Invex: Netradiční pohled aneb ať žijí koloběžky a vítejte v Oskarově

Letošní Invex získal svoji tvář. První, co příchozí Vejda okamžitě vidí, jsou poloprázdné rohy či horní patra některých hal.
Letošní Invex získal svoji tvář. První, co příchozí Vejda okamžitě vidí, jsou poloprázdné rohy či horní patra některých hal. Druhé patro haly E není obsazeno vůbec a zřejmě z tohoto důvodu nebyl ani otevřený tunel nad silnicí mezi budovou E a sousední halou B. Záměrně píši v minulém čase, protože ve středu byl otevřen. Naštěstí pršelo jen první den (tedy v pondělí), další dny již není tak ošklivě, včera dokonce svítilo sluníčko.

Pohyb mezi halami se hlavně první den výstavy neobcházel bez konfliktů. Nadšení mládenci a slečny se slušivými červenými bundami (které jim občas v té zimě kdekdo záviděl) zdravili každého pozdravem „Vítejte v OSKARově“. Poprvé je to fajn, podruhé to s vámi nic nedělá, ale pokud tento pozdrav slyšíte po dvacáté, tak svůj adrenalin můžete vyvážet do cizích krajů. Druhý den (tedy v úterý) se naštěstí jejich chování změnilo, takže jsem byl pozdraven jen jednou za celý den. Jestli za to může jejich interní příkaz nebo venkovní sychravé počasí jsem nezjišťoval. Když opominu zdravení, je celá akce Oskarova docela zajímavá, protože jednotlivá místa jsou pojmenována jako ulice či náměstí, jen s mobilní tématikou (Roamingová či Bezaktivační ulice, dokonce jsem objevil Signální ulici – že by první signální?).

Signální ulice

Kapitola sama pro sebe je doprava návštěvníků či jiných osob po areálu. Když vynechám tradiční způsoby dopravy jako chůze nebo místní malé autobusy, objevily se zde letos ve velké míře mini koloběžky. Na předchozích ročnících se sice objevily koloběžky, ale byly motorové a byla to taková svým způsobem frajeřina nejmajetnějších vystavovatelů. Tyhle koloběžky jsou malé a skladné, takže je každou chvíli vidět někdo, frčící odněkud někam. Ti starší či zkušenější volili poněkud serióznější, ale zároveň méně ekologickou formu dopravy na Babetě.

Cyklista - babetista - mobilista

Viditelný úbytek firem však přináší větší klid, což výstavě jedině prospěje. Dále se názory různí. Jedni tvrdí, že na Invexu nic nového neviděli, jiní tvrdí opak. Že by letošní Invex přeplňoval super žhavými novinkami se říci nedá. Ono upřímně řečeno ani nemůže, protože pokrok některých technologií zkrátka dospěl do určitého bodu, kde další zdokonalování je považováno za čistě kosmetické změny a tudíž nezajímavá věc.

Určitým zklamáním je absence procesorových novinek, a to jak od Intelu, tak od firmy AMD. Na celé výstavě jsem neviděl ani jediný vzorek počítače či procesoru Intel Pentium 4, IA-64 platformy či dvouprocesorového stroje s čipovou sadou AMD 760MP. Firma AMD na tiskové konferenci shrnula všechna známá fakta, ale o novinkách ani slovo. V zákulisí však proběhla informace, že uvedení této novinky je skutečně na spadnutí a že Invex unikl startu skutečně jen o vlásek. Intel svými posuny tak rychlý nebude, ovšem vzorků je po celém světě plno, takže je skutečně škoda, že ani Intel, ani žádný z partnerů alespoň stroj s IA-64 technologií nepředstavil.

Mezi vystavovateli bylo opět slyšet očekávání návalu nenechavé mládeže, která tu a tam odcizí krabici či jinou věc a pokud nevezme vše, tak alespoň uřízne část, jak se to v minulých ročnících dělo. Zatím jsem nemluvil snad ani s jedním vystavovatelem, který by si nestěžoval, že mu během minulých Invexů někdo uřízl myš. Ta nestojí žádné jmění, za levnou myš nedáte ani stokorunu, ale právě proto se jedná o čiré vandalství, protože k takto znehodnocené myši by bylo nutno připájet nový konektor, aby vůbec fungovala. Tak jen mohu tiše doufat, že uříznutých myší bude skutečně co nejméně. Perlička nakonec – předloni jsem byl svědkem, jak vystavovatel objevil ztrátu poměrně rozměrného zařízení – 19“ monitoru! To asi těžko byl kapesní zloděj………

Diskuze (18) Další článek: Invex: Canon přináší čtyři deskové scannery

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,