Irma změnila barvu Karibiku. Věčně zelené ostrůvky jsou nyní na snímcích NASA hnědé

Zatímco hurikán Irma pustošil Floridu, nad Karibikem konečně vysvitlo Slunce a NASA mohla pořídit první srovnávací satelitní snímky situace před a po. Data poskytla družice Landsat 8 a její OLI – Operational Land Imager. Fotografie v plné síle znázorňují katastrofu nebývalých rozměrů.

Landsat 8 zaznamenává v přirozených barvách krajinu a ta se během několika málo dnů mezi dvěma snímkováními zcela proměnila. Zatímco na fotografiích z 25. srpna hýří Panenské ostrovy čerstvou zelenou barvou, krajina z 10. září připomíná spíše český venkov na sklonku podzimu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Srovnávací snímky z konce srpna a po přechodu Irmy. Na webu NASA Earth Observatory najdete původní originály ve velmi vysokém rozlišení.

Web NASA Earth Observatory rozebírá, co se mohlo stát. Buď silné vichry jednoduše poničily koruny stromů takovým způsobem, že je mezi stromy vidět hnědá půda, anebo je hlavním viníkem sůl.

Během bouře se do ovzduší dostalo množství slané mořské vody a agresivní sůl mohla listy stromů po pár dnech vysušit. Nastalá situace v každém případě připomíná podzim, jak jej známe z našich zeměpisných šířek.

Podívejte se, jak to vypadalo v oku hurikánu Irma:

Váš názor Další článek: Nejznámější YouTuber PewDiePie opět pronesl rasistický komentář. Vývojáři z toho došly nervy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,