IRQ a HW problémy Win 98SE / Win 2000

Aktualizováno pro Win 98, Me:  Problémy s grafickými, zvukovými, síťovými a jinými kartami, konflikty zařízení, škrčící zvuk a padající spojení mívá někdy společného jmenovatele a tím je sdílení stejného přerušení pod operačními systémy využívajícími rozšíření ACPI BIOSu základních desek. Těmito systémy jsou pak novější verze Windows: od Win 98 SE (Second Edition), přes Win 2000 až do Win Me (Millenium Edition). Co více, podobně na tom bude jistě i nová verze známá dnes pod označením Whistler. Co se týče funkci ACPI, tak ty mají samozřejmě pomáhat... je třeba ale řící, že někdy ale spíše škodí - podívejte se sami:

Kapitoly článku

Pokud již nic nepomůže a jste přesvědčeni, že právě řízení ACPI u Vás dělá neplechu, můžete ho zkusit odstranit ze systému. Přijdete sice o některé funkce Plug and Play, ale můžete se zase zbavit vašich HW problémů - volba je na Vás...

Windows 98, 98SE a Millenium Edition

Zde je rada jak vypnout přiřazování přerušení IRQ podle ACPI BIOSu relativně jednoduchá. Podívejme se nejdříve na správce zařízení "Device manager" (Ovládácí panely -> Systém -> Správce zařízení). Mezi jinými zde vidíme zařízení "Sběrnice PCI" (PCI bus)...

Pokud se podíváme na její vlastnosti (Properities), vidíme, že je zde i záložka "Řízení IRQ" (v anglických / US Windows je to IRQ steering).

Prvním krokem může být vypnutí položky "získat tabulku IRQ z ACPI BIOS", pokud ani to nepomůže, můžete postupně zkoušet vypínat další položky až po vypnutí "používat řízení IRQ"... P.S. děkuji panu Petru Jiříčkovi.

Windows 2000 - vypnutí systému ACPI při instalaci

...je to relativně jednodušší - i když je podpora ACPI je u Win 2k při instalaci vždy "defaultně" zapnuta - odstranit ji tedy musíte zadními vrátky. Pak instalátor ovládače ACPI ani nezavádí. 

Zde je několik metod jak postupovat při instalaci Windows 2000:

  • v průběhu instalace, v první fázi, když Setup zjišťuje konfiguraci počítače "Setup is inspecting your computers hardware configuration" stiskněte klávesu F5. Poté vyberte "Standard PC" místo předvoleného počítače s podporou ACPI.
  • můžete také stisknout F7 v části která vás vyzývá k určení dalších SCSI zařízení: "press F6 for adding SCSI drivers" - to přesvědčuje Setup aby nezkoušel instalaci tohoto stroje jako jako ACPI kompatibilního.
  • pokud vše chcete připravit předem, zkuste celou instalaci Win 2000 zkopírovat na HD a poté v souboru txtsetup.sif změnit hodnotu příznaku ACPIEnable na "0".

Windows 2000 - nainstalovaný systém

Tato metoda je dost kontroverzní a proto ji doporučuji provádět pouze tehdy, máte-li vše důležité zálohováno! Pokud systém není přetížen tunami utilit a ovládačů, vše by mohlo proběhnout dobře.

  • Vždy je dobré, používate-li poslední BIOS, můžete ho tedy (se vší opatrnosti) aktualizovat - pokud to pomůže, máte po starostech, pokud ne, pokračujte dále. Před "operaci" je dále vhodné odstranit veškeré PCI karty a systém ponechat v poněkud "odlehčeném" stavu (později pak PCI karty postupně vracejte)...
  • po naběhnutí operačního systému postupujte takto: Control panel (Ovládací panely), System, záložka Hardware, zde skočte na Device Manager

a dostanete se zde:

pod Computer (Počítač) naleznete Advanced Configuration and Power Interface PC, zde vyvolejte Properties a při požadavku na aktualizaci ovládače přejděte na HW wizarda:

tomu přikážete, ať zobrazí všechna zařízení (tedy nikoliv automatické hledání) a poté zvolte "Standard PC".

  • připravte si veškeré ovládače - po restartu si systém myslí, že běží na zcela neznámém počítači (nyní bez acpi.sys) a leccos se instaluje znovu.
  • po dalším naběhnutí systému má každé zařízení takové IRQ, jaké mu přidělil BIOS!

Win2K - upravený návod Steva Aucoina...

Poznámka: pod jinými OS to může vypadat jinak (tedy zejména vypnutí ACPI při či před instalaci) - napište mi.

(George): Včera jsem zkusil formátovat C: a instalovat Win2k bez ACPI tak, jak to je uvedeno v článku - jako "Standart PC ". Setup pak instaloval i APM (Advanced Power Management),  takže teď je vše OK.
PC je bez ACPI, IRQ je přiděleno podle BIOSu a tudíž žádnej konflikt není... a přitom se PC vypíná normálně - jen se musí po instalu zaškrtnout právě "Enable APM support"...

joro

Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,