Invex elektronicky a mobilně

Diskuze čtenářů k článku

Marek Lutonský  |  05. 10. 2001 12:05

Stáhl jsem si mobilní verzi pro Pocket PC a bez problémů ji nainstaloval (HP Jornada 568). Jenže po spuštění se ukáže akorát okno, které mě informuje, že jde o zkušební verzi Autodesk OnSite View, která vyprší po devadesáti dnech. Dobře, stisknu OK a ocitnu se zpátky tam, kde jsem byl - program se nespustí. A opět jsem v situaci, kdy by mi víc pomohl textový soubor se jmény vystavovatelů a jejich stánky ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Mojmir Macek - SITEWELL  |  05. 10. 2001 09:10

Krásné dopoledne,

pokud píši serizní hodnotící článek, pak bych si měl především zjistit a ověřit veškeré informace pro moje názory.  Neúplné a zavádějící informace nepatří do seriózních médií, tam jen matou uživatele. Pokud voláte po WAP rozhraní a nezaregistrujete adresu wap.bvv.cz pak je mi líto, ale opravdu tento snadný kanál k informacím z katalogu Vám zůstane uzavřen. Kdo nechce používat ani web s mapou, ani web katalog, ani wap, ani sms, ani jednoduchy seznam ani PDA at zvoli svoji volbu. Stejně tak pokud jste nezaregistrovali ohlasene "tankovaci" stanice na ELISech v areálu BVV, tak vše také nechávám bez komentáře.

Jinak pokud se nepletu tak i v Čechách existuje něco jako ochrana licenčních práv a slova typu Copyright © 2001, BVV a.s. mají svojí velkou váhu. Pokud někdo zcizuje data, a pravidelným uploadem přes robota zatěžuje zbytečně server a interenetovou linku BVV , a  tím významně zhoršuje přístup pro normální uživatele tak je to napováženou. Navíc pokud se tímto chlubí na veřejném webu. (: Doporučoval bych BVV zakázat přístup pro Vašeho robota na jejich server.

Myslím si, že konstruktivní připomínky jsou v BVV plně vítány, ale veřejné dezinformování uživatelů a porušování autorských práv již není tím nejlepším způsobem ja prezentovat svoje názory a natož v článku v seriózním médii jako je zive.cz.

M. Macek

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Marek Lutonský  |  05. 10. 2001 10:29

Nevím, jestli reagujete na můj příspěvek, ve kterém popisuji, jak jsem si textovy katalog z webu převedl do vhodné podoby. Pokud ano, tak jsem ho buď napsal nesrozumitelně, nebo jste ho přesně nepochopil. Jednalo se o jednorázové stáhnutí seznamu vystavovatelů, o žádného robota, a databázi mám pro svoji vlastní potřebu, nikde ji nešířím. Podle této logiky bych licenční práva porušil i tím, kdybych si stránku webu BVV uložil na disk pro offline prohlížení.

Jsem rád, že i na Invexu budou "tankovací stanice", to jsem opravdu nevěděl. Leč připomínka, že jsou určeny jen pro jednu a v současnosti u nás minoritní platformu, trvá.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Tomáš Holčík  |  05. 10. 2001 11:51


  • Pokud vy sami neuvádíte wap.bvv.cz na svých stránkách jako informační kanál pro návštěvníky Invexu, tak je to především vaše chyba.

  • Tankovací stanice jsou ve článku zmíněny a jsem velmi rád, že na Invexu budou.

  • Žádného robota na BVV nemáme a pokud jsme v minulosti získali nějakým způsobem katalog vystavovatelů, bylo to vždy přímou komunikací se zainteresovanými osobami, které nám následně tyto soubory samy oficiálně poslaly. Opravdu nevím, kde vidíte nějaké porušování copyrightu.

  • Našim společným cílem by mělo být poskytnutí kvalitních služeb pro návštěvníky Invexu. Pojďme jim v tom tedy pomoci.

     

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Mojmir Macek - SITEWELL  |  04. 10. 2001 16:20

    Komponenta Mapguide (1,3MB) se automaticky instaluje do MSIE jen při prvním spuštění. Pro ty co volí klasickou instalaci přes setup.exe je třeba stáhnout celou instalaci, která má pro MSIE 2,3MB a pro Netscape 2,25MB. LiteViewer není v projektu nyní implementován a to především s ohledem na větší komfort a funkčnost ovládání aplikace pro uživatele používající plugin. Stejně tak celý systém snižuje významně zátěž linek při následném používání.

    Při čtení tohoto článku jsem si vzpoměl na pravěk internetu a jeho počátky kdy spousta uživatelů volala po holých textových stránkách. Jaké to byly dlouhé mnohaleté diskuze a přece je tady rok 2001 a spousta z nás již ani nevzdechne po  nezajímavých nepřehledných dlouhatánských textech, málokdo z nás skřípe zuby nad nejnavštěvovanějšími portály plnými grafiky a užitečného zajímavého obsahu.

    Otázku volné distribuce kompletní databáze katalogu vystavovatelů ponechávám bez komentáře.... (několik MB důvěrných dat). Textový seznam ve tvaru firma, stánek je hezká věc, ale myslím si, že nepřináší dostatečnou hodnotu pro návštěvníka, který jen neplánuje oběhnout jako náhodný střelec výstaviště a posbírat upomínkové předměty, ale zajímá ho co která firma například dělá, jaké exponáty vystavuje...

