IP telefonie: budoucnost volání

Voláte často do zahraničí? Tak to jste se už s největší pravděpodobností s IP telefonií potkali a ani o tom nemusíte vědět. Pokud chcete zjistit, co to IP telefonie je, jak funguje a jak ji můžete využít, máte jedinečnou možnost.

Vybavení pro IP telefonii

Podle způsobu, kterým chceme využívat služeb IP telefonie se liší potřebné vybavení od pouhého počítače se zvukovou kartou až po speciální ústředny za desítky a stovky tisíc korun. Základem je ale kvalitní připojení k internetu

Připojení podle vhodnosti pro IP telefonii

Připojení přes kabelovou televizi

Vzhledem k charakteristice spolehlivosti a rychlosti připojení podobné pronajatým pevným linkám je tento nejlepší variantou pro domácí využití IP telefonie, protože zaručuje rychlou odezvu, malou ztrátovost paketů a poskytuje dostatečnou šířku pásma i pro kodeky s minimální ztrátovostí. Pro příjem volání je nutná veřejná IP adresa.

ADSL

ADSL se pro IP telefonii hodí pouze ve verzi s nízkou agregací. Záleží samozřejmě na tom, s kým je uživatel v agregační skupině, jak je nastavena Fair Usage Policy popřípadě, zda poskytovatel přímo nastavuje priority různých typů paketů. Pro domácí použití IP telefonie však ADSL většinou stačí, i když se v průběhu komunikace mohou vyskytnout krátkodobé problémy. I u ADSL je nutné mít pro příjem hovorů veřejnou IP adresu.

Komerční bezdrátová připojení

Záleží případ od případu podle kapacity, kvality linky, ztrátovosti paketů. Služba Bluetone Angel je přímo na využití bezdrátového připojení postavena, řada telekomunikačních operátorů využívá krátkovlnné spoje pro přenos hlasu na poslední míli.

WiFi

WiFi je ve většině případů pro použití IP telefonie nevhodné vzhledem k proměnlivé kvalitě služby, větší ztrátovosti paketů i nízké propustnosti do internetu při sdílení jednoho hotspotu více lidmi. V případě garantovaného připojení do internetu a malé vzdálenosti od hotspotu je IP telefonie většinou bezproblémová. O tom hovoří i nabídka WiFi telefonů pro volný pohyb v budovách.

Dial-up

Dial up není pro IP telefonii příliš vhodný, i když služba i-volám Českého Telecomu ukazuje, že je možné nasadit VoIP služby i zde. I když kapacita 56kb/s teoreticky postačuje pro přenos hlasu pomocí IP protokolu, není vždy zajištěna kvalita služby. I z hlediska nákladů se jako alternativa k volání s tarify Českého Telecomu jeví spíše využití služby volba operátora.

Vybavení osobního počítače

Pro IP telefonii stačí osobní počítač, na kterém poběží alespoň Windows 98. Osobní počítač musí být připojen k internetu a vybaven zvukovou kartou a sluchátky či reproduktory s mikrofonem. Doporučovány jsou operační systémy Windows 2000 a XP. Pro samotné volání nabízejí poskytovatelé IP telefonie softwarové klienty. Tyto aplikace se liší jak v nárocích na hardware tak v množství funkcí jako je například integrace s Outlookem.

USB Telefony

Slouží pro pohodlnější volání z počítače, vyžadují volný USB port a většinou poskytují jen základní funkce v návaznosti na software v počítači. Výhodou těchto zařízení je nízká cena, i když v této kategorii se najdou dražší přístroje vybavené vlastními procesory pro zpracování zvuku a odstranění šumu. Ceny se pohybují od přibližně 600 Kč do několika tisíc. Většina operátorů navíc nabízí pronájem zařízení či zvýhodněný nákup podmíněný délkou trvání smlouvy.

Plnohodnotné IP telefony

Zde je nabídka mnohem širší a zahrnuje řadu značek od Cisca přes 3com až po Alcatel a další. Telefony se opět liší počtem podporovaných funkcí. Nejnovější přístroje mají barevný displej a umožňují například přímý přístup k poště z telefonu. Speciální kategorií jsou nově vyvíjené Wi-Fi teleofny, které umožňují určitý stupeň mobility v rámci firmy pokryté dostatečně kvalitním Wi-Fi signálem. Cena těchto přístrojů se pohybuje od přibližně pěti tisíc až po několikanásobky. Více než dvacet tisíc korun například stojí telefon Cisco 7970G, který je vybaven dotykovým barevným displejem. Pro IP telefonii je možné použít ale i analogové přístroje připojené na pro tento účel vybavenou ústřednu nebo připojené přímo k IP síti prostřednictvím adaptéru.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,