IObit Smart Defrag: Pokročilá defragmentace zdarma

Vyčištění, přetřídění a zrychlení disku. Takové mají být výsledky při použití bezplatného a do českého jazyka lokalizovaného nástroje od společnosti IObit. Máte zájem?

IObit je vývojářský tým, který se svými produkty specializuje na nástroje pro údržbu počítače i operačního systému Windows. Dodává své programy pravidelně, specializovaně a ve většině i pro domácí uživatele zdarma. Nejinak je tomu i v případě aplikace určené pro efektivní defragmentaci pevného disku, jakkoli se na toto téma u mnohých uživatelů vyskytuje kontroverzní či přímo odmítavý názor (viz zde). Ta je navíc díky přispění českého fanouška přeložena kompletně do naší mateřštiny, takže ji mohou používat i jazykově slabě vybavení uživatelé.

Jedno okno moderního designu

Smart Defrag představuje pokročilejší pomůcku pro defragmentaci pevných disků. Přestože nedosahuje profesionálních výkonů a kvality, jako tomu je např. v případě placeného programu O&O Defrag Professional, nabízí zajímavé funkce a vylepšení oproti standardnímu nástroji Windows. Všechny funkce programu ovládáte pomocí jediného, moderně vyhlížejícího okna, které skrze několik záložek a nastavení aplikace nabídne všechny své dovednosti.

sshot-1.png 
Jediné okno programu.

Základem Smart Defragu je samozřejmě klasická defragmentace pevných disků. Než na ni dojde, tak je vhodné nejdříve podstoupit analýzu vybraných diskových jednotek. Ta má za cíl vyhotovit zprávu o míře fragmentace oddílu, přičemž na základě výsledku doporučí další postup. Tím může být klasické defragmentace, nebo defragmentace doplněná a rychlou optimalizaci či úplnou optimalizaci. Optimalizace spočívá v umístění často využívaných dat v rychlejších oblastech pevného disku.

sshot-2.png sshot-3.png
Analýza a její výsledky.

Defragmentace nonstop

Kromě výše uvedeného se aplikace ještě pyšní funkcí automatické defragmentace. Jedná se o tichou práci na pozadí při nevyužívání počítače. Uživatel se tak nemusí o nic starat, protože zapnutý a prakticky neviditelný program si vše podle nastavení řídí sám. Ono nastavení spočívá především v určení hranice času nečinnosti počítače, od které automatická defragmentace přebere svoji iniciativu, aby tak nezatěžovala systém při důležité práci.

sshot-4.png sshot-4a.png
Automatická defragmentace a její možnosti.

Smart Defrat ještě nabízí plánovač úloh, takže se dá určit časový interval defragmentačního procesu, a také tzv. defragmentace při zavedení. To je funkce, která probíhá při zavádění systému, protože defragmentuje soubory, které nemohou být bezpečně přesunuty za chodu Windows. I v tomto případě je důležité nastavení času a podmínek spuštění. Více už od této malé, jednoduché a bezplatné utility, která se před několika dny dostala k verzi 2.0, čekat nemůžete.

sshot-5.png 
Nastavení programu.

stáhnout program Iobit Smart Defrag 2.0 final Licence: freeware, 7,0 MB
Autor: IObit.com
Web programu: www.iobit.com


Diskuze (18) Další článek: Záhada vyřešena, Apple si zamluvil IPS displeje za 4 miliardy dolarů

Témata článku: , , , , , , , , ,