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Tomáš Holčík  |  04. 10. 2001 21:27

    Dovolím si oponovat, s čím si myslíte, že chodí většina návštěvníků po výstavišti, s tím tlustým kompletním katalogem, nebo s tenkým seznamem vystavovatelů? neznám nikoho kdo by sebo vláčel tu tlustou bifli. Pokud navrhuji systém pro návštěvníky, tak se přece musím ptát, co ti lidé chtějí především. Osobně si myslím, že to jsou rychle a snadno přístupná základní data. Dá se vyrobit rozhodně rychlejší a úspornější řešení i třeba pro WAP. Malá velikost se rozhodně nerovná prehistorie, naopak to stále patří k velmi dobrému vychování webových aplikací.

    Pokud jdu na Invex, mám předem vytipovány firmy, které chci navštívit, o kterých vím, že nabízejí zajímavá řešení a stojí za to je navštívit. Ne že nabízejí hodně letáků o tom to přece není. takových lidí je jistě většina. Data v katalogu navíc prakticky nereflektují co tam ty firmy v konečném důsledku opravdu budou vystavovat. Jsou to data, která firmy ví s dostatčným náskokem dopředu a tak tam nejsou schovány ty zajímavé produkty ale obecná nuda.

    Nikdo po vás nechce zveřejnění kompletní databáze katalogu (i když osobně nevím, co je na ní důvěrného, když je přístupná v tištěné podobě a poněkud pracně i na na webu). Seznam firem v základní textové podobě podle mne je slušnost, která nic nestojí.

    Abych vás jen netlačil do jednoduchosti. Bodla by mi funkce, kde bych si vybral jednotlivé firmy a systém by mi navrhl optimální trasu výstavištěm, abych se moc nenachodil a měl to rychle za sebou.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Mojmir Macek - SITEWELL  |  04. 10. 2001 22:56

    Ale o to přece jde! BVV Vám nabízí VOLBU a je na Vás zvolit si to řešení co Vám bude nejlépe vyhovovat: počínaje SMSkami, přes WAP.BVV.CZ, online textový katalog na www.bvv.cz/invex  či až po grafický návštěvnický systém na webu http://bvvnis.bvv.cz anebo v mobilní verzi. Jako registrovaný uživatel si můžete seskládat svůj vlastní stručný seznam, ten pak vytisknout, k tomu si vytisknout mapku a můžete vyrazit směle na výstavu s jedním oboustraným listem A4. Mimochodem je zajímavé sledovat jak hodně lidí chodí s čím po výstavě jako je Invex...

    Krásný večer M. Macek

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Marek Lutonský  |  04. 10. 2001 23:35

    Nechci si nic tisknout, to už rovnou můžu chodit s katalogem v ruce. Chtěl bych mít ve svém kapesním počítači všechny informace o vystavovatelích a jejich poloze na výstavišti. To BVV nabízí jen pro Pocket PC, bohužel ale ve formátu nevhodném pro jiné kapesní počítače.

    Nakonec jsem celý seznam vystavovatelů postupně zkopíroval z webu BVV do Excelu, upravil, převedl do DBF, načetl do Psiona a ještě se to chystám převést do formátu vhodného pro Palm. Ale proč to musím dělat já, to nemohly připravit BVV?

    Na zahraničních výstavách je to samozřejmost. Na Cebitu katalog zahazuji, všechno potřebné mám v kapesním počítači a pokud si tam příslušnou aplikaci nenahraju předem, můžu využít "Tankenstelle", stánky, kde mi ji přímo na veletrhu nahrají.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Tomáš Holčík  |  05. 10. 2001 11:56

    Všechny volby (kromě toho wapu, který v oficiální tiskové zprávě chyběl a na stránkách bvvnis.bvv.cz o něm není zmínka) jsou ve článku zmíněny. Klasický textový katalog Invexu kritizuji pro jeho nepružnost a nemožnost vyhledávání jinak než jako v papírovém telefonním seznamu. Celá tato věc je o tom, že místo rychlého jednoduchého prohledávání, které vám spíchne každý programátor za půl dne, tam jsou ty funkčně možná velmi našlapané, ale upřímně poněkud nemotorné aplikace. Máte plné právo být hrdi na aplikaci systému MapGuide, je za tím vidět opravdu kus práce, požadavky mé a naprosté většiny osob z mého okolí (nejen novinářů) jsou však trochu jiné.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Saal  |  04. 10. 2001 10:12

    Proč si nemůžu stáhnout vystavovatele ve formátu XLS, CSV nebo klidně i v textu? Vždyť tu databází BVV musí mít, tak proč ji neposkytne lidem, kteří si ji můžou nahrát do Palmů, Psionů? (

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Vladimír Michl  |  04. 10. 2001 07:24

    Jen pro upřesnění - komponenta MapGuide pro MSIE má 1.3MB. Pokud by to bylo pro takovýto typ aplikace moc, umí Autodesk MapGuide i bezpluginový, tzv. LiteView režim, kdy obrázek (mapu) posílá jako PNG soubor - je ale otázka, zda je toto na BVV implementováno.

    V.Michl

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor