Isaac Asimov: Jak si před 50 lety představoval rok 2014

Isaac Asimov patří mezi slavné autory vědeckofantastických knih. Pro jejich psaní je potřeba velká znalost technologií a možná ještě větší představivost. Jak si představoval rok 2014 v roce 1964?

Předpovídání budoucnosti má svá úskalí. I když je v rámci velkých změn předpovídání budoucnosti poměrně lehké, problém se skrývá v malých detailech, které se na cestě objeví.

Základním a nepříliš dobrým způsobem předpovědi je zveličování všeho možného, čehož se autoři běžně dopouštěli a stále dopouštějí. Typickou ukázkou jsou létající auta. Základní koncept vývoje je ale v efektivitě a tak místo milionů automobilů ve vzduchu tady máme například Skype a videokonference, kdy můžeme mluvit a vidět někoho jiného kdekoli na planetě.

Více jsem to popsal v článku Předpovídání budoucnosti: mýlit se je lidské, kde se můžete podívat i na zajímavé předpovědi A.C. Clarka z roku 1964. Tentokrát se ale podíváme na předpovědi Isaaca Asimova ze stejného roku, jehož článek vyšel pro New Yrok Times, kde zkoušel popsat technologie, které budou rozšířené za 50 let.

Dotykové displeje i v oknech

Na rok 2014 Asimov předpovídal, že budou poměrně běžné „elektroluminiscenční“ displeje, které budou na zdech a stropech, budou hrát všemi možnými barvami a budou reagovat na dotyk. Asimov vycházel z tehdejších prvních implementací této technologie (patent je z roku 1938) pro misi Apollo na Měsíc.

Asimov vycházel ze správného předpokladu, že si začneme přírodní věci upravovat podle sebe, ale těžko říci, jestli lze tuto předpověď brát jako správnou. Dotykové displeje sice máme, ale ještě stále nejsou na stropech ani na zdech, v případě velkých reklamních poutačů je ale poměrně blízko. S detaily je zkrátka vždy problém.

Zajímavější je představa oken, které budou propouštět různé množství světla dle nastavení. V tomto směru se Asimovi podařilo velmi slušně odhadnout malý detail, který se pomalu stává skutečnosti. Se snižující se cenou displejů lze integraci do oken poměrně očekávat.

Máme sice obydlí s kontrolovanou teplotou, čističkou vzduchu a automatickým osvětlením, přechod na pěstování rostlin pomocí umělého světla se ale nekoná, alespoň pokud nejste majitel tajné farmy na marihuanu.

Předpřipravené jídlo v ledničce

Asimov se zaměřil i na jídlo a jak ho budeme konzumovat. Jeho představa „automatických“ jídel a tekutin popisuje například chytré stroje na kafe, které vám připraví kávu dle zadání. Ve velkém sází na zmražené polotovary a hotová jídla, což je určitě dnešní realita. Zároveň ale můžeme vidět, že se vše pomalu obrací a tlak je opět na kvalitní klasicky připravovaná jídla ze surovin.

Podle jeho představ budete moci běžně zadat třeba výrobu snídaně večer a ráno vám v danou hodinu bude ve stroji připravená. Automatické stroje se bohužel nekonají, ale směr se zatím ubírá k automatickému objednávání a dodávce jídla až ke dveřím domu. Podobné projekty zaměřené na dodávku zdravých snídaní, obědů i večeří už máme i u nás.

Roboti

Isaac Asimov před 50 lety napsal, že roboti nebudou běžnou součástí našeho života v roce 2014, což lze považovat za mylné, ale dle jeho představ zároveň i jako správné. Robotí verze domácí služky se skutečně nekoná, máme ale už specializované stroje například na vysávání nebo utírání podlahy, oken i specializované chytré stroje pro zpracování jídla lze považovat za pokrok v této oblasti – například domácí pekárna.

Zaměřil se i na počítače, které budou umět překládat třeba z ruštiny do angličtiny – Google Translate už aktuálně umí přes sto jazyků a díky hlavní konverzi přes angličtinu lze překládat mezi jakýmikoli dvěma jazyky. V poslední době Google navíc přidává i stále vzácnější jazyky, které používá velmi malý počet lidí na planetě.

Miniaturizované počítače jako „mozky robotů“ jsou dnes samozřejmostí, Google už pár robotických společností koupil, takže se snad v následující desetiletí dočkáme i komplexnějších robotů.

Roboti pro práci na zahradě jsou opět velmi specializované – robotické sekačky, automatické zavlažovací systémy a podobně. Velké automatické stroje například pro přesazování rostlin jsou ale stále pouze pro podnikatelský sektor.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,