Invex: Toshiba inovuje notebooky i jejich označení

Toshiba představila nový pro Toshibu překvapivý notebook s označením Satellite 35DVD. Ten se, jak se zdá, stal nejkomentovanějším notebookem Toshiby za posledních několik let.
Toshiba představila nový pro Toshibu překvapivý notebook s označením Satellite 35DVD. Ten se, jak se zdá, stal nejkomentovanějším notebookem Toshiby za posledních několik let. Největší překvapení pro příznivce notebooků Toshiba je touchpad. Ten se totiž objevuje na noteboocích Toshiba poprvé. Z trackballů se přešlo na ovládací zařízení zvané trackpoint, které je pro notebooky Toshiba typické. Příznivci touchpadu ovšem měli smůlu – až do teď.

Stroj patří do kategorie sub notebooků a vyznačuje se některými konstrukčními znaky, typickými pro stroje Toshiba. I přes svou velikost je zde zachován PCMCIA velikosti III. Vestavěná DVD mechanika je vyjímatelná, takže je volný prostor pro uživatelské změny při provozu i případné dodatečné dovybavení. RAM paměť je pájená přímo na základní desku bez možnosti rozšíření.

Toshiba Satellite 35DVD

Technické parametry

název modelu Satellite 35DVD
výrobce Toshiba
procesor Intel Mobile Celeron
takt 500 MHz
základní velikost RAM 128 MB
maximální velikost RAM 128 MB
typ RAM SDR SDRAM
video RAM 4 MB RAM
displej 12,1" TFT 800 x 600
pevný disk 10 GB 2,5"
disketová mechanika externě
CD/DVD mechanika DVD 8x
PCMCIA PC Card, velikost III
integrované periferie Fast Ethernet 10/100 Mb/s a faxmodem V.90
rozhraní 1x LPT, 1x USB, 1x FireWire, 1x PS/2
akumulátor LiIon
rozměry 270 x 248 x 31 mm
hmotnost 2 kg

Živě komentuje: Toshiba změnila označování svých notebooků v průběhu času několikrát. Snad nejdéle se osvědčily slovní názvy (Satellite, Tecra a další), ovšem číselné označení se měnilo často. Vzpomeňme na stovková značení u strojů, používající procesory kategorie Intel Pentium bez nebo s MMX instrukcemi (Toshiba Satellite 110CS, Satellite Pro 440CDS atd.). S příchodem procesorů kategorie Intel Celeron a Intel Pentium II v mobilních provedeních se změnilo i značení na tisíce (Toshiba Satellite 4000, Tecra 7000 atd.). Nyní se snad poprvé v historii firmy Toshiba pojmenoval notebook pouze dvouciferným číslem. Uvidíme, zda časem i ostatní modely přejdou na toto značení. Inu změna je život.

Dalším tématem k dlouhým diskusím se stalo ovládací zařízení. Příznivci pro Toshibu tradičního trackpointu vehementně stroj s touchpadem odmítají. Na druhou stranu pokud chtěl příznivec touchpadu přejít k notebookům od Toshiby, tak měl do této doby zkrátka smůlu. Proto se Toshiba modelem Satellite 35DVD otevírá většímu poli zákazníků, což je jedině dobře.

Toshiba Satellite 35DVD z boku

Plno dohadů a otázek vyvolává velikost RAM paměti. Ta je totiž daná pevně bez možnosti ji změnit. To celý stroj zlevňuje, protože není nutné mít patici pro přídavný SO DIMM modul včetně přístupového místa. Zároveň se zmenšuje poruchovost (ze stejného důvodu). Z uživatelského hlediska je osazených 128 MB RAM poměrně dost, ovšem je otázkou, jestli pro všechny a rovněž na jak dlouhou dobu uživatel s 128 MB RAM vystačí. Díky těmto omezením je dána cílová skupina. Notebook je tudíž určen všem uživatelům a aplikacím, kterým stačí 128 MB RAM. Nic méně, nic více. Doslova.

Váš názor Další článek: Invex: Canon přináší čtyři deskové scannery

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,