Internetový akcelerátor – skutečně ušetří?

Volný, přední český provozovatel přístupu k internetu si vychvaluje svůj akcelerátor připojení. Díky němu se má urychlit internet. Urychlí se?

Pokud používáte internet přes dial-up a řadíte se tak stále k podstatné části českých uživatelů, určitě vás zajímá, co všechno se přes vaši (draze placenou) telefonní linku přenáší. V minulosti se i u nás objevilo několik pokusů připojení optimalizovat. Tedy, eliminovat redundantní data která procházejí sítí aniž by přímo představovala uživatelem zamýšlený obsah, komprimovat přenášené informace a dokonce zmenšovat obrázky ještě předtím, než jsou přeneseny ke klientovi ve snaze omezit celkový objem nutných dat a tedy i ušetřit.

Zatím posledním pokusem v tomto smyslu je aplikace, kterou bezplatně svým uživatelům nabízí Volný, jeden z nejznámějších českých provozovatelů přístupu k internetu. Jeho aplikace nazvaná „Volný internet akcelerátor“ (http://sluzby.volny.cz/product/dial-up/volny-internet-akcelerator/) má umožnit ušetřit uživatelům tohoto provozovatele co nejvíce peněz za přístup k internetu. Akcelerátor umožňuje zjednodušeně řečeno filtrovat stažená data a umožnit tak pobyt na dial-up po kratší dobu, což ve výsledku vede k úsporám, jak samotný provozovatel uvádí až o desítky procent (v průměru 42 % přenesených dat).

Jak to funguje?

Volný Internet Akcelerátor je aplikace určená pro operační systémy Windows. Její velikostí nevelký (necelých 900 kB) soubor si můžete stáhnout z k tomu určených stránek provozovatele. Instalace je automatická, integrace do systému také. Protože se akcelerátor chová jako proxyserver v lokálním počítači, lze jej takto konfigurovat pro prakticky vzato většinu běžně používaných webových prohlížečů i dalších komunikačních programů. Překážet vám v počítači v žádném případě nebude.

Ušetří, ale…

Faktem je, že akcelerátor skutečně funguje jako účinný filtr části síťového provozu. Za určitých okolností s ním lze na dial-up díky zrychlení provozu skutečně ušetřit. To se týká především některých webových stránek, změna provozu u jiných typů aplikací je také patrná, avšak nikoliv tak markantní. Akcelerátor není v našich podmínkách jediným produktem tohoto typu.

Aplikace které buďto samostatně, nebo ve spolupráci s vnějším proxyserverem poskytovatele snižují datové objemy používají například naši mobilní operátoři proto, aby redukovali množství dat přenesených při využití technologie GPRS v jejich sítích pro přístup k internetu. Volný je v tomto ohledu zajímavým přenesením těchto aplikací do světa konvenčního dial-upu, nicméně nezbývá než podotknout, že podobné pokusy zde již byly.

Zajímavou vlastností akcelerátoru je schopnost blokování reklam pocházejících ze známých zdrojových adres. Tato funkce je běžně k dostání jako součást některých osobních firewallů (velmi pěkně je zapracována do produktů společnosti Kerio), nicméně v tomto případě je dostupná pro uživatele Volného bezplatně.

Nezbývá než si položit otázku. Umožní takový program skutečně ušetřit? Ano i ne. Jestliže používáte vytáčené připojení a jde vám o to rychle najít a zobrazit požadovanou stránku či rychleji stáhnou poštu, pak pravděpodobně ano. Pokud ale využíváte internet soustavně a pomalé načítání obsahu není tím, co považujete za podstatný problém, pak si příliš nepomůžete. A zde se nachází základní kámen úrazu.

Velmi mnoho uživatelů totiž považuje rychlost samotného vytáčeného připojení pro své služby za dostatečnou. Jde jim o informace a o jejich přítomnost, dosažitelnost. V takovém případě je sice akcelerátor zajímavým a občas i efektivním doplňkem, avšak ničím, co by nešlo udělat i jinak a hlavně ničím, co by uživatel skutečně potřeboval pro svůj život.

Soudě dle současné titulní stránky webové prezentace Volného je Internet Akcelerátor tak říkajíc hlavním tématem a hlavním lákadlem pro zákazníky. Slibuje veliké úspory, na webu i v tiskových zprávách poskytovatele. Avšak je schopen je skutečně zajistit? Některým uživatelům jistě. Je ale důležité říct, že mnoha jiným uživatelům nikoliv. Pokud používáte připojení Volný, pak internet akcelerátor vyzkoušejte, je to pouze na vás, a podělte se s námi v diskuzi pod tímto článkem o své zkušenosti a své úspory.

Pokud kvůli akcelerátoru uvažujete o přechodu k Volnému (o což se jím ISP jistě snaží), pak si nejprve přečtěte tyto zkušenosti a až na základě nich se rozhodněte. A v případě, že vám váš internet nevyhovuje, platíte za vytáčené připojení, respektive za telefonní účet z něj plynoucí více než cca 1000 Kč, pak byste spíše než o akcelerátoru měli uvažovat o volbě jiného typu připojení. Nabídka bezdrátových metod je ve většině regionů ČR poměrně bohatá a snadno dostupná.

Diskuze (75) Další článek: Intel Pentium 4 Extreme Edition 3,46 GHz s FSB 1066 MHz oficiálně

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,