Iridium snižuje ceny a bojuje o záchranu

65% dolů má přilákat nové zákazníky.
Trvalo to dost dlouho a firmu to skoro dostalo do hrobu, ale nakonec si u vlastníků satelitní sítě Iridium uvědomili, že není možné přitáhnout zákazníky jinak než podstatným snížením ceny. Firma ohlásila snížení cen až o 65% a další zajímavé nabídky, které především zjednodušují cenovou strukturu, ve které se předtím nikdo moc nevyznal. Byť je nabídka mobilního telefonického připojení kdekoli na světě hodně zajímavou, je na druhé straně sedm dolarů za minutu (!), což byla cena, které mohlo hovorné dosáhnout dříve, nesmírně vysokou – takže Iridium měla zatím pouze deset tisíc zákazníků, pro které byla vlastně podobná služba nevyhnutelná. Všichni ostatní se spolehli na tradiční mobily, které sice nefungují všude, ale zato jsou nesrovnatelně levnější.

Iridium rovněž ohlašuje novou marketingovou strategii, kterou chce zasáhnout firemní zákazníky tam, kde mají skutečně běžné služby problémy – v námořnictví, hornictví, naftovém a plynařském průmyslu. Důležité je, že japonská Kyocera, která dodává mobilní telefony pro provozování služby Iridium, podstatně snížila jejich ceny (zde byla také častá překážka, mobil pro Iridium stojí až tisíce dolarů).

Živě komentuje: stále to není záchrana pro Iridium, ale aspoň to je jistá naděje. Na Iridium stále doléhají desítky akcionářských žalob, nejistý postoj Motoroly, u které se neví, jestli od produktu dá zcela ruce pryč (což by už bylo hodně blízko jeho zkáze) nebo jestli jej podrží, a firmu také silně poškodil odchod řady vedoucích pracovníků. Je překvapivé, že přesto, že Iridium se doslova potácí mezi bytím a nebytím, ohlašuje několik dalších firem budování vlastních satelitních sítí nad zeměkoulí; zdá se ale, že na to jdou poté, co vidí, kde se Iridium spálilo, chytře – jde především o vysokorychlostní přístup k Internetu, nikoli pouze o mobilní telefonii.

Váš názor Další článek: Produkty přímého bankovnictví českých bank

Témata článku: , , , , , ,