Inženýr Googlu objevil problém: Dveře firmy lze jednoduše hacknout

Technologické firmy se neustále snaží, aby jejich produkty a služby byly co nejbezpečnější. Přitom mnohdy ani nemají vyřešenou svoji ochranu. Zaměstnanec Googlu David Tomaschik například zjistil, že čipové dveře společnosti bylo možné jednoduše hacknout. Kdokoli tak skrze ně mohl proniknout a ukrást nějaké z velkých tajemství, které Google skrývá. Anebo třeba alespoň kancelářské vybavení...

Tomaschik to zjistil loni v červenci v kancelářích Googlu v Sunnyvale. Dveře otevřel bez použití své RFID karty. Jejich výrobcem byla společnost Software House, která se podle svých stránek „zabývá pokročilými bezpečnostními systémy“, píše Forbes.

Celé to přitom začalo náhodou. Tomaschik se jednoho dne rozhodl podívat na šifrované zprávy, které zařízení systému Software House odesílaly a zjistil, že nejsou náhodné. Zkoumal tak dál až nakonec objevil šifrovací klíč, který mohl jednoduše okopírovat a posílat přes něj povely, jako otevření dveří.

To všechno bylo navíc možné provést zcela beze stopy. Mohl také dveře zamknout, aby se skrze ně legitimní zaměstnanci Googlu nedostali. Rozhodl se nicméně nevyčkávat a problém nahlásil vedení, které chybu okamžitě opravilo. Trochu překvapivě od technologií dodavatelské firmy neodstoupilo.

Problém tak přetrvává u ostatních zákazníků Software House. Softwarovou stránku věci firma již vyřešila, ale je třeba, aby si zákazníci nechali vyměnit i hardware, a je otázka, kolik z nich to provedlo.

Incident každopádně ukazuje aktuálnost problematiky hackování internetu věcí a upozorňuje, že i firmy jako Google mohou být ohroženy. Ukazuje také, že je na místě provádět pravidelné kontroly svých bezpečnostních systému, a že není možné se vždy spolehnout jen poskytovatele těchto technologií. Žádná opatrnost v tomto ohledu není dost velká.

Jak důležité je chránit věci připojené k síti:

Diskuze (3) Další článek: Dell XPS 13: Když vás ostatní doženou až za tři roky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,