IPv6 Day: Příští týden to vypukne

Před rokem to byla zkouška, teď už to ale bude ostrý provoz. Google, Facebook, Bing, Yahoo – všichni přecházejí na IPv6 a v Praze se bude konat konference (nejen) českých providerů.

Tak je to tady. Už 6. června se dočkáme přelomového dne, který dostal jméno World IPv6 Launch. Jeho pilotní zkouška se odehrála právě před rokem, kdy si hromada velkých internetových firem otestovala, co se stane, když své služby nabídnou pomocí nového síťového protokolu IPv6. V našich končinách se k akci připojil třeba Seznam.cz, Active24 a další. Na globální úrovni¨byl hlavním tahounem Google.

Google, Facebook, Bing… Všichni spustí IPv6 internet

Loni to dopadlo dobře, a tak 6. června Google, Facebook, Yahoo, Bing, Akamai, Time Warner Cable a mnoho dalších operátorů přehodí vyhybku a vedle současného IPv4 internetu nabídnou i IPv6 internet. Trošku to může připomínat digitalizaci terestrického televizního vysílání, kdy vedle sebe paralelně běžel digitální a analogový signál.

ipv6 launch.png
Příští týden to vypukne...

Jednoho dne, ale to může být skutečně za mnoho a mnoho let, se tak možná dočkáme i toho, že firmy začnou vypínat původní IPv4 internet. Co se českých společností týče, na IPv6 už z velké části paralelně běží třeba právě onen tuzemský Seznam.cz a jeho weby.

Čtyři miliardy současných adres nestačí

Síťový protokol IPv6 se vyvíjí už od devadesátých let minulého století a měl být původně reakcí na ubývající počet klasických IPv4 adres. Ty jsou totiž tvořené čtyřmi čísly z intervalu <0;255>, takže počet možných kombinací odpovídá součinu 256 × 256 × 256 × 256. To dělá nějakých 4,2 miliard kombinací a to dnes už zdaleka nestačí.

ip adresa.png
Formát IPv4 adresy, třeba 192.168.1.2, zná každé batole

Samozřejmě můžete namítnout, že se přeci počet surfařů pohybuje někde okolo dvou miliard kusů, jenže pak je zde hromada dalších zařízení připojených k síti, firmy, školy, instituce, miliony internetových serverů a IP adresy se především nerozdělují tak jednoduše jako třeba ICQ čísla. ICQ přiděluje čísla inkrementálně, jedno za druhým. IP adresy jsou rozdělené do logických bloků a velkých geografických skupin AfriNIC (Afrika), RIPE/NCC (Evropa a severní a západní část Asie), ARIN (USA a Kanda), LACNIC (Jižní Amerika) a APNIC (jihovýchodní Asie, Austrálie a Pacifik).

kontinetální registrátoři.png
Svět IP adres kontroluje pět kontinetálních organizací

Dlouhé roky se přerozdělování IP adres optimalizovalo a hledala se hluchá místa, takže se zavedení IPv6 postupně odkládalo. Na scénu vstoupily lokální sítě a NAT ve velkých skupinách, hlavně firmách, na úřadech a ve školách, a problém nás tak začal pálit vlastně až před několika málo lety.

Loni podle předpokladů došly IP adresy na nejvyšší úrovni. Centrální organizace IANA tak už nemohla přidělit kontinentálním správcům ani jeden ždibec. O tom jsme samozřejmě na Živě.cz podrobně psali v několika článcích. Nyní postupně docházejí i bloky volných adres u kontinentálních správců.

Každý z regionů svůj balík IP adres čerpá jinou rychlostí a pacifický region je už na suchu. I proto s IPv6 ve velkém experimentuje hlavně Čína. Další na řadě je Evropa, kde by mohly IPv4 adresy docházet už letos.

 

„Je jisté, že Evropa bude po Asii druhým regionem, ve kterém budou vyčerpány IPv4 adresní bloky nejdříve. A podle předpokladů by se tak mělo stát ještě v tomto roce,“ uvádí Ondřej Filip z CZ.NIC.

 

Jakmile dojdou, s volnými adresami už budou moci operovat pouze koncoví pronájemci, kam spadají poskytovatelé internetu, webhostingové společnosti, velké firmy, státní instituce a další organizace. Těm jejich díl adres klidně může stačit navždy – ale internetový trh se samozřejmě zvětšuje a přibývají pochopitelně noví zákazníci. A především, IPv6 nepřináší pouze nevyčerpatelnou kapacitu.

IPv6 nabízí i něco víc než jen obří kapacitu

Nejmedializovanější výhodou IPv6 je samozřejmě nedozírná kapacita. Zatímco současný systém IPv4 je 32bitový (čtyři osmibitová čísla), IPv6 je 128bitový a ohromně dlouhý guláš číslic a písmen. Z toho plyne, že může nabývat závratných 3,4 × 1038 kombinací adres. No a to je už dostatečný počet nul k tomu, abychom mohli nabídnout svůj síťový adresní systém i mnoha inteligentním civilizacím v naší galaxii včetně Aštara Šerana a Marťanů Jiřího Paroubka. Suma sumárum, IPv6 adresy nejspíše nedojdou.

