Internetový paušál v Německu už nabízí i AOL

Ceny jsou ale stále několikanásobné proti tomu, kolik stojí paušál v USA.
Už je to na dohled: za našimi západními hranicemi již dnes nabízí několik providerů přístup k Internetu za paušál, tedy za fixní měsíční poplatek zabezpečující 24hodinový přístup k Internetu bez dalšího feniku výdajů. Nějakou dobu nabízí tento přístup T-online, dceřinka Deutsche Telecomu (mimochodem asi vůbec nejagilnějšího „dinosaura“, bývalého státního a posléze monopolního telekomunikačního operátora, na evropském hřišti), pak s ním postupně přišlo několik providerů, operujících na různých lokálních (hlavně městských) bázích, a nyní s ním přichází i světový gigant hrající i na německém trhu – AOL.

Zatím ale paušály nejsou zrovna úžasně levné. T-online chce 79 marek za měsíc, AOL „vtipně“ o marku méně – to je ovšem pořád zhruba trojnásobek toho, co stojí připojení přes AOL v USA. Lokální provideři obvykle chtějí o pár desítek marek méně.

Německo už tedy jede na paušálu a úspěšně: T-online má pět miliónů zákazníků a docela výrazně vede před AOLem. Obě firmy se různě předhánějí v „extras“, ale zatím jde skutečně jenom o „fazolky“, jako třeba webový prostor pro vlastní stránky, e-mailové účty a podobné služby, které jsou tak jako tak dostupné v tisíci variantách po celém světě. Se skutečně pokročilými službami, které by se daly účelně přihazovat na misky vah, zatím nikdo z nich nepřišel – takže je pravděpodobné, že souboj mezi těmito dvěma těžkými vahami se bude odehrávat ve snižování tohoto paušálního poplatku.

Německo je svou telekomunikační strukturou už podstatně blíž Česku než třeba USA: za telefony – i místní – se platí, trh ovládá dominantní, dříve zcela monopolní (a monopolistický) operátor. Přece jenom ale země udělala k liberalizaci kroky mnohem dřív a pozitivní výsledky jsou také ihned vidět. Nezdá se ale, že by to na regulovčíky českého telekomunikačního trhu sebeméně působilo; u nás je specifická situace, poučí vás s ochotou. Ještě nejsou, ale zakrátko budou, odpovíme – až zůstaneme spolu se Severní Koreou a Východní Fidži posledními zeměmi na světě se státem zaručeným telekomunikačním monopolem.

Diskuze (1) Další článek: Tardat 3 Combo: hovory lapené v síti

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,