Internetoví poskytovatelé vyhlásili bojkot službě Internet 99

Pondělní tisková konference přinesla zejména tiskové prohlášení řady ISP k tarifu Internet 99. přinášíme komentář.
Pondělní tisková konference přinesla zejména tiskové prohlášení řady ISP k tarifu Internet 99, toto prohlášení však viselo třeba na Video On Line již pár dní. Díval jsem se tam chtěje zjistit, jak je na tom můj poskytovatel se zaváděním služby Internet 99. Čekalo mě však tiskové prohlášení, že VOL spolu s dalšími tuto službu bojkotuje.

K bojkotu se připojily tyto firmy: Bohemia.Net a.s., Cesnet z.s.p.o., CZCOM s.r.o., Luko Czech-Net s.r.o., Czech OnLine a.s., GTS CzechCom a.s., INEC s.r.o., InWay a.s., Mopos a.s., Netforce s.r.o., Oasa Computers s.r.o., PVT a.s. a Telenor Internet.

Tyto firmy se shodly na prohlášení, že SPT Telecom svojí službou nesplnil jejich očekávání, poškozuje poskytovatele Internetu, pro uživatele není pro většinu spojení výhodný a nepřispívá tedy k rozvoji Internetu v České republice. Za hlavní důvody svého nesouhlasu se službou Internet 99 označují poskytovatelé hlavně ten fakt, že většina spojení je uskutečněna do 8 minut, kde je tarif I99 stejně drahý jako normální tarif. Dále se zmiňují o problémech, které by nastaly jim jako poskytovatelům. Jde hlavně o nutnost nových investic do přístupových zařízení PPP na nových linkách, které je třeba si od SPT Telecom samozřejmě pronajmout. Potřebu nových linek zdůvodňují budoucím rozhodováním uživatele, na jak dlouho se připojí a tedy za který tarif. V závěru svého prohlášení vyzvali SPT Telecom k dalšímu jednání k prosazení tarifu I99 o takové struktuře, aby byl v kteroukoliv dobu a nezávisle na délce připojení výhodnější než normální tarif. Celý text prohlášení je možné shlédnout např. na Video On Line.

Živě komentuje: Do bojkotu se zapojili všichni významní poskytovatelé připojení sdružení v NIXu mimo IBM, a samozřejmě vyjma dceřinné společnosti SPT Telecom – IOL.

Podstatné na tomto bojkotu Internetu 99 je to, že po té, co si uživatelé v listopadu vydemonstrovali tarif Internet 99 a už se pomalu začali připravovat dvojici profilů telefonického připojování sítě pro výběr ze stávajícího tarifu pro krátké připojení a Internetu 99 pro dlouhé připojení, se zašprajcovali poskytovatelé, protože se již v rámci pro koncového uživatele nezáživných jednání dozvěděli konečné náklady za zřízení a provoz linek pro Tarif Internet 99.

Po první výměně názorů mezi SPT Telecom a ČTÚ si tak horký brambor tarifu I99 budou přehazovat SPT Telecom a samotní internetoví poskytovatelé, zatímco my zákazníci budeme dále počítat účty za Internet v nevýhodném novém tarifu. SPT Telecom se přesunul do pozice, která je pro něj rozhodně výhodná. Prostý uživatel, který se chce levněji připojovat na Internet a už se jakž takž smířil se záludnostmi tarifu Internet 99, je nyní postaven před fakt, že jeho poskytovatel připojení se brání dvojici čísel pro normální tarif a Internet 99. Nebude již tedy obviňovat Telecom za vysoké poplatky, ale poskytovatele, že mu nedovoluje tyto poplatky snížit. Zamrzí, že SPT Telecom nepřipravil finanční rozvahu pro poskytovatele současně s cenami Internet 99 pro koncové uživatele. Tak by se poskytovatelé začali bouřit rozhodně dříve a jednání, která budou následovat, mohla být odbytá ještě v době, kdy se SPT Telecom dohadoval s ČTÚ.

Váš názor Další článek: Computer 3/99

Témata článku: , , , , , , ,