Invex: Akce pro příznivce robotů

Nights of Robots Festival elektronické kultury je název nultého ročníku projektu, jehož podstatná část se koná v rámci veletrhu Invex. Jeho organizátoři na tiskové konferenci představili nejdůležitější části programu. Festival zahájila 30. září v Brně světová premiéra opery R.U.R. zkomponované na motivy stejnojmenného dramatu Karla Čapka. Toto dramatické dílo se stalo jedním ze základů science fiction, i když Čapkovo autorství slova robot není dosud světově doceněno.

Unikátní operu R.U.R. složil už v roce 1974 Zdeněk Blažek, ale nyní byla Janem Jiráskem nově upravena do podoby pro orchestr, počítač a elektronické nástroje. Opera, jejíž vznik odvážně sponzorovaly vinařské závody Spielberg CZ, je zvláštní i scénickým pojetím, kdy například v závěru díla jsou na pódium pozváni diváci. Jak si účastníci tiskové konference posteskli, uvedení opery se časově shodovalo s uvedením tematicky příbuzného amerického filmu Já, robot do našich kin. O operu je přesto zájem i v zahraničí a její realizátoři nyní uvažují, že by opera mohla reprezentovat Jihomoravský kraj na světové výstavě v japonském Aichi v roce 2005.

Festival pokračuje přímo na Invexu mezinárodním seminářem Čapkovo téma v Hollywoodu spojeným s projekcemi tematicky zaměřených filmů, jako jsou např. AI, Blade Runner, I Robot a další. Seminář se koná ve středu 13.10. v 16 hodin v pavilonu G2 a prostřednictvím videokonference se do diskuse zapojí také účastníci z USA a Argentiny, kde přímo existuje Čapkovská společnost. Až do konce veletrhu pak budou moci návštěvníci zhlédnout výstavu robotů vytvořených na Fakultě elektrotechniky a komunikačních technologií VUT robota-záchranáře Orphea a robotích fotbalistů Mirosoft.

Součástí festivalu a také veletrhu Invexu je prezentace nejlepších prací nominovaných v mezinárodních soutěžích Top Talent Award 2003 a World Summit Award. První jmenovaná soutěž je určena evropským studentům a na Invexu bude veřejnosti představeno 21 nejlepších projektů. Soutěže se úspěšně účastní i čeští studenti - v kategorii počítačových her se mezi nejlepší tři dostal projekt brněnského studenta Jakuba Dvorského Samorost. World Summit Award je nová soutěž nejlepších multimediálních děl. Prosincového předkola v Ženevě se účastnili zástupci 133 zemí a nominováno bylo 1000 projektů. Také v této soutěži má Česká republika své zastoupení - v kategorii e-entertainment je nominován česko-slovensko-britský projekt TimeHunt.

Akcí Ninja Tune Night se 15. října festival přesouvá do brněnského klubu Fléda a závěrečný večer After NoR Party v sobotu 16. října pak do Kabinetu múz.

Více informací z veletrhu Invex 2004 naleznete na http://www.bvv.cz/invex/.

Diskuze (4) Další článek: Časopis DIGI má na Invexu svou výstavu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,