IT byznys: Apple má skoro 400procentní nárůst zisku

Dnes přinášíme především finanční výsledky firem za třetí čtvrtletí * IBM se snížil zisk, avšak prodeje rostly * Intelu se daří * Finanční výsledky oznámilo také Yahoo! a magnát J. P. Morgan * Zisk Samsungu se snížil * Borland kupuje společnost Legadero * Actebis Computer zahajuje spolupráci s polským distributorem

IBM se snížil zisk, prodeje rostly

Firma IBM oznámila v pondělí své finanční výsledky za třetí čtvrtletí. Zatímco zisk se částečně snížil ve srovnání se stejným obdobím loni, především díky vyššímu daňovému zatížení, prodeje z pokračujících aktivit ale narostly. To má „na svědomí“ zejména vyšší poptávka po hardwaru a službách.

IBM oznámila za uvedené období čistý zisk ve výši 1,52 miliardy amerických dolarů, což je zhruba 94 centů na akcii. Tento příjem je o 2,5 % nižší než zisk, ve výši 1,55 miliardy, dosažený loni. Příjmy přitom činily 21,5 miliardy, což je o trochu níž než očekávání a také o 8 % méně než loňské 23,4 miliardy. Důvodem je zejména prodej počítačové divize firmě Lenovo.

Podívejme se však na prodeje bez započítání počítačové divize. V takovém případě zjistíme, že IBM se dařilo lépe než loni: prodeje hardwaru narostly o 7 %.

Zdroj: MarketWatch

Intelu se daří

Další významnou společností, která zveřejnila své finanční výsledky za uplynulé období, je Intel, největší světový výrobce počítačových čipů. Intel v úterý oznámil, že jeho čisté zisky narostly oproti loňskému roku o 5 % na výslednou hodnotu 2 miliardy dolarů neboli 32 centů za akcii. Loni přitom Intel realizoval zisk 1,9 miliardy (30 centů za akcii).

Rostly také příjmy, a to velmi dramaticky: o celých 18 % na výsledných 9,96 miliardy dolarů. Výsledky se vcelku pohybovaly v souladu s očekáváním analytiků – ti předpokládali nepatrně vyšší zisky, a mírně nižší příjmy.

Zdroj: MarketWatch

Finanční výsledky oznámilo také Yahoo!

Pojďme k dalšímu významnému hráči a k jeho finančním výsledkům. Společnost Yahoo!, provozovatel známého internetového portálu, realizovala ve třetím čtvrtletí zisky ve výši 254 milionů dolarů (17 centů za akcii), což je o milion víc než ve stejném období loni. Prodeje však významně rostly – o celých 47 %, tedy z loňských 907 milionů na výsledných 1,3 miliardy dolarů.

Zdroj: MarketWatch

Apple má 400procentní nárůst zisku

Jak už se stává skoro tradicí, dobré finanční výsledky ohlašuje společnost Apple. Velmi stručně: příjmy ve výši 3,68 miliardy dolarů, čistý zisk 430 milionů dolarů. Porovnávat s loňským rokem je skoro zbytečné – loni firma dosáhla zisku 106 milionů při příjmech ve výši 2,35 miliardy dolarů.

Důvodem jsou silné prodeje počítačů Mac (prodalo se jich skoro 1,25 milionu) a také přístrojů iPod (6,45 mil.).

Šéf Applu, Steve Jobs, je na svou firmu po právu náležitě pyšný: „Jsme uchváceni faktem, že se nacházíme v nejúspěšnějším roce historie Applu. Dosahujeme nejen skoro 70procentních meziročních nárůstů v oblasti příjmů, ale také málem 400procentního nárůstu čistého zisku. Je to přímý důsledek našeho zaměření na inovace a talent.“

Zdroj: News.com

Finanční výsledky známe i pro J. P. Morgan

Dalším velkým hráčem, na jehož výsledky se podíváme, je finanční magnát J. P. Morgan. Jeho čistý zisk ve třetím čtvrtletí činil 2,5 miliardy dolarů neboli 71 centů za akcii. To je neuvěřitelný nárůst ve srovnání s částkou 1,4 miliardy, kterou firma ohlásila loni. Částka 2,5 miliardy přitom už zahrnuje více než 220 milionů, které půjdou na daňové náklady související se spojením s akvizicí Bank One Corporation.

Pokud bychom tyto náklady nebrali v úvahu, byly by čisté zisky ve výši 2,7 miliardy dolarů (75 centů za akcii). Kdybychom odečetli analogické daňové náklady od loňských čísel, hovořili bychom o částce 2,2 miliardy. Tak jako tak se tedy jedná o výrazný nárůst.

Zdroj: MarketWatch

Zisk Samsungu se snížil

Zhoršení finančních ukazatelů ohlašuje výrobce elektronických zařízení a paměťových čipů Samsung Electronics. Jedná se o 30procentní pokles zisků, který znamená výslednou hodnotu 1,79 miliardy dolarů, což je o zmíněnou třetinu méně než 2,5 miliardy dosažené loni. Tento výsledek je však v souladu s předpověďmi analytiků – typicky se pohyboval kdesi kolem 1,8 miliardy.

Prodeje byly v letošním třetím čtvrtletí ve výši 13,86 miliardy. To je o trochu víc než částka 13,67 miliardy, kterou firma dosáhla loni.

Zdroj: News.com

Borland kupuje společnost Legadero

Pojďme také ke zprávám z jiného soudku. Společnost Borland Software Corporation, velký hráč v oblasti optimalizace dodávání software, oznámila akvizici společnosti Legadero Software, Inc., strategického poskytovatele řešení řízení a dozoru v oboru informatiky pro oblast vývoje a dodávání software. Zkušenosti z trhu a technologie společnosti Legadero tak mají rozšířit stávající rodinu produktů a služeb pro řízení životního cyklu aplikací společnosti Borland.

Podrobnosti o tomto obchodu, který proběhl s platbou v hotovosti, nebyly zveřejněny. Zaměstnanci společnosti Legadero se stávají zaměstnanci Borlandu a získali celkem 378 000 zaměstnaneckých akcií Borland Software Corporation.

Další podrobnosti o integraci produktů Borland Tempo s platformou pro řízení životního cyklu aplikací Borland Core SDP, která je založena na rolích a respektuje/využívá procesů, budou zveřejněny během několika měsíců.

Zdroj: tisková zpráva

Actebis Computer zahajuje spolupráci s Polskem

Společnost Actebis Computer, s.r.o., začala naplno využívat možností Evropské unie a k 1. říjnu 2005 spojila oficiálně své síly se svou sesterskou firmou a zároveň největším polským IT distributorem, společností ABC Data. K tomuto datu zrušila svůj sklad o rozloze 1200 čtverečních metrů, ze kterého zásobovala do minulého týdne dealery v celé České republice.

Otevřen byl naopak nový sklad v Polsku, nedaleko českých hranic, o velikosti 7800 čtverečních metrů a doplňkově i sklad ve Varšavě o velikosti 12 000 čtverečních metrů. Tento sklad zásobuje jih Polska, celou Českou republiku a od počátku roku 2006 přibude i Slovensko.

Zdroj: tisková zpráva

Diskuze (9) Další článek: Volný bude nabízet ADSL s rychlostí až 24 Mb/s

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,