Invex začíná: jaká jsou hlavní lákadla

Dnes v devět ráno vypukne Invex. Ač tam třeba nebude pro vás řada zajímavých firem a celý týden má podle předpovědi v Brně pršet, pokusíme se vás nalákat na nějaké zajímavosti, které stojí za vaši pozornost, a mohly by vás k návštěvě Invexu zviklat. Doplněno o fotografie.
Letošní Invex probíhá tradičně po celý týden, tedy od pondělí do pátku, letos se ale pokusilo BVV více zaměřit na odbornou veřejnost. První dva dny budou opět odborné s vyšším vstupným, středa pak již sice bude s normálním vstupným, bude ale určena hlavně pro vysokoškolské studenty. Pravý ráj pro sběrače tužek nastane tradičně v pátek, kdy budou i razantně zvýhodněny ceny pro ostatní studenty.
  • Cena vstupenky v pondělí a úterý je 500 Kč, v další dny pak 140 Kč;
  • ve středu 9. 10. je cena při předložení indexu 70 Kč;
  • zlevněná vstupenka na čtvrtek je 70 Kč;
  • v pátek, kdy je Invex otevřen jen do 16 hodin, je pak zlevněná cena pouze 30 Kč.
Zlevněné vstupné platí pro:
  • žáky základních škol v doprovodu dospělých osob
  • studenty a učně všech typů škol po předložení dokladu o studiu
  • vojáky základní služby do hodnosti četaře včetně
  • držitele průkazu ZTP, ZTP/P, invalidní a starobní důchodce
  • odpoledne od 15 hodin (v pátek již od 12.00 hodin)
Děti do 6 let v doprovodu dospělé osoby mají pak vstup zdarma.


Pondělní ráno před hlavní branou; už není tak narváno jako dříve.

Pochopitelně jsme si v neděli prošli napůl rozestavěný Invex a tak můžeme hodnotit, jak letošní úspornější Invex vypadá. Popravdě to, že je na Invexu letos méně firem, poznáte na první pohled. Největší změnou je pavilon C, který letos není vůbec otevřen. Další velká změna potkala pavilon D, kde dříve byly distributorské firmy. Protože tato kategorie firem letos prakticky vymizela, je zde umístěn Job Fair, E-zóna a jen pár stánků, které tam jsou spíše z historických důvodů. Pokud tedy hledáte exponáty, pavilon D můžete s klidem vypustit. Výrazná změna je také vidět v pavilonu G1, kde loni byly mohutné produkce Eurotelu, Radiomobilu a Českého Telecomu. Z této trojky tam zůstal jen Český Telecom, ten má ale podstatně skromnější stánek, který v pohodě přerůstají i poměrně neznámé firmy. Výrazná část G1 přitom není vůbec obsazena a volný prostor decentně stíní bílá stěna. Stejně tak v pavilonu Z je poznat, že je tam méně firem. Obsazeno je jen přízemí a široké cesty mezi stánky napovídají, že se zde také uvolnilo hodně prostoru. Pavilon E má letos výstavní pouze přízemní patro, kde jsou tradičně projektory a další zobrazovací technika plus několik další hardwarových stánků, které tu jsou opět často jen proto, že vždy byly na Invexu na tomto konkrétním místě. Druhé patro pavilonu je pak vyhrazeno pouze pro firemní jednací místnosti.

 
Pohledy od hlavní brány. Lidé ještě spí.

Téměř beze změny jsou pak pavilony A1, A2, V a B. V Áčku jsou tradičně CAD technologie a firmy zde jsou již zakořeněné, výrazné změny se nekonají. Pavilon B má také velmi podobné rozložení stánků jako loni, navíc sem přibyly i ministánky tchaj-wanských firem. Pavilon V je velmi podobný jako loni, řada firem si přivezla i stejné loňské stánky, větší změnou je pouze přesunutí známého dalekohledu firmy Navision (loni vyhrál cenu za nejlepší expozici) blíže jeho současnému majiteli, firmě Microsoft.

