Iridium: děkujeme, odcházíme

Je to definitivní, Iridium pošle satelity k zemi, nenašel se žádný zájemce.
Dlouhé období udržování Iridia při životě na jednotce investiční péče nemalými finančními injekcemi skončilo. Po minulém týdnu, kdy byly vyčerpány poslední zdroje pro udržování sítě v chodu, bylo rozhodnuto, že všechny satelity Iridia budou definitivně poslány k zemi, kde shoří v atmosféře.

Poslední potencionální zájemce Craig McCaw od plánu zakoupit Iridium odstoupil před dvěma týdny a od té doby se Iridium bezúspěšně snažilo nalézt dalšího zájemce. Při výsledcích Iridia, které od počátku provází velké ztráty, to byl opravdu nadlidský úkol.

Stávající zákazníci Iridia mají tedy nyní již hluché přístroje, které si mohou dát tak leda na poličku. Celkem by jich mělo být okolo 55 000. Globalstar, další satelitní síť spuštěná před měsícem, nicméně nabídne současným majitelům Iridia slevu 500 dolarů při nákupu zařízení od Globalstaru.

Nejvíce diskutovanou otázkou po definitivním kolapsu Iridia bude jistě vůbec sama nutnost satelitního telefonování. Za pádem Iridia je zejména špatně marketing, kdy v počátku nasazené ceny byly tak extrémně vysoko, že potencionální zájemci si nutnost Iridia velmi rychle rozmysleli a pozdější snížení to již nezachránilo. Schopnost telefonovat z kteréhokoli místa na planetě ocení více dobrodruzi a cestovatelé než obchodníci, kteří se nejčastěji pohybují v již velmi dobře signálem pokrytých oblastech planety. Navíc při našem redakčním testování Iridia jsme si rychle všimli velké záludnosti Iridia – nutnosti telefonovat na otevřeném prostranství nebo těsně u okna. K zastižení jste tedy kdekoli na světě, jen musíte být při tom venku.

Satelitní telefonování a přenos dat má budoucnost a jistě je ve světě dostatek příležitostí, kde podobná aplikace je v podstatě nutností. Iridium ale ukázalo, že ne vše je tak jednoduché a spolehnutí se na technologie budoucnosti může být zkázou pro existenci v současnosti.

Diskuze (6) Další článek: SWS umí nejen Microsoft

Témata článku: , , , , , , , , ,