iRiver iFP-190TC - elegantní MP3/WMA přehrávač s FM rádiem

Malé rozměry, řada užitečných funkcí a poměrně velká paměť charakterizují MP3/WMA přehrávač iFP-190TC společnosti iRiver. Zajímá-li vás podrobnější pohled na tento netradiční hrající zapalovač, přečtěte si naši recenzi.
Kapitoly článku

FM rádio
Integrace FM rádia do přehrávačů iRiver se stala běžnou záležitostí. Frekvence se volí pomocí joypadu a vzhledem k chybějící podpoře RDS je na displeji zobrazena pouze aktuální frekvence. Rozhlasové vysílání je možné nahrávat do interní paměti, ale kvalitní záznam do MP3 nečekejte. Záznam zvuku se blíží bitrate 128 kbps, ale vzhledem k ADPCM WAV kodeku při 16 kHz vzorkování nemůžete čekat převratnou kvalitu. Dlužno podotknout, že v případě nahrávání z rádia můžete zaznamenat až čtyři hodiny hudby (za předpokladu, že je celá paměť volná)


Pouze frekvence, funkce RDS chybí

Záznam zvuku
Kromě funkcí FM rádia a MP3 přehrávače disponuje tento zajímavý přístroj možností záznamu zvuku. V rukou tak máte elegantní a malý záznamník, který ale vzhledem k jednoduchosti a nepříliš velké kvalitě záznamu postačí jen nenáročným uživatelům. Vzorkování je pouhých 8 kHz, bitrate pak 32 kbps (kodek ADPCM). Nahrávané zvuky jsou zvláštně zastřené. Do paměti můžete vměstnat až 18 hodin hlasových poznámek. Všechny záznamy (FM, hlasový záznamník) jsou tříděny od složek Voice a Tuner, které naleznete v kořenovém adresáři.

 
Přehrávač je připraven k nahrávání

Ovládací program
Přehrávač bohužel není standardu USB Mass Storage, což znamená, že potřebuje vlastní ovladač. Pokud tedy budete někde na cestách a nebudete mít po ruce instalační cédéčko, žádné soubory do přehrávače nenahrajete. Jestliže chcete nahrát hudbu z počítače, musíte nainstalovat iRiver Music Manager, což je jednouchý program sloužící pro správu hudebních souborů. Můžete jej využít pro přenos hudby do přehrávače, přičemž si poradí i s datovými soubory (přehrávač tak lze vlastně použít jako USB disk). Mezi další funkce patří možnost přidávat a mazat adresáře nebo formátovat interní paměť. Je také možné záznamy z rozhlasu a mikrofonu s koncovkou REC převést na WAV. Položku „Firmware Upgrade“ pak netřeba dlouze vysvětlovat – z internetu stáhnete nový firmware, zvolíte k němu cestu na pevném disku a necháte program zaktualizovat software.


iRiver Music Manager

Zvuk
Jednoznačně mohu prohlásit, že zvuk je vynikající! S přehrávačem jsou dodávána sluchátka Sennheiser MX300, která se sice nevyrovnají konkurenci s označením Koss, ale svojí kvalitou příjemně překvapily. Bohužel sluchátka nedisponují ani jednoduchým dálkovým ovládáním a je vidět, že výrobce počítá s nošením přístroje na krku a tudíž i se snadnou obsluhou. Pokud ale dáte přehrávač do kapsy, je ovládání ztíženo (i když není těžké naučit se grify pro ovládaní „po slepu“). Zvuk je dynamický, výšky i basy jsou jasné a nezkreslené. Pokud bych měl tento přehrávač srovnávat s Xclefem, je iFP-190TC alespoň o polovinu lepší a mám-li ho srovnat s dobře hrající Divou, opět o několik procent vyhrává.


Sluchátka Sennheiser MX300

Zhodnocení
Zajímavý přístroj se zajímavými funkcemi, ale s vadami na kráse. Mezi klady rozhodně patří vzhled a mohu z vlastní zkušenosti konstatovat, že po prvních slovech „co to je za šerednou blbost“ se každému iRiver iFP-190TC zalíbil. Absolutní spokojenost vládne také s výdrží na baterie – naměřených 26 hodin za použití jedné NiMH 1500 mAh baterie je více než slušný výkon! Podpora MP3, WMA a možnost změnit firmware – to jsou další přednosti tohoto malého elegána. Kladů by se našlo ještě mnoho, ale podívejme se na model iFP-190TC i z té druhé strany. Špatná kvalita hlasového záznamu, složitější ovládání, nemožnost rozšířit paměť a hlavně pak cena. Přístroj je totiž prodáván zhruba za 9000 Kč (s DPH), což je i vzhledem k nabízeným funkcím nemalá částka. Pokud bych si vybíral nový přenosný přehrávač, nebylo by rozhodnutí jednoduché. Velmi zajímavé jsou podle mne nové MD s technologií NetMD, které lze v zahraničí sehnat již za 6000 Kč a nabízejí vysokou kvalitu zvuku, možnost záznamu na levné MD disky a malé rozměry.

Plusy

  • design
  • rozměry
  • funkce
  • FM rádio
  • zvuk
  • výdrž na baterie
  • podpora WMA
  • možnost upgradovat firmware
  • český manuál

Mínusy

  • cena
  • záznam zvuku
  • RDS
  • dálkové ovládání
  • ovládání
  • pevná flash paměť

Cena: 9290,- Kč (s DPH)

Zapůjčil: Empei.cz (www.empei.cz)

 

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,