Invex: Ve jménu e-Businessu

Na termín e-business narážíme na Internetu velice často a na Invexu stále. Kromě teoretických úvah se však konečně začínají rozvíjet konkrétní řešení a snaha o uvedení e-businessu do reálného života.
Na termín e-business narážíme na Internetu velice často a na Invexu stále. Kromě teoretických úvah se však konečně začínají rozvíjet konkrétní řešení a snaha o uvedení e-businessu do reálného života.

Jedním z nových projektů Invexu, které by měly podpořit e-business, uvést jej do všeobecného povědomí a předvést reálné aplikace, je nová E-ZONA. Nachází se v pavilonu F a kromě expozic různých e-firem jsou její nedílnou součásti dva přednáškové sály. Odborníci z renomovaných firem ( Inprise, Intel, PVT, HP, SUN, … ) se snaží návštěvníkům přiblížit všechny aspekty elektronického obchodování a související technologie. Řetězec přednášek je opravdu intenzivní, většinou se střídají po třiceti minutách.

Co zajímavého se můžete na takové přednášce dozvědět? Namátkou vybírám témata: elektronický podpis, e-business prostřednictvím SMS, elektronické obchodování, Internet v mobilu, budování podnikového IS.

Kdyby však šlo jen o přednášky, pozornost by asi nebyla nijak úžasná. Důležitá je praktická aplikace, a tu si můžete vyzkoušet na firemních expozicích. E-ZONA je rozdělena na „ulice“, kde se prezentují následující odvětví :

  • informační a telekomunikační technologie ( správa WWW serverů, hardware, komunikace )

  • bankovní sektor

  • kurýrní služby

  • komplexní řešení
Jaké je zastoupení firem? Hned při vstupu si všimnete výrazného stánku Expandia Banky v bankovním sektoru, naproti sídlí eCity. Své větší zastoupení v E-ZONĚ má i PVT, první certifikační autorita pro elektronické podpisy v ČR. Na jejich stánku se mimo jiné setkáte s aplikací elektronických podpisů přes čipové karty. Nedaleko sídlí i Tiny Software. V kurýrní oblasti je zastoupena Česká pošta, DHL, Messanger a další. Nechybí ani velké firmy v malých stáncích, jako Inprise (Borland), IBM, u přednáškových sálů má větší expozici SUN. Vesměs jde o stánky menších rozměrů.

V rohu pavilonu najdete Try Me Zonu, kde si můžete vyzkoušet přímo on-line platbu pomocí Try Me karty JuicePay. O co jde? JuicePay je internetová platební karta poskytovaná EuroTelem ve spolupráci se Citibank. Při zaregistrování demo-karty Try Me získáváte zdarma na svém účtu 100 Kč, které můžete utratit v jednom z nabízených internetových obchodů (např. Vltava, ShopCenter, Rocknet, …) tak, jako byste uskutečňovali standardní nákup. Vybíráte však z omezeného sortimentu zboží a vybraný výrobek vám bude dodán do Try Me Zony, na váš stánek (pokud jste vystavovatel) nebo na uvedenou adresu. Vše samozřejmě zdarma. Pokud se vám služba zalíbí, není problém si objednat skutečnou kartu JuicePay. Tam vám už ale peníze zdarma proudit nebudou. Více na www.trymezona.cz a www.mobiljuice.cz.

Diskuze (2) Další článek: Výsledky soutěže The Best of Invex

Témata článku: , , , , , , , , , ,