totiž podle něj skupina realizuje v USA, výrazné je také zastoupení na trzích v Kanadě, Velké Británii, Austrálii a Jihoafrické republice, tedy v zemích, kde se hovoří anglicky.

Zdroj: Tisková zpráva

Spokojený je i Unicorn Holding

Další společností, která oznámila úspěšné výsledky za uplynulý rok, je Unicorn. Skupině jejích společností, poskytovateli služeb v oblasti vývoje informačních systémů, se podařilo v uplynulém roce narůst na obrat 779 milionů Kč, což představuje zvýšení o 26% oproti 618 milionům v předchozím roce.

Většinu příjmů skupiny společností Unicorn tradičně zajistil sektor služeb tvořící 84% obratu (654 milionů Kč). K celkovému výsledku přispěl prodej softwarových licencí 5% (39 milionů Kč), prodej hardware 6% (47 milionů Kč) a ostatní činnosti 5% (39 milionů Kč).

Na úspěšném hospodářském výsledku se podílela i celkově příznivá situace na domácím ICT trhu. Předpoklad jeho dalšího růstu v letošním roce dává dobré vyhlídky i do budoucna. Unicorn plánuje další nárůst v roce 2006 a očekává dosažení obratu 1 miliardy korun.

Zdroj: Tisková zpráva

Diskuze (11) Další článek: Spouštíme nový server: GigaMania.cz

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,