ISO 9001 pro OKsystem

Česká softwarová firma OKsystem je v odborné veřejnosti známá především jako významný dodavatel informačních systémů veřejné správy.
Česká softwarová firma OKsystem je v odborné veřejnosti známá především jako významný dodavatel informačních systémů veřejné správy. Vývojový tým OKsystemu navrhl a vytvořil pro Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR programové vybavení informačního systému státní sociální podpory OKdávky. OKsystem je dále řešitelem podobného celoplošného projektu OKpráce pro úřady práce v ČR. Jako dodavatel MPSV se OKsystem podílí na analyticko-programovém řešení a zpracování dat celostátního územně identifikačního registru objektů a adres UIR-ADR, který vznikl z iniciativy MPSV s přispěním České pošty a dalších organizací při řešení vazeb mezi informačním systémem státní sociální podpory a jinými informačními systémy. Pro obecné použití ve výrobních, obchodních, rozpočtových a příspěvkových organizacích OKsystem vyvinul dnes velmi rozšířený program pro zpracování mezd OKmzdy.

OKsystem je rovněž autorizovaným školicím střediskem firem Microsoft, Oracle, Novell a Centura (dříve Gupta). Ve svých školeních se zaměřuje především na počítačové profesionály.

Patří také do celosvětové sítě testovacích středisek firmy Sylvan Prometric (dříve Drake).

O certifikaci systému jakosti podle mezinárodně platných norem ISO 9000 rozhodlo vedení společnosti v červnu 1998 s cílem dosáhnout certifikace podle ČSN EN ISO 9001 do konce roku 1999. Hlavní důvody k tomuto rozhodnutí byly následující – udržet a vylepšit vysokou kvalitu poskytovaných produktů a služeb, zprůhlednit a zefektivnit způsob řízení procesů ve společnosti, přesně identifikovat a vyjádřit cíle společnosti, pravidelně získávat potřebné informace, zda je plánovaná jakost dosahována a rozvíjena, prezentovat způsobilost firmy potvrzenou nezávislým certifikačním orgánem a trvale dosahovat vysoké úrovně jakosti svých produktů a služeb.

S výhledem do budoucnosti pak bylo rozhodnuto o zavedení systému jakosti podle nově připravované normy ISO 9001:2000.

Více než rok práce přinesl plánovaný výsledek, a tak v prosinci roku 1999 mohl certifikační orgán CQS, člen IQNet - mezinárodní sítě orgánů z Evropy, Ameriky, Asie a Austrálie pro certifikaci systémů řízení, konstatovat, že “systém jakosti společnosti OKsystem je v souladu s požadavky ČSN EN ISO 9001 pro obory a služby:

1. návrh, vývoj, výroba, prodej, dodávka, údržba a technická podpora programového vybavení;

2. školení počítačových specialistů;

a dne 21.12.1999 uděluje certifikát číslo CQS 75/99.”

Váš názor Další článek: Jak je možné, že se nic nestalo?

Témata článku: , , , , , , , , , ,