Invex: Olympus oficiálně uvedl nové digitální fotoaparáty

Olympus C-50Zoom, C-730UZ a C-5050Zoom míří po nedávné světové premiéře i na český trh a jsou tak známy oficiální ceny.
O nových digitálních fotoaparátech Olympus C-50 a C-730UZ jsme již psali. Celosvětovou premiéru měly na nedávné výstavě Photokina a jen týden na to jsou k vidění i v České republice. Na tradiční předinvexové nedělní tiskovce je Olympus představil novinářům.

C-50Zoom je kompaktní pětimegáč s trojnásobným zoomem v elegantním kovovém pouzdře, které se designem vrací do tradičního vzhledu kompaktů od Olympusu. C-50Zoom využívá nové paměťové karty xD Picture Card a plně tak opouští dřívějšího oblíbence SmartMedia. Díky kvalitnímu CCD čipu je nabízeno maximální rozlišení 2560 x 1920 bodů, které vyhoví i pro fotky o rozměru A4. K zajímavým vlastnostem patří třeba funkce Pixel Mapping pro vyřazení nefunkčních bodů CCD snímače. Bezesporu zajímavou bude cena za tento foťáček. Bude totiž k dispozici již za zhruba 21000, což s daní vyjde na 25,5 tisíce Kč (oficiální cena je 25 990 včetně DPH). V dané kategorii opravdu lákavá nabídka.

C-730UZ je pravým nástupcem C-700UZ a doplňuje v nabídce mírně chudší C-720UZ. C-730UZ tak nabízí 10násobný optický zoom, rozlišení 3,3 megapixelu, řadu ručních možností úprav expozice, záznam videa se zvukem, super makro ze 4 cm, zobrazování histogramu a podobně. Na trh přichází pochopitelně sice s vyšší cenou než C-720UZ, rozhodně to ale není nějaké extrémní navýšení. Zatímco C-720UZ lze získat za zhruba 18,5 tisíce s daní, C-730UZ lze pořídit o necelé tři tisíce dráže (oficiální cena je 22490 s DPH). Při daných vylepšeních proti C-720UZ tu je tedy o čem uvažovat.

Dalším novým fotoaparátem je C-5050Zoom s celokovovým tělem, pěti megapixely, trojnásobným zoomem, supermakrem ze 3 cm, naklápěcí LCD obrazovkou a dalšími vychytávkami, jedná se v podstatě o E-20P stlačenou do kompaktních rozměrů. Samozřejmostí jsou bohaté možnosti ručních úprav expozice včetně vylepšeného automatického dolaďování expozice. Výkonný vestavěný blesk je schopen synchronizovat externí bleskové jednotky. Nechybí ani sáňky pro připojení externího blesku. Tento fotoaparát podporuje čtyři paměťová média: xD Picture Card, SmartMedia, Compact Flash a IBM Microdrive. Oficiální cena je velmi příjemných 31 990 včetně DPH.

Nikoli představením konkrétního produktu, ale představením nové technologie bylo nový otevřený standard pro objektivy digitálních fotoaparátů s označením 4/3 případně FourThirds, který vznikl ve spolupráci firem Olympus a Kodak. Tento systém se snaží řešit problémy při používání tradičních kinofilmových objektivů využitých v digitální technice. Proti klasickému filmu jsou totiž CCD snímače hodně citlivé na úhel dopadajících světelných paprsků a tak jsou třeba jiné objektivy pro dosažení stejných výsledků ve srovnání s kinofilmem. 4/3 systém se snaží o standardizaci na třech úrovních: mechanické, optické a digitální komunikaci mezi objektivem a fotoaparátem.

Diskuze (21) Další článek: Virus Bugbear již předhonil rekordmana Kleze

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,