Internetoví provozovatelé proti Telecomu: uvažujeme o podání trestního oznámení

Contactel, Tiscali a Jet2Web (Volný) se ve společném prohlášení ostře staví proti postupu Českého Telecomu.
Již včera jsme vám přinesli informace o krocích Českého Telecomu ohledné nového způsobu účtování přístupu na Internet přes vytáčené linky. Navzdory předběžnému opatření, které mělo zastavit zavedení tarifu Internet Plus a poskytnout prostor pro jednání mezi všemi zainteresovanými stranami, byl Internet Plus spuštěn a současná situace připomíná chaos.

Podle tří významných subjektů v oblasti přístupu na internet se Český Telecom zjevně rozhodl ignorovat předběžné opatření Českého telekomunikačního úřadu ze dne 11. září 2002 a snaží se vnutit trhu změnu režimu zpoplatnění internetových služeb. Společnosti Contactel, Czech On Line a Tiscali se důrazně ohrazují proti současnému útoku na alternativní operátory a poskytovatele internetu. Český Telecom mylně informuje statisíce uživatelů.

Dne 11. září 2002 Český telekomunikační úřad vydal předběžné opatření.Tímto opatřením vyhověl žádosti alternativních operátorů a poskytovatelů internetových služeb (ISP) o zastavení realizace nového modelu internetového připojení Českého Telecomu, Internetu Plus. I přes některé znepokojivé zprávy výše uvedení poskytovatelé přístupu k internetu věřili, že se Český Telecom, stále z většiny vlastněný státem, neodváží porušit závazné rozhodnutí ČTÚ, které mu ukládá povinnost poskytovat službu přístupu k internetu za dosud platných podmínek, a to i vůči svým obchodním partnerům.

Na včerejší tiskové konferenci Český Telecom oznámil, že od 1. října zavede Internet Plus v nezměněné podobě. Jedná se o jednostranný krok ze strany Českého Telecomu, s kterým jmenovaní poskytovatelé zásadně nesouhlasí. Ačkoli se totiž od prvního října Internet zlevnil, je to prostě proto, že nejsou podepsané smlouvy, který by nějaké vybírání peněz umožňoval. V současné době tak přístup na Internet přes modem funguje samospádem, někde je levný někde dražší, zcela jistě to ale není stav, který by byl udržitelný do budoucna. Volný, který má již dlouho Internet-plusovou dvojku v telefonním čísle a automaticky bez svého přičinění tak byl překlopen na Internet Plus, je dnes v pozici, kdy neví, zda něco dostane dle předchozích smluv. Jejich zrušení anulovalo předběžné rozhodnutí ČTÚ, postup Telecomu je ale zatím jemně řečeno nestandardní. Český Telecom je přesvědčen, že rozhodnutí ČTÚ neporušil, ostatní operátoři si myslí pravý opak.

Společnosti Contactel, Czech On Line a Tiscali protestují proti tomuto postupu Českého Telecomu dle jejich názoru zjevně porušujícímu zásady dobrých mravů, zákonů a norem. „Zvažujeme podání stížnosti u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže pro zneužívání dominantního postavení. Současně uvažujeme o podání trestního oznámení na členy představenstva Českého Telecomu pro maření výkonu úředního rozhodnutí,“ prohlašují operátoři ve společné zprávě.

ČTÚ a paradoxně vláda ČR, která stále držící majoritu v ČTc, budou muset velmi rychle rozhodnout. Stížnosti a trestní oznámení jsou běh na dlouhou trať a přímo se nedotýkají řešení přístupu na internet. Potřeba jsou jasná rozhodnutí a jednoznačné výsledky vzájemných jednání. Telecom rozehrál partii s vlastním výkladem pravidel a několika tahy napřed bez čekání na protistranu. Nejlepší tak bude vrátit figurky do výchozích pozic a postupovat podle pravidel hry.

Ti, kdo využívají internet přes vytáčené spojení, si jsou dobře vědomi, že pár ušetřených halířů během následujících dní se jim může později krutě vymstít. Český Telecom si v konkurenčním boji sundal bílé rukavice a nastartoval buldozer, pokud druhá strana také nastartuje těžkou techniku, zůstanou nakonec na bitevní poli jen běžní uživatelé a to nikdo nepotřebuje.

Diskuze (66) Další článek: Proč nemůžete na Živě najít domek PDA?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,