Invex - věc veřejná

Po prvních dvou dnech určených odborné veřejnosti se brány brněnského Výstaviště otevřely všem zájemcům o Invex 2004. I když je ve srovnání s minulými lety k vidění méně novinek a hardware obecně, praskaly některé pavilony ve švech. Došlo i na rvačku o reklamní předměty.

První dva dny Invexu Výstaviště vypadalo poloprázdně, přestože návštěva během odborných dnů byla vyšší než v minulém roce. Skutečně se ale Výstaviště zaplnilo až v průběhu prvního dne pro veřejnost. Invex je tradičním cílem školních výletů studentů středních škol ekonomického i technického zaměření, podíl mladších ročníků mezi návštěvníky tak výrazně vzrostl. Situace se samozřejmě lišila pavilon od pavilonu, nejvíce mládežníků a obecně největší davy okupovaly tradičně pavilon Z věnovaný interaktivní zábavě. Procházka od Press Centra ale začíná v pavilonu E. Tato procházka si samozřejmě neklade za cíl kompletní popis vystavovaných produktů.

Pavilon E – Plazma Invexem vládne

Budova pavilonu E skrývá ve svých útrobách tiskové centrum v druhém podlaží a v prvním podlaží prostor pro obchodní jednání. V přízemí, které je přístupné veřejnosti, je umístěna expozice prezentační techniky. Do této definice v průvodci Invexem se ale vešlo více než laserová ukazovátka a kancelářské projektory. Velkou atrakcí je zde prostor se speciálním zařízením, které promítá na podlahu obraz a zároveň snímá pohyb lidí po obrazci a reaguje na něj.

 

Ještě v úterý bylo možné sledovat i manažery v oblecích, jak hopsají z jednoho obrázku bubnu na druhý, ve středu se ozývala jen kakofonie zvuků připomínající úprk splašeného stáda slonů, i když se nakonec skupince mladíků podařilo vybojovat potřebný prostor použitý například pro virtuální fotbal. Společnost AV Media nabízela možnost sledování trojrozměrných obrazů, které byly výsledkem promítání obrazu ze dvou projektorů vybavených polarizačními filtry. Přitom hostesky i zástupci firmy bojovali s nenechavými návštěvníky, kteří si brýle chtěli odnášet jako suvenýr, ačkoliv bez speciálního zdroje obrazu nejsou k ničemu. Velkoplošné displeje a televize jsou nejčastěji nabízeným produktem v tomto pavilonu a v této části je Invex skutečně výstavou prodejní.

Pavilon B – tajemná Asie a nafukovací panny

Pavilon B je věnovaný hardware a je v něm umístěn také ostrůvek stánků vystavovatelů z Tchaj-wanu, který je už tradičně jedním z nejoblíbenějších míst na Invexu z pohledu domácího uživatele. Asijské společnosti na Invexu většinou hledají distributory a nenabízejí možnost přímého prodeje (s výjimkou výprodeje exponátů v poslední den veletrhu), ale přehlídka desítek druhů blikajících větráků, různých typů zdrojů (i 500W) a další počítačové bižuterie láká davy bez ohledu na ručně psané cedule „Neprodejné“.

 

V Béčku se prezentují na výjimečně velkých stáncích (na letošní Invex) také společnosti Oki, Logitech a Canon. Canon lákal návštěvníky například přednáškou zpěváka a vášnivého fotografa Petera Nagye, který zase lákal návštěvníky na své webové stránky. Logitech se chlubil svou laserovou myší a dalším příslušenstvím. Oki potom prezentovalo tiskovou techniku s důrazem na cenu, stejně jako společnosti v sekci NakrmIT, kde se na poměrně malém prostoru sešla řada společností v čele s Lexmarkem. Jeho zástupci nabízeli například levnou laserovou tiskárnu za asistence tří gumových nafukovacích panen, oblečených, ale s podezřele široce rozevřenými ústy.

 

V obležení je také stánek Mobilit, kde je nabízen aktuální katalog mobilů a podrobné informace snad ke všem přístrojům na českém trhu. Možnost připojení k internetu z tenkých klientů společnosti Sun nabízí PressPoint, který je sice určen zejména novinářům (stejně jako skryté občerstvení), ale samotné pracovní stanice jsou pod náporem běžných návštěvníků.

Pavilon A Microsoft a Linux pod jednou střechou

Komplex pavilonu A zahrnuje Rotundu, ve které budou celé tři dny probíhat semináře společnosti Microsoft, které jsou přístupné zejména registrovaným návštěvníkům, v předsálí potom probíhají prezentace řešení společnosti Microsoft od obyčejné přes mobilní kancelář až po serverová řešení a databázové systémy. U stánků jsou k dispozici produktoví manažeři a skutečně se nenudí. Obdobný nápor zájemců zažívá i Linuxhall, přestože je rafinovaně ukrytá do sálu Morava, který je od přirozeného proudění davu oddělen hned čtveřicí dveří a navigace k němu není úplně dokonalá. Dobrou zprávou pro Linux je, že přednášky uvnitř sálu lákaly stále ještě větší pozornost než prodej triček a linuxové literatury v předsálí.

 


Křídla pavilonu A potom obsadily technologie pro velkoplošný tisk, trojrozměrné modelování a další aplikace, které nejsou úplně v centru zájmu běžných návštěvníků. Nicméně obrovské barevné plakáty přeci jen pozornost lákají, stejně jako úprava některých stánků. Mnohem větší zájem ale přeci jen poutalo křídlo A2 věnované reprodukční technice, což v praxi znamenalo zabrání snad poloviny plochy společností Abel, která nabízí renovace tiskových náplní, a také možnost vyhrát každý den tiskárnu nebo digitální fotoaparát. I většina dalších vystavovatelů v tomto prostoru nabízela obdobné produkty, tedy neoriginální náplně do tiskáren.

