iSync: jednoduchá modrozubá synchronizace

Uživatelé osobních počítačů Apple mají teď zdarma k dispozici zajímavý program pro práci a synchronizaci jejich barevných počítačů s Bluetooth mobilními telefony nebo kapesními počítači.

Přestože technologie Bluetooth již není žádnou novinkou, nedočkali jsme se až doposud její podpory ze strany výrobců operačních systémů. Samotný Microsoft se do podpory Bluetooth téměř vůbec nežene, podpora modrého zubu do Linuxového jádra již sice existuje, ale stále má co dohánět. Také Apple mlžil až do doby, než představil program iSync.

ISync je program, pro jehož běh musíte mít některý z novějších počítačů Mac s procesorem G3 nebo G4 a vaším operačním systémem musí být MacOSX ve zbrusu nové verzi 10.2 Jaguar. ISync dokáže synchronizovat data nejen mezi Macem a mobilním telefonem, ale také s připojeným kapesním počítačem třídy Palm či osobním hudebním přehrávačem iPod.

Pro synchronizaci s mobilním telefonem můžete podle našich informací použít nejen infračervený port (v podstatě pouze na PowerBooku G4), ale také již zmiňovaný Bluetooth. Ano, současné Macy sice ještě neobsahují vestavěný modrozubý čip, nicméně si nové verze jejich operačního systému rozumějí s běžně dostupnými USB Bluetooth adaptéry.

Oficiálně podporovanými telefony jsou především mobily koncernu Sony Ericsson, dá se však očekávat brzká spolupráce s ostatními výrobci, především s finskou Nokií, jejíž telefony vyšší třídy tento způsob bezdrátové komunikace také podporují. Do budoucnosti můžeme jen spekulovat, nicméně se začíná rýsovat jasný obrys ze strany Applu, kterým bezesporu může být právě masivní podpora modrého zubu v jeho osobních počítačích. Vždyť se nabízí jeden příměr z nedávné minulosti – když přišel na trh tehdy nový iMac, který obsahovat pouze USB porty a žádné jiné, všichni tento krok odsuzovali jako příliš odvážný. A dnes? Dovedete si představit počítač bez rychlých sériových USB portů?

Váš názor Další článek: Česká verze WinRAR 3.0 k dispozici

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,