IPv6 adresa může vypadat třeba takto:
2001:db8:85a3:8d3:1319:8a2e:370:7344

IPv6 ale nabízí i mnohé další speciality, které reagují na rozvoj internetu v posledních deseti – patnácti letech. Nabízí jednodušší systém autokonfigurace počítače, který se prostě sám připojí, aniž byste museli cokoliv nastavovat. Počítače to umí už dnes díky DHCP serverům, IPv6 ale nabízí i jednodušší bezstavovou autokonfiguraci bez jeho potřeby. To už jsou ale přílišné podrobnosti a této tématice se ve stylu Wikipedie věnuje třeba český web IPv6.cz.

nix IPv6.png
Češi a komunikace na IPv6 skze českou „superpáteř“ NIX. Objem se pomalu zvětšuje až k 800 Mb/s. Čerstvý graf najdete zde.

Další a potenciálně velmi zajímavou vlastností protokolu IPv6 je povinná bezpečnost na bázi IPSec. V podstatě jde o to, že by měl mít útočník mnohem méně šancí podvrhnout vaši internetovou komunikaci a protokol dále nabízí i možnost zabudovaného šifrování. K tomu dnes potřebujete třeba SSL spojení (HTTPS), šifrovaný VPN tunel a tak dále. IPv6 toto všechno může nabídnout už v základu a internet by tedy měl být jednou mnohem lépe chráněný a naše komunikace skrytá.

nix ipv4.png
A pro srovnání ještě graf českého IPv4 internetu, který je stále o několik řádu silnější – 100 Gb/s. Čerstvé grafy najdete zde.

Poslední často citovanou specialitou IPv6 je práce na podpoře mobility. Jde v podstatě o to, že se s vámi bude moci někdo přímo spojit (P2P), aniž by znal vaši aktuální IPv6 adresu. Představte si typickou situaci, kdy sedíte s notebookem ve vlaku a jste na mobilním internetu. Vaše aktuální IP adresa se může měnit, ale vy máte doma, nebo spíše v práci router, který vás zastupuje vaší fixní a stálou IPv6 adresou. Z vlaku mu síťová karta neustále posílá vaši aktuální a dočasnou IPv6 adresu a pracovní router pak příchozího zájemce o přímé spojení přesměruje na správnou adresu. Je to v podstatě princip jednoduché telefonní ústředny.

Konference IPv6 Day v Praze

Problematice IPv6 a postupnému zavádění v našich končinách se bude 6. června věnovat také česká část globálního programu a to v rámci konference IPv6 Day, kterou připravuje národní doménový registrátor CZ.NIC, EURid, který spravuje evropskou doménu, a tuzemský NIX, který zase propojuje české sítě operátorů a hosterů do „národního internetu“.

Konference se bude odehrávat v Ballingově sále Národní technické knihovny v Praze a příchozí se mohou těšit na přednášku výkonného ředitele CZ.NIC Ondřeje Filipa „Konec IPv4“ a na další osobností, které se svěří se svými dosavadními zkušenostmi právě s IPv6.

Program konference – více informací na webu

ČasPřednášejícíNázev přednášky
8:30Registrace 
9:00Zahájení konference 
9:10Ondřej Filip (CZ.NIC)Konec IPv4
9:35Jaromír Novák (MPO)IPv6 ve veřejné správě
10:00Martin Pustka (CESNET)IPv6 v CESNETu a v prostředí akademických sítí
10:25Přestávka 
10:40Regina Fuchsová (EURid)Služby správce .eu přes IPv6
11:05Josef Chomyn (NIX.CZ)IPv6 v peeringových uzlech
11:30Ladislav Suk, Pavel Fryč (Vodafone Czech Republic)Vodafone v6
11:55Oběd 
12:40Martin Krautwurst (UPC), Jakub Votava (Telefónica), Martin Doleček (Seznam.cz), Pavel Karásek (T-Mobile), moderuje Ondřej Filip (CZ.NIC)Panelová diskuse: Stav IPv6 v České republice... rok poté
13:50Přestávka 
14:05Pavel Satrapa (TU Liberec)Co nového v IPv6?
14:30Pavel ŠimerdaIPsec: Bezpečnost IPv6 v opensource systémech
14.55Michal Zima (KRAXNET)NAT64: připraven do praxe?
15.20Petr Černohouz (CZ.NIC)Stav podpory IPv6 na domácích routerech
15.45Přestávka 
16.00Zdeněk Brůna (ACTIVE 24)Přínosy a komplikace spojené se zavedením IPv6 z pohledu webhostera/registrátora domén a jeho zákazníků
16:25Miroslav Daněk (ONEsolution)Zavádění a provoz IPv6 ve webhostingové společnosti ONEsolution
16:50Stanislav Petr (Hosting 90)IPv6 na serveru
17.15Ukončení konference 

Součástí konference bude také přednáška hodnotící stav podpory IPv6 na domácích routerech a panelová diskuze za účasti reprezentantů společností Telefónica, Seznam.cz, UPC a T-Mobile. Možná právě příští týden se tedy zákazníci těchto operátorů dozví, kdy i oni dostanou svou novou IPv6 adresu.

Diskuze (22) Další článek: Computer 11/12: odolné fotoaparáty pod vodu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,