 

Pavilon V – český software v akci

Přestože je pavilon V věnován software a komplexním řešením a skutečně tu najdete nejen Microsoft a jeho partnery ale řadu dalších čistě českých softwarových firem, nejzajímavější v této části veletrhu je stánek Fox Computer, který nabízí k podívání dosud oficiálně nepředstavené produkty. Dalším velkým lákadlem, hojně navštěvovaným, je stánek Computer Pressu, který nabízí nejen počítačové publikace, ale také Kofolu a Gambrinus zdarma.

Smutnou dominantou pavilonu V je stánek Microsoft, který zabírá velkou plochu, ale jeho design je nenápaditý a vnitřní uspořádání stísněné. Malá šíře průchodu do Microsoftem obsazeného území vynikají zejména v kontrastu s masou návštěvníků, kteří zde mají možnost získat CD se Service Packem 2 (během středečního dopoledne bylo rozdáno 15 000 kusů) i s doporučením Tomáše Košky, šéfa divize Information worker a Windows klient (Windows a Office), „Po příchodu domů okamžitě nainstalovat!"

 

 

Velkou pozornost návštěvníků, zejména těch s ekonomickým vzděláním, vzbuzuje stánek společnosti Cígler Software, která na Invexu uspořádala finále své soutěže o účetní(ho) roku, a vystavuje i cenu pro nejlepšího účetního v podobě automobilu v barvách firmy Cígler Software. Pokud byste hledali IBM, tak ji najdete také v pavilonu V, ale pouze jako platformu pro prezentaci partnerů společnosti.

Pavilon G – nepřístupný business

Pavilony G nejsou veřejnosti běžně přístupné, i když právě tam proběhla velká část obchodních jednání, které stále dělají Invex Invexem a kvůli kterým řada firem do Brna jezdí. V tomto pavilonu má expozici například i Český Telecom.

Pavilon F – bezdrátové sítě a příslušenství

Wi-Fi prezentuje na Invexu zejména Intel ve spojení se Sony v kamionu s digitální domácností na volné ploše a firmy v pavilonu B. Výrobci hardware i poskytovatelé komerčních služeb ale zabrali celý pavilon F. Ve středu odpoledne pavilon nevykazoval extrémně vysokou návštěvnost, pokud ale hledáte zařízení pro svou bezdrátovou síť, je pavilon F vhodným místem pro získání potřebných informací o technologiích i samotných produktech. Na své si přijdou i zájemci o IP telefonii, i když se společnost Unient Communications soustředí výhradně na firemní zákazníky.

 

Pavilony Y a X - souboj mobilních operátorů

Letos nabídli mobilní operátoři trochu skromnější podívanou, i když si obě společnosti pronajaly každá vlastní pavilon. Eurotelu se nejlépe dařilo ve venkovních prostorách u pavilonu K, kde nabízel přístup k internetu prostřednictvím mobilních technologií GPRS a CDMA. T-Mobile nabídl zejména novinku MDA III v pavilonu X, kde byl kromě hostesek vybavených samotnými přístroji a znalostmi jejich použití také bar s možností posezení. I když bylo na místě dostatek zajímavých produktů, chyběla oběma hlavním prezentacím dvou největších mobilních operátorů šťáva. Možná se ale rozjedou ve čtvrtek a pátek.

 

Z – hry, hry a hry

Herní pavilon Z sám o sobě nenabídl dostatek prostoru pro prezentaci všech věcí, které svět interaktivní zábavy nabízí, a tak atrakce začínají už před jeho budovou. Ať už jde o stan se simulátorem formule F1 umístěný v replice kokpitu skutečného monopostu až po dvě U-rampy a moderovanou show. Uvnitř pavilonu probíhá prezentace mobilní zábavy od Eurotelu, která už v sobě nějaký náboj nese. Dvojice moderátorů dělá, co může, a využívá k tomu hned několik hostesek.

 

Hlavní dění v herním pavilonu je ale ve znamení republikového mistrovství v počítačových hrách. Řady počítačů jsou obsazeny a moderátoři jen hlásí případné výsledky. Ve středu proběhla například i aukce medailí jednoho vítězného týmu. Druhou část hlavního programu v pavilonu Z tvoří prodejní stánky distributorů počítačových her a příslušenství, nechybí ale ani strkanice o místo u několika z volně přístupných počítačů s novými hrami. Více si určitě přečtete na Doupěti.

Přijedete?

I když se rok co rok ozývají hlasy o konci Invexu, Invex jistě příští rok (už 12. září) znovu otevře své brány. I když může být dojem z expozic v řadě případů rozpačitý, není důvod veletrh „rušit“. I když středeční rvačka dvou mladíků o reklamní kšiltovku přímo před Press Centrem nebyla zrovna nejlepším doporučením k návštěvě, stejně jako fyzické soupeření davu v pavilonu Z. Pokud nemáte na pátek žádný program, zkuste o cestě do Brna popřemýšlet. Zajímavý bude zcela určitě už zmíněný výprodej exponátů z Tchaj-wanského ostrůvku v pavilonu B i další akce pro veřejnost. Navíc Kofola na stánku Computer Pressu opravdu stojí za to.

Diskuze (32) Další článek: Chyba v Adobe Acrobatu může zpřístupnit citlivé informace

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,