Z poměrně redukované výstavní plochy Invexu tak vyplývá jedno velmi příjemné plus - Celý Invex projdete velmi rychle, vše podstatné je soustředěno do několika málo pavilonů a tak si nohy rozhodně neošoupete.

 
Pavilon Z má širší uličky, v pavilonu C pro jistotu nenajdete nic.

Na Invexu tedy budou sice chybět některé firmy, které dříve dokázaly naplnit větší pavilón, to ale nic nemění na faktu, že i tak se dají čekat zajímavé produkty, jejichž prohlídka na vlastní oči může spoustu návštěvníků uspokojit.

Zatímco velcí výrobci pécéček svou účast razantně omezili, paradoxně poprvé, byť ne na samostatném stánku, se tu objeví kompletní sortiment Apple. Podívat se budete moci na nezvyklý iMac, elegantní iPod či výkonné PowerMacy G4 a servery Xserver. Ostatně i u těch výrobců pécéček, co tam budu, budou k vidění zajímavé věci. Příznivci procesorů si nemohou nechat ujít procesor AMD Opteron u ProCy, který se u nás poprvé objeví veřejně, i když předem upozorňuji, že moc k vidění asi nebude. Z prezentace Opteronu na CeBITu jsem měl pocit, že kdyby tam dali normální Athlon a na štítek napsali Zde je Opteron, vyšlo by to nastejno, uvidíme ale s čím přijde ProCA. HP nyní s Compaqem pod svými křídly bude směřovat svou prezentaci především do příslušenství a rozšíření běžného počítače. Bude tu jistě záplava nových tiskáren, představován bude nový datový miniprojektor, stejně tak by vám neměly uniknout kapesní iPaqy a digitální fotoaparáty.

 
Některé stánky jsou mimo hlavní pavilony...

Ohledně digitálních fotoaparátů bude jistě zajímavý nový kovový pětimegáč Olympus C-50, odborníkovo srdce zaplesá nad Canonem EOS-D1s, kde CCD čip s 11,1 megapixely zaujímá plochu běžného políčka kinofilmu a tak lze k tomuto fotoaparátu použít standardní optiku pro analogové přístroje bez přepočtů.

Z tiskáren by vás mohla zaujmout nová barevná laserová tiskárna Minolta MagicColor 2300 DL, která bourá zažitou představu o vysoké ceně za barevný laser. Tato slušně výkonná tiskárna se zabudovaným síťovým rozhraním má totiž cenu jen 19 990 Kč, pochopitelně otázkou jsou náklady na tisk.

V softwarové oblasti vás jistě zaujme nový Zoner Media Explorer 5, nabízející na světové úrovni práci s digitálními fotografiemi. Zajímavá bude prezentace české verze Adobe Photoshopu 7.

Tento výčet zajímavých exponátů je pochopitelně velmi stručný a je tvořený před Invexem, zcela jistě tak najdete přímo na výstavišti ještě řadu dalších lákavých novinek a rozhodně budeme rádi, když je zmíníte v diskuzi pod článkem.

Nevýstavním akcím jsme se věnovali v dřívějším článku, zajímavým zpestřením bude jistě historická výstava IBM, naděje jsou také vkládány do Linux hall. Impozantně působí instalace desítek prosíťovaných počítačů v pavilonu K, kde se bude konat mistrovství ČR v počítačových hrách. Každopádně mimovýstavní akce na Invexu postupně nabírají na síle a je tu reálná šance, že se na nich dozvíte více, než jen při prostém korzování mezi stánky.

Z průběhu Invexu pochopitelně budeme přinášet zpravodajství, ať formou bleskových zpráv, větších článků či obrazového zpravodajství. Pokusíme se nabídnout informace těm, kteří se na Invex nedostanou, i těm, které zajímá, na co se během Invexu nejlépe zaměřit.

Diskuze (32) Další článek: Virus Bugbear již předhonil rekordmana Kleze

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,