iPaq: bez nadváhy

Již nejenom Apple se svým počítačem iMac věří v model prodeje maximálně zjednodušených počítačů – v oblasti PC se na tuto cestu vydal také Compaq se svým odlehčeným počítačem nazvaným iPAQ.
Jiří Poláček: Již nejenom Apple se svým počítačem iMac věří v model prodeje maximálně zjednodušených počítačů – v oblasti PC se na tuto cestu vydal také Compaq se svým odlehčeným počítačem nazvaným iPAQ. V době ohlášení jeho lokalizované verze na český trh k nám do redakce dorazil ještě nepočeštěný kousek rovnou z Ameriky. Jaké jsou z něj dojmy?

Domů raději ne
Nejenom kvůli podobě jmen je vhodné představit iPAQ srovnáním se zmiňovaným iMacem. Klíčovými slovy pro oba počítače jsou maximální jednoduchost, malá vnitřní rozšiřitelnost, připojování externích periferií skrze sběrnici USB a oku lahodící design. iPAQ je však samostatný počítač bez monitoru (ten se musí dokoupit zvlášť) a na rozdíl od domáckého iMacu je jednoznačně směřován do podniků. Napovídá tomu jak operační systém – Windows 2000, tak malý disk i absence interního modemu. Nenajdete ani port IrDA, zůstává pouze zásuvka RJ-45 rychlého Ethernetu pro připojení počítače do firemní sítě a čtyři konektory integrované zvukové karty (sluchátka, mikrofon, linkový vstup a výstup). Reproduktory ovšem potřebovat nebudete. Jeden se skrývá vespod iPAQ pod čelním panelem – a není to klasický PC-speaker. Škoda jen, že vedle něj nenajdete kolečko ovládání hlasitosti; tlumit a zesilovat se musí softwarově.

Falešné zuby
V případě, že po čase podnikový počítač svým výkonem přestává zaměstnanci stačit, bývá výhodnější koupit počítač nový. Kromě odpadajících potíží s rozšiřováním podnik získá ceněné plus – záruku. Této situaci iPAQ vychází vstříc: neobsahuje disketovou mechaniku, sloty PCI či ISA, není v něm místo pro další mechaniky a disky, pouze pro jeden paměťový modul DIMM. Jedinou možností, jak připojit zařízení rychlejší, než je propustnost sběrnice USB, je šachta Multibay zkopírovaná z notebooků. Díky ní lze iPAQ rozšířit o notebookovou verzi mechaniky CD-ROM, DVD-ROM, a:drive či druhý pevný disk.

Recenzovaný iPAQ však neobsahoval ani jedno z výše uvedeného; v šachtě jsme našli pouze umělohmotnou záslepku. Nejenom vzhledem k tomu, že balení iPAQu je doprovozeno pěti cédéčky (s operačním systémem, ovladači, pro nastartování a obnovu počítače v případě kolapsu systému apod.), je přikoupení mechaniky CD-ROM téměř nezbytností. Spouštíme na vodu

iPAQ je jiný i po spuštění. Obsahuje vlastní BIOS, který nemá desítky položek známých z klasického PC, jako časování pamětí nebo určování typu pevného disku. Nastavují se zde pouze základní věci jako datum a čas nebo správa napájení; mnohé položky jsou pouze informativní. Při prvním spuštění iPAQu nás přivítá instalační procedura operačního systému, kterou není záhodno přerušovat. Stačí setrvat, párkrát zmáčknout Enter, jednou vyplnit základní údaje o sobě a po pěti restartech nás přivítá čistá instalace Windows 2000.

K plné spokojenosti uživatele zbývá nastavit vhodné rozlišení a obnovovací frekvenci monitoru a iPAQ je plně připraven k práci. Po chvíli testování a zkoumání je evidentní, že se jedná o vyváženou počítačovou sestavu do kanceláře, pro brouzdání Internetem, psaní dopisů a tvorbu tabulek, případně programování. Není to počítač pro hry – na ně nemá odpovídající grafickou kartu. Není určen ani pro náročné grafické a audiovizuální aplikace, na které zase nemá dostatek operační paměti a velký disk.

Vystavěn na Intelu
Vnitřku iPAQu jednoznačně dominuje značka Intel. Počítač obsahuje procesor Celeron na 500 MHz osazený v základní desce s čipsetem i810e a Intel je podepsán také pod integrovanou grafickou kartou s 4 MB paměti, řadičem USB i síťovou kartou podporující původní i rychlý Ethernet. Možná překvapivě je použit 4,3GB pevný disk IDE značky Maxtor, bez překvapení pak je zvukový čip typu AC’97. Počítač v sobě ukrývá i jeden sériový port, avšak ze skříně iPAQu vyveden není. Výkonnější varianta iPAQu bude obsahovat procesor Pentium III rovněž na 500 MHz, 128 MB paměti a pevný disk s kapacitou 8 GB.

K iPAQu je dodávána černá klávesnice a myš. Připojují se, jak jinak, ke sběrnici USB, takže z celkových pěti portů USB pro další zařízení zbývají ještě tři. Klávesnice se honosí přívlastkem internetová. Obsahuje totiž horké klávesy pro spuštění e-mailového klienta či internetového prohlížeče s danou adresou; jejich význam si uživatel může předefinovat. Myš je luxusní Logitech s kolečkem.

Jednou rukou
Nejjednodušší verze iPAQu – LegacyFree bude prodávána za 21 990 Kč bez DPH od konce června – s myší a klávesnicí, ovšem bez monitoru a mechaniky CD-ROM. Pro úplnost: již od začátku června je nabízena verze LegacyLight s klasickými porty (sériový, paralelní a dva PS/2) a s operačním systémem Windows 98 nebo Windows NT. osobní počítač
Compaq iPAQ
Zdroj: Compaq Computer
Telefon: (02) 61 10 81 08
Cena: 26 830 Kč vč. DPH
(nejjednodušší verze)
Záruka: 1 rok u zákazníka (Carepaq – 3 roky u zákazníka – za 1990 Kč)
Parametry: Celeron 500 MHz, 64 MB paměti, 4,3GB disk, síťová karta, klávesnice, myš, 5 portů USBV obou případech si však nekoupíte jen počítač. Spíše si pořídíte elegantní zařízení, které se vám bude vyjímat na stole

Právě vyšlo
nové číslo
časopisu Computer.
Diskuze (3) Další článek: Quantum představil pevné disky Fireball lct20

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,