Bitcoin | Zajímavosti | Kryptoměnová peněženka

Ir přišel o bitcoiny za více než miliardu korun. Kódy k peněženkám měl napsané na papíře, který skončil na skládce

Velká nepříjemnost potkala irského drogového dealera Cliftona Collinse, který v letech 2011 a 2012 nakoupil bitcoiny, jejichž aktuální hodnota přesahuje jednu miliardu korun. Jeho domácí totiž vyhodil papír, na kterém měl vytištěné přístupové kódy ke svým krypto peněženkám, informuje server Interesting Engineering.

49letý Collins se tak ocitl v situaci, kdy sice vlastní virtuální měnu v těžko představitelné hodnotě, avšak s největší pravděpodobností se k ní už nikdy nedostane. Aby toho nebylo málo, musí si ve vězení odpykat trest za pěstování a prodej marihuany.

Jak Collins o bitcoiny přišel

V letech 2011 a 2012 Clifton Collins postupně koupil 6000 bitcoinů. V této rané fázi stál jeden bitcoin mezi 4 a 6 americkými dolary čili se jednalo o investici kolem půl milionu korun. Aktuálně se hodnota bitcoinu pohybuje kolem 9600 dolarů, takže můžeme konstatovat, že Collins během devíti let zhodnotil svůj vklad o tři řády.

Jenže jak už to u drogových dealerů někdy bývá, v roce 2017 spadla klec. Collinse v únoru zastavila dopravní hlídka, která v jeho vozidle našla marihuanu a později odhalila i jeho velkokapacitní pěstírnu. Collins byl poté odsouzen a uvězněn za pěstování a prodej marihuany na pět let. Jeho domácí se rozhodl vyklidit Collinsův byt, aby ho mohl dále pronajímat, a většinu věcí odvezl na místní skládku.

Při úklidu vyhodil také Collinsovo pouzdro na prut, netuše, že se uvnitř skrývá papír s vytištěnými kódy ke krypto peněženkám. Kryptoměna byla zakoupena prostřednictvím krypto peněženky, která vydává vlastníkovi přístupový kód. Majitelé bitcoinů obvykle ukládají tyto údaje na bezpečných místech, protože kdokoli, kdo by k nim měl přístup, by mohl kryptoměnu ukrást.

Jeden papír za miliardu

Collins původně rozdělil bitcoiny na dvanáct účtů, ke kterým měl stejný počet přístupových kódů. Protože tyto kódy nejsou snadno zapamatovatelné, vytiskl si je na papír formátu A4, který schoval do pouzdra na rybářský prut.

Zbytek příběhu už znáte z předchozí kapitoly – aktivní bytný toto pouzdro i s prutem a papírem vyhodil. Bez kódů se Collins nedostane do svých krypto peněženek, ve kterých se při současném kurzu nachází jmění v hodnotě 1,331 miliard korun.

Nutno podotknout, že i kdyby měl Collins někde ukrytou záložní kopii přístupových kódů, nemohl by s virtuální měnou po návratu z vězení nakládat. Irský soud mu ji totiž formálně zabavil, neboť byla získána nelegálním prodejem návykových látek.

Diskuze (51) Další článek: Běžná zdravotnická rouška před koronavirem ani jinými viry neochrání. To umí až respirátory nejvyšší třídy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,