Google | Roboti

Inženýři Googlu se snaží oživit donáškového robota Bookbot. Po Sillicon Valley rozvážel knihy

Bookbot, malý robot ve tvaru krychle, který mohli obyvatelé Sillicon Valley potkávat několik měsíců jak rozváží knihy, dostal druhou šanci na existenci. Poté, co Google projekt ukončil, se jeho autoři rozhodli založit vlastní startup, ve kterém budou pokračovat ve vývoji robotického knižního poslíčka. 

Bookbot původně vytvořil tým v inkubátoru Googlu nazvaném Area 120, ze kterého obvykle vycházejí experimentální produkty, u kterých není jisté, jak se uchytí. Šlo o donáškového robota, který se pohyboval po okolí Mountain View a vyzvedával od občanů knihy půjčené z místní knihovny. Dělal tak každý čtvrtek a vždy zvládl uvést 5 až 10 knih. 

Lidé mohli pohyb Bookbota sledovat na aplikaci a když jejich knihy vyzvedl, dostali upozornění přes SMS. Během testování se s ním pohyboval člověk, který zajišťoval, že robot nezpůsobí žádné potíže.

Nakonec bylo rozhodnuto, že projekt bude ukončen. Jedním z důvodů bylo, že i když technologie pro plně autonomní pohyb robota existuje, vzniká problém ve čtvrtích, kde se pohybuje velké množství lidí – tam robot jednoduše překáží. A druhý důvod byl Amazon – Google se rozhodl, že mu v donáškové oblasti nechce konkurovat. 

Bookbot ožije a možná dostane i kamarády

Poté se po Bookbotu slehla zem. Až nyní server TechCrunch upozornil, že jeho autoři v kompletní tichosti založili loni na podzim startup jménem Cartken, v rámci kterého se robotu začali opět věnovat. Přizvali do něj i logistické experty z Google Express, služby, který byla loni integrovaná do Google Nakupování. 

Cartken i Google odmítly věc komentovat, nicméně server cituje zdroje, které potvrdily, že startup pracuje na autonomním donáškovém robotovi, který využívá umělou inteligenci. Samotný web společnosti pouze mluví o angažmá v oblasti automatizace a ukazuje něco, co vypadá jako černá varianta Bookbota. 

Na více informací si budeme muset počkat. Nadšená z nové naděje pro robota ale jistě bude Tracy Grayová, ředitelka knihovny, kterou Bookbot navštěvoval. „Lidé si mysleli, že je to hrozně cool a neustále si ho fotili. Nevznikl kvůli němu žádný problém, ani jednou se neporouchal a neznamenali jsme ani pokusy o vandalismus,“ vzpomínala. 

Diskuze (1) Další článek: Mitsubishi vymyslelo řešení pro místnosti bez denního světla: falešná okna s LED osvětlením

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,