Invex: Mýty o Linuxu a Windows a šéf Microsoftu v roli nezávislého moderátora

Závěr včerejšího programu veletrhu Invex patřil společnosti Microsoft, která v Rotundě v pavilonu A pořádala panelovou diskusi Mýty o Windows a Linuxu, na které chtěla představit svůj názor na tuto aktuální problematiku. Diskuse se zúčastnil ředitel společnosti Microsoft Česká a Slovenská republika Jiří Devát, který se pasoval do role nezávislého moderátora. O osobních vztazích k Linuxu, jeho ceně a bezpečnosti ve srovnání s platformou Windows zejména na serverech potom diskutovali Dalibor Lukeš (Platform Strategy Manager) a Ladislav Šolc (Technický specialista - bezpečnost) z Microsoftu, proti nim stál Ivo Minařík ze Softwarových novin a analytik společnosti IDC Tomáš Oupický.

Vzhledem k obsazení panelové diskuse proběhla její úvodní část v klidném duchu, Ivo Minařík se přiznal ke dvěma instalacím Linuxu, analytik Oupický se nepřiznal k žádné a oba zástupci Microsoftu přiznali, že se Linuxu věnují v rámci svých povinností. První zajiskření se objevilo až při prezentaci studií o bezpečnosti a nákladech na pořízení a provozování linuxových systémů. Tyto studie a statistiky byly už v minulosti napadeny a nejinak tomu bylo i v Rotundě, kde se proti závěrům studií po skončení úvodní části večera postavil zejména zástupce českého distributora Mandrakelinuxu Ivan Bíbr. Ten se silně ohradil vůči způsobu, kterým byly počítány chyby v jednotlivých produktech Mandrakesoftu.

Diskusi se Jiří Devát snažil rozproudit i dárečky pro tazatele (stojánek na mobilní telefon s logem Microsoftu), ale evidentně to nebylo nutné. Většina dotazů se soustředila na problematiku bezpečnosti, nechybělo ani srovnání Apache a Internet Information Serveru, kde Microsoft opět připomenul, že i když je celkový podíl MS IIS na trhu webových serverů výrazně nižší než podíl Apache, vede si Internet Information Server velice dobře u větších společností a jako základ komplexnějších webových aplikací. Celkově se ale obecenstvo dokázalo přizpůsobit směru diskuse, který udal Microsoft, tedy srovnávání Linuxu a Windows na podnikových serverech.

Celý večer měl ale tři vady. První vadou byl zvolený čas, druhou vadou byla skutečnost, že s výjimkou Ivana Bíbra se lidé z publika nedokázali regulérně představit. Ale to jsou drobnosti. Zásadní vadu měla diskuse jen jednu, absenci skutečné protiváhy zástupců Microsoftu mezi diskutujícími. I když Ivo Minařík několikrát velmi trefně usměrnil vývoj diskuse, zástupce Novellu nebo nějaké další na Linux orientované společnosti by celé akci dodal na věrohodnosti a zajímavosti.

Diskuze (70) Další článek: Zkušební verze novinek Zoner Photo Studia 7 a Zoner Callista 5 k dispozici

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,