Facebook | Soukromí

Inženýři Facebooku: Nemáme nejmenší páru o tom, kde všude jsou uložená vaše data

Kde se přesně v infrastruktuře Facebooku nacházejí všechna naše data a stopy, které vytváříme jeho každodenním používáním? To nikdo neví. Dokonce ani jedni z těch nejpovolanějších: šéfinženýr Eugene Zarashaw a manažer Steven Elia.

Zarashaw a Elia se na jaře účastnili slyšení při přípravě soudní pře ohledně dnes už poněkud prehistorické a výše zmíněné kauzy Cambridge Analytica, přičemž částečně cenzurovaný přepis jejich odpovědí je nyní k dispozici online. Je to hutných 833 stran v PDF. Oba inženýry zpovídal profesionální arbitr a expert na internetové právo Daniel B. Garrie.

Neexistuje člověk, který by se v tom vyznal

Na dokument jako první upozornil The Intercept, který si všímá nejistých odpovědí třeba na dotazy, kde se vlastně nacházejí naše informace. Od Zarashawa se nicméně dočkal pouze vágní odpovědi:

I don't believe there is a single person that exists who could answer that question. It would take a significant team effort to even be able to answer that question.

Podobné odpovědí se Garrie dočkal i na otázku, jak vysledovat veškerá data, která se vážou k uživatelskému ID včetně nejrůznějších reklamních systémů na širším internetu:

It would take multiple teams on the ad side to track down exactly the - where the data flows. I would be surprised if there's even a single person that can answer that narrow question conclusively.

Příliš složitý moloch, aby o nás vše věděl?

Stručně řečeno, Facebook je se svými bezmála třemi miliardami aktivních měsíčních uživatelů už natolik rozsáhlá struktura skládající se z 55 subsystémů, že není v lidských silách do posledního bitu zmapovat veškeré stopy, které v něm zanecháte. Tedy alespoň podle zmíněných inženýrů.

Pokud je to pravda, Facebook nemůže ani naplnit předpoklad práva na (kompletní) smazání, které je hojně diskutované zejména v Evropě. Na stranu druhou, stejně tak by mohlo platit, že schopnost Facebooku plně využívat data, která o nás nasbírá, má taktéž své infrastrukturální limity.

Diskuze (15) Další článek: Tesla Model Y vytvořila v testu Euro NCAP nový rekord v kategorii bezpečnostních asistentů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,