iSpy: Hlídejte webkamerou na dálku

Webová kamera nemusí sloužit pouze k vizuální komunikaci. Lze ji využít také v zabezpečení vlastní domácnosti, kanceláře, parkoviště či skladu. A to bezplatně a v češtině.

Program s krátkým názvem iSpy slouží k využití webových kamer k monitorování a zabezpečování vytyčeného prostoru. K tomu lze použít jak lokální kamerky, tak vzdálené webové či IP zařízení. Pracovat se dá nejen s jedním zdrojem, ale celou řadou. Mezi základní funkce aplikace samozřejmě patří záznam z kamer, detekce pohybu, upozorňování po internetu a periodické zasílání obrázků. Na rozdíl od jiných podobných nástrojů je iSpy zcela zdarma a česky.

Kamera, video, mikrofon

Při prvním spuštění programu dojde k umístění jeho nenápadné ikonky v nástrojové liště, která bude po dalším nastavení zprostředkovávat rychlý přístup k základnímu ovládání aplikace. Ta je jinak tvořena přehledným a jednoduchým oknem, které napoprvé přivítá uživatele nabídkou jazykových lokalizací. Nechybí zde ani čeština. Ta sice v základní orientaci pomůže, její kvalita ani všudypřítomnost není stoprocentní, takže lze nalézt hluchá místa bez překladu.

sshot-1.png
Malá ikonka se symbolem kamery.

Tím hlavním, co je třeba v iSpy udělat, je přidání sledovaného zdroje. Úmyslně zde nepíši o webové kamerce, protože monitorovat s programem můžete i výstupy jiného původu. Základní rozdělení je na místní kamerky, IP kamery, VLC zdroje, mikrofon a kamery jiných počítačů prostřednictvím lokální sítě či internetu. Dá se také sledovat stream jakékoli kamery, jejíž záznam je odesílán na webové stránky, popř. z AVI souboru, do nějž může být z nějakého zařízení video ukládáno. Sledovat se dá takto dokonce plocha vlastního počítače.

sshot-2.png
Výběr zdrojového zařízení v hlavním okně programu.

Nahrávání a upozorňování

Po přidání zdroje si uživatel může pohrát se skutečně rozsáhlými možnostmi nastavení. Lze tak upravit kvalitu snímání kamery, detekci pohybu (včetně citlivosti či barevného filtrování), upozorňování na aktivaci detekce a nahrávání (spuštění souboru, odeslání e-mailu nebo SMS), záznam a jeho vlastnosti, odesílání na FTP server, ukládání na YouTube, kompresi nahrávání či plánování aktivace kamer. Funkcí je skutečně celá řada.

sshot-4.png
Široké možnosti nastavení kamery, záznamu, upozornění a detekce pohybu.

Veškeré dění se dá zpětně vyzkoumat z detailního logu. Aplikace disponuje rovněž podporou vzdálené správy a ochranou heslem. Program navíc nezabírá žádné větší množství systémových prostředků, a to ani při využití většího množství zdrojů naráz. Není tedy problém monitorovat vlastní plochu, webovou kameru připojenou k počítači a klidně další tři zdroje umístěné třeba na druhém konci světa. Výhodou iSpy je také jednoduché ovládání, které po chvilce cviku zvládne i méně zkušený uživatel.
 

sshot-5.jpg
Monitorovat lze celé množství oblastí.

Aplikaci iSpy stahujte zde.

Diskuze (11) Další článek: 64bitová Opera a zásuvné moduly v samostatném procesu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,